H χώρα που έχει 4 αναπνευστήρες και 24 κρεβάτια ΜΕΘ για 12 εκατομμύρια κατοίκους!

Gazzetta team
H χώρα που έχει 4 αναπνευστήρες και 24 κρεβάτια ΜΕΘ για 12 εκατομμύρια κατοίκους!
Υπάρχουν χώρες στην Αφρική που, πραγματικά, κινδυνεύουν να καταστραφούν ολοσχερώς σε πιθανή εξάπλωση του κορονοϊού!

Γράφαμε τις προάλλες για τη φριχτή πρόβλεψη, που λέει πως στην Αφρική, στο καλό σενάριο, αναμένεται να πεθάνουν έως και 300.000 άνθρωποι από τον κορονοϊό. Στο κακό σενάριο, όμως, ενδέχεται να χαθούν 3,3 εκατομμύρια ψυχές...

Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσει κανείς γιατί είναι πολύ πιθανό, δυστυχώς, να συμβεί αυτό, από το να δει τις χώρες της ηπείρου χωρίς εξοπλισμό και υποδομές υγείας.

Το Νότιο Σουδάν, για παράδειγμα, διαθέτει μόλις τέσσερις αναπνευστήρες και 24 κρεβάτια ΜΕΘ για έναν πληθυσμό 12 εκατομμυρίων ανθρώπων, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης (IRC). Αυτό σημαίνει, δηλαδή, ένας αναπνευστήρας για κάθε τρία εκατομμύρια άτομα!

Η Μπουρκίνα Φάσο, δε, διαθέτει 11 αναπνευστήρες, η Σιέρα Λεόνε 13 και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία -των 4,6 εκατ. κατοίκων- τρεις!

Καταλαβαίνει κανείς ότι αν η Covid-19 «χτυπήσει» μία από αυτές τις χώρες, τα αποτελέσματα θα είναι δραματικά, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι ο κορονοϊός μπορεί να τις καταστρέψει ολοσχερώς!

Ο Δρ Ματσιντίσο Μοέτι, περιφερειακός διευθυντής Αφρικής του ΠΟΥ, δήλωσε ότι «ο ιός όχι μόνο μπορεί να προκαλέσει χιλιάδες θανάτους, αλλά να επιφέρει οικονομικές και κοινωνικές καταστροφές».

Τα στοιχεία του ΠΟΥ κάνουν λόγο για λιγότερους από 2.000 λειτουργικούς αναπνευστήρες σε 41 αφρικανικές χώρες, ενώ οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ είναι λιγότερες από 5.000. Αυτό σημαίνει πέντε κλίνες ανά 1 εκατομμύριο άτομα, την ώρα που στην Ευρώπη αντιστοιχούν 4.000 κρεβάτια σε 1 εκατομμύριο άτομα.

Δεν θέλουμε καν να σκεφτόμαστε τι μπορεί να συμβεί στη «μαύρη ήπειρο» αν ο κορονοϊός εξαπλωθεί εκεί...