+slo-gun

ΔΕΙΤΕ ΤΑ LIVE
Κορονοϊός: Πόσο κοντά είμαστε στο εμβόλιο;

Κορονοϊός: Πόσο κοντά είμαστε στο εμβόλιο;

Κορονοϊός: Πόσο κοντά είμαστε στο εμβόλιο;

Πόσο μακριά είμαστε, τελικά, από τα φάρμακα και, κυρίως, από το εμβόλιο κατά του κορονοϊού;

Ο κορονοϊός εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά ακόμη δεν υπάρχουν ούτε φάρμακα ούτε εμβόλιο για να μας προστατεύσουν.

Και το μεγάλο ερώτημα είναι: Πόσο μακριά είμαστε, τελικά, από τα φάρμακα και, κυρίως, από το εμβόλιο κατά του SARS-CoV-2;

Όπως γράφει ο δημοσιογράφος και υπεύθυνος Υγείας και Επιστήμης του BBC, James Gallagher, η έρευνα «τρέχει» με ιλιγγιώδη ταχύτητα, προσπαθώντας να ξεπεράσει εκείνη με την οποία εξαπλώνεται ο ιός.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή βρίσκονται σε διαδικασία ανάπτυξης περισσότερα από 20 εμβόλια. Στο Σιάτλ των ΗΠΑ, πριν από λίγες μέρες, ένα από αυτά δοκιμάστηκε σε τέσσερις ανθρώπους, εθελοντές, χωρίς να γίνει καν δοκιμή σε ζώα. Θα χρειαστούν αρκετοί μήνες, ωστόσο, για μάθουμε αν είναι αποτελεσματικό.

Άλλοι επιστήμονες δεν έχουν παρακάμψει τη διαδικασία και βρίσκονται στο στάδιο της έρευνας στα ζώα, ελπίζοντας να έχουν τα αποτελέσματα των ανθρώπινων δοκιμών αργότερα μέσα στο έτος. 

Όμως, δεν είναι αυτό το πρόβλημα.

Ακόμα και αν οι επιστήμονες πανηγυρίσουν φέτος την παρασκευή του ενός εμβολίου, που θα βάλει «στοπ» στην πανδημία, χρειάζεται, από εκεί και πέρα, μια τρομακτική δουλειά, για να ξεκινήσει η μαζική παραγωγή του και να κυκλοφορήσει παντού στην υφήλιο.

Αυτό σημαίνει, ρεαλιστικά, όπως τονίζεται στο άρθρο του BBC, ότι το ένα εμβόλιο δεν θα είναι έτοιμο μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους, του 2021 δηλαδή.

Και, σκεφτείτε πως, αυτά συμβαίνουν σε ένα άνευ προηγουμένου χρονοδιάγραμμα, με τρομερή πίεση χρόνου, και με τη χρήση νέων προσεγγίσεων στην παρασκευή εμβολίων, οπότε δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά.

Θυμίζουμε ότι κυκλοφορούν τέσσερις κορονοϊοί σε ανθρώπους. Προκαλούν κοινό κρυολόγημα και δεν έχουμε εμβόλιο για κανέναν από αυτούς. 

Θα προστατεύσει τους ανθρώπους όλων των ηλικιών; 

Θα είναι, σχεδόν αναπόφευκτα, λιγότερο επιτυχημένη η χρήση του στους ηλικιωμένους. Αυτό δεν οφείλεται στο ίδιο το εμβόλιο, αλλά στο γεγονός ότι τα γερασμένα ανοσοποιητικά συστήματα δεν ανταποκρίνονται το ίδιο καλά στην ανοσοποίηση. Το βλέπουμε αυτό κάθε χρόνο με το εμβόλιο της γρίπης. 

Θα υπάρξουν παρενέργειες; 

Όλα τα φάρμακα, ακόμη και τα πιο κοινά, έχουν παρενέργειες. Αλλά χωρίς κλινικές δοκιμές είναι αδύνατον να γνωρίζουμε ποιες θα είναι αυτές οι παρενέργειες ενός πειραματικού εμβολίου. Αυτό είναι κάτι το οποίο, δεδομένα, οι επιστήμονες θα θελήσουν να παρακολουθήσουν προσεκτικά. 

Ποιοι θα κάνουν το εμβόλιο; 

Αν και όταν αναπτυχθεί το εμβόλιο, τότε θα υπάρχει περιορισμένη προσφορά, τουλάχιστον στα αρχικά στάδια, οπότε είναι σημαντικό να τηρηθεί προτεραιότητα. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, που έρχονται σε επαφή με τους ασθενείς του Covid-19, θα βρεθούν στην κορυφή της λίστας. Η νόσος είναι πιο θανατηφόρα για τους ηλικιωμένους, για αυτό, αν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό για αυτή την ηλικιακή ομάδα, θα έχουν επίσης προτεραιότητα. Ωστόσο, ίσως είναι καλύτερο να εμβολιαστούν όσοι φροντίζουν τους ηλικιωμένους ή μένουν μαζί τους.

Τι γίνεται με τα φάρμακα; 

Οι γιατροί δοκιμάζουν τα τρέχοντα αντι-ιικά φάρμακα, για να δουν αν μπορούν να αντιμετωπίσουν τον κοροναϊό. Αυτό επιταχύνει την έρευνα, γιατί έχει διαπισωθεί πως είναι ασφαλές το να δοθούν στους ασθενείς. Οι δοκιμές διεξάγονται σε νοσοκομεία στις πληγείσες χώρες, αλλά τον Φεβρουάριο, ο Δρ Bruce Aylward, από τον ΠΟΥ, δήλωσε: «Υπάρχει μόνο ένα φάρμακο τώρα, που πιστεύουμε ότι μπορεί να έχει πραγματική αποτελεσματικότητα, και αυτό είναι Remdesivir». 

Το συγκεκριμένο φάρμακο αναπτύχθηκε για την καταπολέμηση του Ebola, αλλά φαίνεται ότι μπορεί να σκοτώσει μια μεγάλη ποικιλία ιών. Ωστόσο, περιμένουμε ακόμη τα αποτελέσματα των δοκιμών. 

Υπήρχε, εξάλλου, η μεγάλη ελπίδα ότι ένα ζεύγος φαρμάκων για τον HIV (λοπιναβίρη και ριτοναβίρη) θα είχε αποτέλεσμα, αλλά τα δεδομένα της δοκιμής ήταν, δυστυχώς, απογοητευτικά

Δεν βελτίωσαν την ανάρρωση, ούτε μείωσαν τους θανάτους σε ασθενείς με σοβαρό Covid-19. Καθώς η δοκιμή, όμως, διεξήχθη σε πολύ άρρωστους ανθρώπους (σχεδόν το ένα τέταρτο πέθανε), μπορεί να ήταν πολύ αργά για να λειτουργήσουν τα φάρμακα. 

Υπάρχει, επίσης, μεγάλο ενδιαφέρον για ένα παλιό και φτηνό φάρμακο κατά της ελονοσίας, που ονομάζεται χλωροκίνη. Εργαστηριακές εξετάσεις έχουν δείξει ότι μπορεί να σκοτώσει τον ιό, αλλά και πάλι περιμένουμε αποτελέσματα, όταν χορηγηθεί σε ασθενείς. Οι δοκιμές πραγματοποιούνται στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες.

Μέχρι να υπάρξει εμβόλιο ή θεραπεία, τι μπορώ να κάνω; 

Τα εμβόλια αποτρέπουν τις λοιμώξεις. Ο καλύτερος τρόπος, λοιπόν, αφού δεν υπάρχει ακόμη εμβόλιο, για να αποτρέψετε μία λοίμωξη, είναι η καλή υγιεινή. Αν μολυνθείτε από τον κορονοϊό, τότε, οι περισσότεροι, θα νοσήσετε ήπια. Απλά ξεκουραστείτε στο κρεβάτι, να παίρνετε παρακεταμόλη και να πίνετε πολλά υγρά. Μερικοί ασθενείς, βέβαια, μπορεί να εμφανίσουν πιο σοβαρά συμπτώματα και να χρειαστούν νοσοκομειακή θεραπεία. 

Πώς δημιουργείτε ένα εμβόλιο; 

Τα εμβόλια «συστήνουν», ουσιαστικά, ιούς ή βακτηρίδια (ακόμη και μικρά μέρη τους) στο ανοσοποιητικό σύστημα, χωρίς, όμως, να το βλάψουν. Οι άμυνες του σώματος αναγνωρίζουν τον εισβολέα και έπειτα μαθαίνουν πώς να τον πολεμούν. Ως εκ τούτου, αν κάποια στιγμή το σώμα εκτεθεί στον πραγματικό ιό, ήδη γνωρίζει πώς να συμπεριφερθεί εναντίον του. 

Η κύρια μέθοδος εμβολιασμού εδώ και δεκαετίες ήταν η χρήση του αρχικού ιού. Για παράδειγμα, το εμβόλιο ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς (MMR) γίνεται με τη χρήση αποδυναμωμένων εκδόσεων αυτών των ιών, που δεν μπορούν να προκαλέσουν πλήρη μόλυνση. Το εμβόλιο της γρίπης, δε, γίνεται με τη λήψη των κύριων στελεχών της γρίπης, που προκαλούν την πλήρη απενεργοποίησή της.

Επειδή οι επιστήμονες γνωρίζουν το γενετικό κώδικα του Sars-CoV-2 διαθέτουν το πλήρες σχέδιο για να δημιουργήσουν αυτόν τον ιό

Κάποιοι επιστήμονες παίρνουν μικρά τμήματα του γενετικού κώδικα του κορονοϊού και τα τοποθετούν σε άλλους, εντελώς ακίνδυνους ιούς. Οπότε, αν «προσβάλλουν» κάποιον με τον αβλαβή αυτόν ιό, θεωρητικά του προκαλούν ανοσία στον κοροναϊό. 

Άλλοι, χρησιμοποιούν τμήματα γενετικού κώδικα τα οποία άπαξ και εγχυθούν στο σώμα, θα αρχίσουν να παράγουν ιογενείς πρωτεΐνες, που και πάλι το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να μάθει να καταπολεμά.