Μάνα και κόρη οδηγήθηκαν στο δικαστήριο γιατί η πρώτη ανέβασε στο Facebook φωτογραφίες των εγγονιών της

Gazzetta team
Μάνα και κόρη οδηγήθηκαν στο δικαστήριο γιατί η πρώτη ανέβασε στο Facebook φωτογραφίες των εγγονιών της
Μια γιαγιά πρέπει να διαγράψει τις φωτογραφίες των εγγονιών της που δημοσίευσε στο Facebook και το Pinterest χωρίς την άδεια των γονιών τους, αλλιώς θα πληρώσει πρόστιμο!

Θα μπορούσε να έχει συμβεί στην Ελλάδα -να μας συμπαθάτε για την προκατάληψη- αλλά όχι, συνέβη στην Ολλανδία!

Μάνα και κόρη οδηγήθηκαν στο δικαστήριο μετά από διαμάχη για το γεγονός ότι η πρώτη δημοσίευσε στο Facebook και το Pinterest φωτογραφίες των εγγονιών της χωρίς την άδεια των γονιών τους!

Το δικαστήριο, μάλιστα, αποφάνθηκε ότι η γιαγιά πρέπει να διαγράψει τις φωτογραφίες, αλλιώς θα πληρώσει πρόστιμο.

Ο δικαστής, συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το BBC, έκρινε ότι το ζήτημα εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων της ΕΕ (GDPR), ενώ ένας εμπειρογνώμονας τόνισε ότι η απόφαση αντικατοπτρίζει τη «θέση που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει πάρει εδώ και πολλά χρόνια».

Η μητέρα των παιδιών, εξάλλου, φαίνεται πως είχε ζητήσει πολλές φορές να διαγραφούν οι φωτογραφίες, αλλά η γιαγιά ήταν ανένδοτη.

«Με το Facebook, δεν αποκλείεται οι φωτογραφίες να διανεμηθούν και ενδέχεται να καταλήξουν στα χέρια τρίτων», αναφέρει μεταξύ άλλων η απόφαση του δικαστηρίου.

Η γιαγιά καλείται τώρα να διαγράψει τις φωτογραφίες ή να πληρώσει πρόστιμο 50 ευρώ για κάθε μέρα που δεν συμμορφώνεται με την απόφαση του δικαστηρίου, με μέγιστο πρόστιμο τα 1.000 ευρώ. Εάν δημοσιεύσει περισσότερες φωτογραφίες των παιδιών στο μέλλον, θα της επιβληθεί επιπλέον πρόστιμο 50 ευρώ την ημέρα.