Κορονοϊός: Τα τμήματα θαλασσινών και κρέατος στην αγορά του Πεκίνου είχαν μολυνθεί σοβαρά από τον ιό

Gazzetta team
Κορονοϊός: Τα τμήματα θαλασσινών και κρέατος στην αγορά του Πεκίνου είχαν μολυνθεί σοβαρά από τον ιό
Στους χώρους αγοραπωλησίας κρέατος και θαλασσινών στην αγορά χονδρικής πώλησης τροφίμων στο Πεκίνο εντόπισαν σοβαρά ίχνη κορονοϊού οι αρχές, οι οποίες δηλώσει ότι η επιδημία στην πόλη έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Η προκαταρκτική τους έκθεση έρχεται την ώρα που η πρωτεύουσα της Kίνας βρίσκεται αντιμέτωπη με νέα αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19 την τελευταία εβδομάδα, τα οποία συνδέονται με την τεράστια αγορά τροφίμων Σινφάντι, όπου βρίσκονται αποθήκες και χώροι αγοραπωλησίας συνολικής έκτασης όσο 160 γήπεδα ποδοσφαίρου.

Η πόλη έχει καταγράψει 158 κρούσματα μετά την επιβεβαίωση του πρώτου στις 11 Ιουνίου στο χειρότερο ξέσπασμα από τις αρχές Φεβρουαρίου, που εντοπίστηκε στο κέντρο χονδρικής πώλησης τροφίμων Σινφάντι στο νοτιοδυτικό τμήμα της κινεζικής πρωτεύουσας.

Παρότι καταγράφηκαν μόλις μερικά κρούσματα, οι αρχές έδρασαν γρήγορα για να περιορίσουν τους κινδύνους μετάδοσης στην πρωτεύουσα, η οποία είχε λάβει πρόσφατα τα εύσημα για τα αυστηρά αντίμετρα που έλαβε.

Μόλις μερικές ημέρες μετά το πρώτο κρούσμα μόλυνσης, η πόλη επέστρεψε στο επίπεδο συναγερμού 2, το δεύτερο υψηλότερο σε ένα τετράβαθμο σύστημα επείγουσας απόκρισης, με αποτέλεσμα να επιβληθούν νέοι περιορισμοί στις μετακινήσεις των κατοίκων.

Μεταξύ των ασθενών που εργάζονταν στην αγορά Σινφάντι, οι περισσότεροι απασχολούνταν στους πάγκους θαλασσινών και ακολουθούσαν αυτοί που εργάζονταν στο τμήμα βοδινού και πρόβειου κρέατος, ενώ οι ασθενείς από την αγορά θαλασσινών εμφάνισαν συμπτώματα νωρίτερα από άλλους, δήλωσε την Πέμπτη σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Γου Ζουνγόου, επικεφαλής επιδημιολόγος στο Κινεζικό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες που ευνοούν την επιβίωση των ιών καθώς και η υψηλή υγρασία ίσως είναι πιθανές εξηγήσεις για ποιο λόγο οι αγορές θαλασσινών μπορεί να είναι πηγή κρουσμάτων, σύμφωνα με την προκαταρκτική αξιολόγηση, δήλωσε ο Γου, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

Η Κίνα ανέστειλε αυτή την εβδομάδα τις εισαγωγές από προμηθευτές σολομού από την Ευρώπη εν μέσω φόβων ότι αυτές μπορεί να συνδέονται με τα πρόσφατα κρούσματα στο Πεκίνο.

Υγειονομικοί αξιωματούχοι έχουν επίσης προειδοποιήσει να αποφεύγεται η κατανάλωση ωμού σολομού, αφού ο ιός εντοπίστηκε σε επιφάνειες κοπής που χρησιμοποιούνται για εισαγόμενο σολομό, αν και η προέλευση των κρουσμάτων δεν είναι γνωστή.

Τα χαμηλά πρότυπα υγιεινής στις αγορές χονδρικής πώλησης τροφίμων και τα τρωτά σημεία στις εφοδιαστικές αλυσίδες τροφίμων είναι ζητήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα κορυφαίο σώμα του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος.

Υπό έλεγχο η επιδημία στο Πεκίνο

«Η επιδημία στο Πεκίνο έχε τεθεί υπό έλεγχο», δήλωσε ο Γου Ζουνγόου.

Όπως δείχνουν οι πρόσφατοι αριθμοί, η 13η Ιουνίου ήταν η κορύφωση του τρέχοντος ξεσπάσματος, είπε ο Γου στην τακτική συνέντευξη Τύπου μία ημέρα αφότου ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης έπεσε σε 21 από 31 την προηγούμενη μέρα.

«Όταν λέω πως είναι υπό έλεγχο, δεν σημαίνει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα μηδενιστεί αύριο ή μεθαύριο», προειδοποίησε ωστόσο.

«Η τάση θα επιμείνει για μία χρονική περίοδο, αλλά ο αριθμός των κρουσμάτων θα μειωθεί, όπως είχαμε δει (στο Πεκίνο) τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο».

Αν και το Πεκίνο δεν έχει τεθεί υπό αυστηρό lockdown για όλους, όπως αυτό που είχε επιβληθεί στην κεντρική πόλη Γουχάν, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο ιός στα τέλη του περασμένου έτους, η κινεζική πρωτεύουσα έχει επιβάλει αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Οι κάτοικοι 32 συνοικιών που χαρακτηρίστηκαν μετρίου κινδύνου και μιας περιοχής που χαρακτηρίστηκε υψηλού κινδύνου απαγορεύεται να φύγουν από την πόλη, ενώ οι κάτοικοι περιοχών χαμηλού κινδύνου πρέπει να επιδείξουν αρνητικά τεστ προκειμένου να την εγκαταλείψουν.

Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικά τεστ μέσα σε λίγες ημέρες, καθώς οι αρχές ενέτειναν τις προσπάθειες να εντοπίσουν όσους μολύνθηκαν από κρούσματα της Σινφάντι ή όσους μολύνθηκαν από τον ιό εκεί.

Από τις 30 Μαΐου, έως 200.000 άνθρωποι από ολόκληρο το Πεκίνο έχουν επισκεφθεί τη Σινφάντι, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Όσοι προσπαθούν να εισέλθουν στο Πεκίνο πρέπει επίσης να υποβληθούν σε τεστ και να απομονωθούν σε κεντρικά σημεία για καραντίνα.

Οι αεροπορικές και χερσαίες συνδέσεις έχουν περιοριστεί. Άλλες επαρχίες και πόλεις, περιλαμβανομένης και της Σανγκάης, υποβάλλουν επίσης τις αφίξεις από το Πεκίνο σε καραντίνα, αποτρέποντας στην ουσία τους ταξιδιώτες.

Την περασμένη εβδομάδα οι επαρχίες Χεμπέι, Λιαονίνγκ, Σιτσουάν και Ζεγιάνγκ είχαν αναφέρει μικρό αριθμό κρουσμάτων που σχετίζονταν με τη Σινφάντι.

Μια μικρή πόλη στη Χεμπέι με καθόλου κρούσματα που να συνδέονται με το Πεκίνο προχώρησε σε μερικό lockdown σήμερα, απαγορεύοντας την είσοδο σε φορτηγά και την έξοδο σε κατοίκους με πυρετό και βήχα.