Αγνώριστη η Βενετία: Εικόνες από το διάστημα των θρυλικών καναλιών της σήμερα και πριν έναν χρόνο (pics)

Gazzetta team
Αγνώριστη η Βενετία: Εικόνες από το διάστημα των θρυλικών καναλιών της σήμερα και πριν έναν χρόνο (pics)
Δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς έχει αλλάξει ολόκληρο τον κόσμο η πανδημία του κορονοϊού από την εικόνα της Βενετίας σήμερα σε σχέση με έναν χρόνο πριν ακριβώς.

Δύο δορυφορικές εικόνες, που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA), αποτελούν το πιο τρανταχτό παράδειγμα του πόσο άλλαξε ολόκληρο τον κόσμο η πανδημία του κορονοϊού και τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπισή της.

Οι δύο φωτογραφίες, λοιπόν, έχουν τραβηχτεί με έναν χρόνο διαφορά.

Η πρώτη απεικονίζει τα περίφημα κανάλια της πόλης του ιταλικού βορρά στις 19 Απριλίου του 2019 και η δεύτερη είναι από τις 13 Απριλίου του 2020, έπειτα από έναν μήνα καραντίνας και άρα μηδαμινής χερσαίας και θαλάσσιας κυκλοφορίας.

Θυμίζουμε, από τα μέσα Μαρτίου το BBC είχε δημοσιεύσει φωτογραφίες ψαριών, να επιστρέφουν στα κανάλια της Βενετίας, καθώς εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι δεν υπάρχουν γόνδολες, κρουαζιερόπλοια και άλλα σκάφη αναψυχής.

Και αυτό ακριβώς βλέπουμε στις δύο φωτογραφίες -συν, φυσικά, τη διαύγεια που απέκτησε ξανά το νερό! Δεν κυκλοφορεί τίποτα στη θάλασσα! Στην περσινή φωτογραφία διακρίνονται δεκάδες πλεούμενα στο Μεγάλο Κανάλι και το κανάλι Giudecca, αλλά σήμερα δεν κυκλοφορούν παρά ελάχιστα.

Οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες από τον δορυφόρο Sentinel-2, που συμμετέχει στο πρόγραμμα Copernicus της Κομισιόν, για την παρακολούθηση της Γης και τις αλλαγές στο περιβάλλον.