Μακελειό στον Καναδά: Ένοπλος «ντύθηκε αστυνομικός» και σκότωσε 16 ανθρώπους (vid)

Gazzetta team
Μακελειό στον Καναδά: Ένοπλος «ντύθηκε αστυνομικός» και σκότωσε 16 ανθρώπους (vid)
Το χειρότερο μακελειό εδώ και πάνω από τριάντα χρόνια έζησε το βράδυ της Κυριακής ο Καναδάς, όταν ένοπλος, που μεταμφιέστηκε σε αστυνομικό στη Νέα Σκωτία εξαπέλυσε επιθέσεις σε διάφορα μέρη και σκότωσε συνολικά 16 ανθρώπους.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο δράστης, ο 51χρονος Γκάμπριελ Γουόρτμαν, ιδιοκτήτης οδοντοτεχνικού εργαστηρίου, φόραγε μέρος στολής αστυνομικού και είχε κάνει μετατροπές στο αυτοκίνητό του για να μοιάζει με περιπολικό.

Η επικεφαλής της αστυνομίας σε εθνικό επίπεδο, η Μπρέντα Λάκι, ενημέρωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CBC ότι ο Γουόρτμαν δολοφόνησε 16 ανθρώπους και είναι νεκρός, αποφεύγοντας ωστόσο να επιβεβαιώσει την πληροφορία που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CTV ότι ο ένοπλος σκοτώθηκε από αστυνομικό έπειτα από δωδεκάωρο ανθρωποκυνηγητό.

Η αστυνομία ειδοποιήθηκε για πυροβολισμούς σε ένα σπίτι στη μικρή, παραθαλάσσια κοινότητα Πόρταπικ και όταν έφτασε στο σημείο, βρήκε «πολλούς νεκρούς» μέσα και έξω από το σπίτι, εξήγησε αξιωματικός της αστυνομίας. Είχαν επίσης γίνει εμπρησμοί σε διάφορα σπίτια στην κοινότητα.

Αστυνομικοί αντάλλαξαν κατόπιν πυρά με τον Γουόρτμαν, που διέφυγε χρησιμοποιώντας διάφορα αυτοκίνητα, ανάμεσά τους και αυτό που είχε τροποποιήσει ώστε να μοιάζει με περιπολικό.

Οι έρευνες που έγιναν αποκάλυψαν πως ο ένοπλος είχε δολοφονήσει κι άλλους ανθρώπους σε διάφορα σημεία.

Κάποια στιγμή το βράδυ του Σαββάτου, ο Γουόρτμαν φαίνεται πως «φόρεσε (...) μέρος τουλάχιστον της στολής αστυνομικού», είπε ο Κρις Λέδερ, αξιωματικός της αστυνομίας. Το ότι διέθετε στολή αστυνομικού και είχε κάνει τροποποιήσεις στο αυτοκίνητό του «σίγουρα δείχνουν πως όλο αυτό δεν ήταν τυχαίο», πρόσθεσε ο Λέδερ.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Λέδερ είπε ότι η αστυνομία θα ερευνήσει εάν το μακελειό συνδέεται κατά κάποιο τρόπο με την πανδημία του κορονοϊού, που οδήγησε στην αναστολή λειτουργίας πολλών μη απολύτως απαραίτητων επιχειρήσεων και καταστημάτων.

Ο επικεφαλής της επαρχιακής κυβέρνησης στη Νέα Σκωτία Στίβεν ΜακΝιλ καταδίκασε «μια από τις πλέον αναίτιες βίαιες ενέργειες στην ιστορία της επαρχίας μας».

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό από τη δική του πλευρά διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του θα προσπαθήσει να βοηθήσει τους πολίτες στη Νέα Σκωτία να «επουλώσουν τις πληγές από αυτή την τραγωδία».

Σύμφωνα με τις αρχές, δεν υπάρχει καμία προφανής σύνδεση ανάμεσα στον Γουόρτμαν και κάποια τουλάχιστον από τα θύματά του. Το κίνητρό του αποτελεί για την ώρα μυστήριο.

Το μακελειό είναι το χειρότερο του είδους στον Καναδά μετά τον Δεκέμβριο του 1989, όταν ο Μαρκ Λεπίν δολοφόνησε 15 γυναίκες στο Μόντρεαλ.

Πηγή: Reader.gr