Πρόστιμα και συλλήψεις σε όσους συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού στην Αυστραλία

Gazzetta team
Πρόστιμα και συλλήψεις σε όσους συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού στην Αυστραλία
Με πρόστιμα και συλλήψεις απειλούν οι αρχές όσους συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού.

Αυστραλοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν τους υποστηρικτές του κινήματος "Οι ζωές των μαύρων μετρούν" ότι ενδέχεται να τους επιβληθούν πρόστιμα ή να συλληφθούν αν παραβιάσουν τους περιορισμούς που ισχύουν λόγω της επιδημίας του κορονοϊού και συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον δήλωσε ότι οι διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στο Σίδνεϊ, τη Μελβούρνη και άλλες πόλεις με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων ευθύνονται για την καθυστέρηση των σχεδίων για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης.

"Στην πραγματικότητα αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε αν οι διαδηλώσεις αυτές το Σαββατοκύριακο ενδέχεται να αποτέλεσαν εστίες", επεσήμανε ο Μόρισον μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 2GB Radio.

Αξιωματούχοι της πολιτείας Βικτόρια επιβεβαίωσαν ότι ένα από τα κρούσματα της covid-19 που αναφέρθηκε σήμερα είναι ένας άνδρας που συμμετείχε το Σαββατοκύριακο σε διαδήλωση στη Μελβούρνη. Αν και ο άνδρας είναι απίθανο να κόλλησε τον κορονοϊό στη διαδήλωση, ενδέχεται να μπορούσε να μεταδώσει τον ιό σε άλλους.

Νέες διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού είναι προγραμματισμένες για την Παρασκευή, εμπνευσμένες από τις κινητοποιήσεις στις ΗΠΑ που ξέσπασαν μετά τον φόνο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κατά τη βίαιη προσαγωγή του από λευκούς αστυνομικούς.

"Θα αρχίσουμε να επιβάλλουμε πρόστιμα 1.000 δολαρίων Αυστραλίας και θα χρησιμοποιήσουμε όλες μας τις εξουσίες για να απομακρύνουμε τους ανθρώπους", τόνισε ο επιθεωρητής της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας Μικ Φούλερ στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό.

"Αν δεν απομακρύνονται, θα συλλαμβάνονται", προειδοποίησε.

Το κίνημα "Οι ζωές των μαύρων μετρούν" έχει φέρει και πάλι στο προσκήνιο στην Αυστραλία την κακομεταχείριση των αυτοχθόνων από την αστυνομία.

Ο Μόρισον απέρριψε τις εκκλήσεις να απομακρύνει αγάλματα λευκών αξιωματούχων, ανάμεσά τους και ένα του πρώτου πρωθυπουργού της Αυστραλίας Έντμουντ Μπάρτον, το οποίο βρίσκεται κοντά σε χώρο ταφής των Αβορίγινων. Ο Μπάρτον διαδραμάτισε καίριο ρόλο στη σύνταξη του Συντάγματος, το οποίο στερούσε τα δικαιώματα των αυτοχθόνων.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει "δίκαια" τα αρχικά αιτήματα των διαδηλωτών, όμως η απομάκρυνση των αγαλμάτων αυτών εκτίμησε ότι προωθείται από πολιτικά κίνητρα.

Η Αυστραλία κατέγραψε την Τρίτη, την πρώτη της ημέρα χωρίς κανένα κρούσμα covid-19, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες εντοπίζονται λιγότερα από 20 κρούσματα ημερησίως. Συνολικά στη χώρα έχουν καταγραφεί 7.285 κρούσματα και 102 θάνατοι.