Βρετανία: Επανεξετάζουν ονόματα οδών μετά την καταστροφή του αγάλματος του Κόλστον

Gazzetta team
Βρετανία: Επανεξετάζουν ονόματα οδών μετά την καταστροφή του αγάλματος του Κόλστον
Εντολή για επανεξέταση των αγαλμάτων και των ονομάτων οδών που έχουν σχέση με το αμαρτωλό αυτοκρατορικό παρελθόν, έδωσε ο δήμαρχος του Λονδίνου, μετά την καταστροφή του αγάλματος του Έντουαρντ Κόλστον στο Μπρίστολ.

Ο Σαντίκ Καν έδωσε εντολή για επανεξέταση των αγαλμάτων της πρωτεύουσας και της ονοματοδοσίας οδών μετά την καταστροφή του αγάλματος του Άγγλου δουλέμπορου, Έντουαρντ Κόλστον από διαδηλωτές κατά του ρατσισμού που προκάλεσε δημόσια συζήτηση για τους δαίμονες του αυτοκρατορικού παρελθόντος της Βρετανίας.

Το άγαλμα του Έντουαρντ Κόλστον, ο οποίος έκανε περιουσία τον 17ο αιώνα από το εμπόριο σκλάβων από τη δυτική Αφρική, ανατράπηκε και πετάχτηκε στο λιμάνι του Μπρίστολ την Κυριακή από μία ομάδα διαδηλωτών που συμμετείχαν σε ένα κύμα διαδηλώσεων μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Καν είπε πως μια επιτροπή θα επανεξετάσει το θέμα των αγαλμάτων, των αναμνηστικών πλακών και της ονοματοδοσίας των οδών που αντανακλούν εν πολλοίς την ραγδαία επέκταση του πλούτου και της ισχύος του Λονδίνου στο αποκορύφωμα της Βρετανικής αυτοκρατορίας κατά την περίοδο της βασίλισσας Βικτωρίας.

«Η ποικιλομορφία της πρωτεύουσάς μας είναι η μεγαλύτερη δύναμή μας, όμως τα αγάλματα, η ονοματοδοσία των οδών και οι δημόσιοι χώροι μας αντανακλούν μια εποχή που έχει πια παρέλθει», είπε ο Καν και πρόσθεσε πως ορισμένα αγάλματα θα απομακρυνθούν.

«Είναι μια άβολη αλήθεια ότι το έθνος και η πόλη μας οφείλουν ένα μεγάλο μέρος του πλούτου και του ρόλου τους στο δουλεμπόριο και ενώ αυτό αντανακλάται στη δημόσια σφαίρα μας, η συνεισφορά πολλών από τις κοινότητές μας στη ζωή στην πρωτεύουσά μας έχει συνειδητά αγνοηθεί».

Στη μεγαλύτερη απέλαση στην ιστορία όπως είναι γνωστή, όπλα και πυρίτιδα από την Ευρώπη ανταλλάχθηκαν με εκατομμύρια Αφρικανούς σκλάβους που μεταφέρθηκαν στη συνέχεια με πλοία διαμέσου του Ατλαντικού στην αμερικανική ήπειρο. Τα πλοία επέστρεψαν στην Ευρώπη με ζάχαρη, βαμβάκι και καπνό.

Από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα, έως 17 εκατομμύρια Αφρικανοί άνδρες, γυναίκες και παιδιά αποσπάστηκαν με τη βία από τα σπίτια τους σε ένα από τα πιο βάναυσα παγκοσμιοποιημένα εμπόρια στον κόσμο. Πολλοί πέθαναν κάτω από φρικτές συνθήκες.

Όσοι επέζησαν έζησαν μια ζωή ως σκλάβοι σε φυτείες ζάχαρης, καπνού και βαμβακιού. Η Βρετανία κατάργησε το διατλαντικό εμπόριο σκλάβων το 1807, αν και για την πλήρη κατάργηση της δουλείας χρειάσθηκε ακόμη μια γενιά.

Ποιος ήταν ο Έντουαρντ Κόλστον

Το χάλκινο άγαλμα του δουλεμπόρου Έντουαρντ Κόλστον ύψους 5.5 μέτρων βρισκόταν στη Λεωφόρο Κόλστον στο Μπρίστολ από το 1895 ως τιμή στο φιλανθρωπικό του έργο στην πόλη, αφότου αποχώρησε από τη θέση του σε εταιρία που είχε ανάμειξη στο εμπόριο σκλάβων. Το έργο του στην πόλη περιελάμβανε χρήματα για την ανέγερση σχολείων, φτωχοκομείων και εκκλησιών.

Παρόλο που ο Κόλστον αναγεννήθηκε το 1636 στο Μπρίστολ, δεν έζησε ποτέ εκεί ως ενήλικας και όλη η ανάμειξη του στο εμπόριο σκλάβων έλαβε χώρα στο Λονδίνο.

Ο Κόλστον μεγάλωσε σε μία πλούσια οικογένεια εμπόρων στο Μπρίστολ και αφού πήγε σχολείο στο Λονδίνο, καθιερώθηκε ως ένας επιτυχημένος έμπορος υφασμάτων και μαλλιού.

Το 1680 εισήλθε στη Βασιλική Αφρικανική Εταιρία (Royal African Company, RAC), η οποία είχε το μονοπώλιο στο εμπόριο σκλάβων στη δυτική Αφρική.

Επίσημα επικεφαλής της ήταν ο αδερφός του βασιλιά Κάρολου B' ο οποίος στη συνέχεια πήρε το θρόνο ως Ιάκωβος Β΄. Μάλιστα η εταιρία στιγμάτιζε το στήθος των σκλάβων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών με τα αρχικά της, δηλαδή το RAC.

Πιστεύεται ότι περισσότεροι από 100.000 ιθαγενείς από τη δυτική Αφρική πωλήθηκαν στην Καραϊβική και στην Αμερική από το 1672-1689 και μέσω αυτής της εταιρίας ο Κόλστον έκανε την περιουσία του και τα κέρδη που του έδωσαν τη δυνατότητα να προχωρήσει στο δανεισμό χρημάτων.

Ο Κόλστον πούλησε το μερίδιο του στην εταιρία το 1689 και έκτοτε άρχισε να δημιουργεί τη φήμη του ως φιλάνθρωπος που δώριζε χρήματα για την ανέγερση ιδρυμάτων όπως σχολεία και νοσοκομεία στο Μπρίστολ και στο Λονδίνο.

Για λίγο καιρό ήταν μέλος του Βρετανικού Κοινοβουλίου με τους Tories πριν πεθάνει το 1721 στο Μόρτλεϊκ του Σάρεϊ. Θάφτηκε στην εκκλησία «All Saints» στο Μπρίστολ.

Εξαιτίας των αγαθοεργιών του στο Μπρίστολ εκτός από το άγαλμα, υπάρχει ένα σχολείο που φέρει το όνομα του, συναυλιακός χώρος, οδός, λεωφόρος, καθώς και άλλα σημεία και κτήρια της πόλης.

Εδώ και χρόνια ήταν έντονη η συζήτηση ώστε να επανεξεταστεί η συμβολή στην οικοδόμηση της πόλης, εξαιτίας των σχέσεων του με το δουλεμπόριο και το 2018 είχε γίνει μία προσπάθεια ώστε ν' αλλάξει η πλάκα στο άγαλμα και ν΄ αναφέρει και τις σχέσεις του με το δουλεμπόριο.

Πηγή: Reader.gr