Στην Αγγλία από σήμερα είναι όλοι, αυτόματα, δωρητές οργάνων

Gazzetta team
Στην Αγγλία από σήμερα είναι όλοι, αυτόματα, δωρητές οργάνων
Ο νόμος πήρε το όνομά του από την ιστορία ενός μικρού κοριτσιού της οποίας τα όργανα δώρισαν οι γονείς της.

Από σήμερα όλοι οι ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι αυτόματα δωρητές οργάνων.

Το «Max and Keira's Law» εισήγαγε ένα σύστημα «opt-out» για δωρεά οργάνων στο Ηνωμένο Βασίλειο, πράγμα που σημαίνει ότι η συναίνεση τεκμαίρεται για όλους τους ενήλικες.

Αυτό που ίσχυε μέχρι σήμερα είναι πως οι ενήλικες έπρεπε να δηλώσουν αν ήθελαν να είναι δωρητές οργάνων.

Σήμερα τα πράγματα αλλάζουν και πλέον είναι αυτόματα όλοι και όποιος δεν το επιθυμεί πρέπει να το δηλώσει.

Ο νόμος πήρε το όνομά του από δύο παιδιά, αφού το ένα έσωσε τη ζωή του άλλου χάρη στη δωρεά οργάνων.

Συγκεκριμένα, οι γονείς της εννιάχρονης Keira, βοήθησαν να σωθούν οι ζωές τεσσάρων ανθρώπων, επειδή δώρισαν τα όργανα του παιδιού τους.

Τι συνέβη

Η Κίρα πέθανε τραγικά σε αυτοκινητιστικό ατύχημα τον Αύγουστο του 2017. Η μαμά της Λοάννα και ο μικρότερος αδερφός της Μπράντλεϊ τραυματίστηκαν επίσης σοβαρά.

Τα όργανα του μικρού κοριτσιού συνέχισαν να σώζουν τις ζωές τεσσάρων άλλων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου του νεαρού αγοριού Max Johnson, που έλαβε την καρδιά της.

Ο νέος νόμος για τη δωρεά οργάνων ήταν εμπνευσμένος από την Keira, αφού ο Max και η οικογένειά του έκαναν εκστρατεία και έγινε γνωστός ως Max's Law σε αναγνώριση των εκστρατειών της οικογένειας. Ο Max ζήτησε να προστεθεί το όνομα της Keira προς τιμήν της.

Η μαμά Loanna, 35 ετών είπε: «Εάν το παιδί σας χρειαζόταν ένα όργανο για να επιβιώσει, θα κάνατε ό, τι μπορούσατε για να δοκιμάσετε και να το πάρετε. Επομένως, πρέπει να κοιτάξετε από την άλλη πλευρά, εάν είστε θα λάβετε ένα όργανο που πρέπει να είστε έτοιμοι να δώσετε ένα».

Ο Joe και η Loanna, που έχουν τρία άλλα παιδιά, ελπίζουν ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εκπαιδεύει τους ανθρώπους σχετικά με τη δωρεά οργάνων για να απαλλαγούμε από τυχόν παρανοήσεις γύρω από το νέο καθεστώς «εξαίρεσης» και ανέφεραν: «Θα θέλαμε να δούμε εκπαίδευση για μικρά παιδιά στα σχολεία. Επισκεπτόμαστε σχολεία για να κάνουμε συνομιλίες για δωρεά οργάνων, μετά πολλά παιδιά έχουν τη συζήτηση με τους γονείς τους - η εκπαίδευση είναι το κλειδί».

Η οικογένεια ελπίζει ότι αυτό θα ανοίξει συζήτηση για άτομα που ίσως δεν είχαν σκεφτεί ποτέ τη δωρεά οργάνων.

Κάθε χρόνο, στην επέτειο του θανάτου της Keira και τη μεταμόσχευση οργάνων του Max - οι δύο οικογένειες συναντιούνται για να σηματοδοτήσουν την ειδική μέρα και να γιορτάσουν τη ζωή της Keira.

Ο Joe πρόσθεσε: «Είναι μια τεράστια απώλεια που δεν πρόκειται να αντικαταστήσουμε ποτέ, αλλά αφού είδαμε τον Max και πόσο άσχημα ήταν - είναι ωραίο να βλέπεις πόσο μακριά έχει φτάσει».