«Έχουμε φτιάξει υποψήφιο βιώσιμο εμβόλιο κατά του κορονοϊού»

Gazzetta team
«Έχουμε φτιάξει υποψήφιο βιώσιμο εμβόλιο κατά του κορονοϊού»
Όπως μετέδωσε και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, βιοφαρμακευτική εταιρεία από το Κεμπέκ του Καναδά, ονόματι Medicago, ανακοίνωσε, ουσιαστικά, πως έκανε το πρώτο βήμα για το εμβόλιο κατά του Covid-19!

Είναι πάρα πολύ νωρίς ακόμη για πανηγυρισμούς, η είδηση, ωστόσο, που μεταδίδει -και- το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μπορεί να μας κάνει, έστω, να χαμογελάσουμε και να αισιοδοξούμε.

Μια βιοφαρμακευτική εταιρεία από το Κεμπέκ του Καναδά, λοιπόν, ονόματι Medicago, η οποία φαίνεται πως λαμβάνει χρηματοδότηση από το αμερικανικό Πεντάγωνο, ανακοίνωσε ότι κατάφερε να φτιάξει ένα υποψήφιο βιώσιμο εμβόλιο για τον κορονοϊό Covid-19, μόλις 20 μέρες μετά τη λήψη της γενετικής αλληλουχίας του ιού, χρησιμοποιώντας -κατά δήλωση των ανθρώπων της- μια καινοτόμα τεχνολογία, την οποία σύντομα ελπίζουν να υποβάλουν για έγκριση από τις αρμόδιες αρχές.

Ο CEO της Medicago, συγκεκριμένα, ο Bruce Clark, δήλωσε πως η εταιρεία του θα μπορούσε να παράγει μέχρι και 10 εκατομμύρια δόσεις τον μήνα αν ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια. Όπως τόνισε, δε, σε συνέντευξη την Πέμπτη, μπορούν να ξεκινήσουν δοκιμές σε ανθρώπους τον Ιούλιο-Αύγουστο και το εμβόλιο να διατεθεί τον Νοέμβριο.

Αν κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί, μιλάμε για εξαιρετικά νέα, καθώς οι προβλέψεις των γιατρών και των επιστημόνων μιλούν για εμβόλιο κατά του Covid-19, στην καλύτερη των περιπτώσεων, την άνοιξη του 2021!

Η Medicago, διαβάζουμε στη δημοσίευση του AFP, χρησιμοποιεί την τεχνολογική της πλατφόρμα για την ανάπτυξη αντισωμάτων κατά του SARS-CoV-2, σε συνεργασία με το Κέντρο Ερευνών για τα Λοιμώδη Νοσήματα του πανεπιστημίου του Laval, με επικεφαλής τον Δρ Gary Kobinger, ο οποίος εργάστηκε και για την ανάπτυξη του εμβολίου και της θεραπείας για τον ιό Ebola.

Αυτά τα αντισώματα SARS-CoV-2 μπορούν, δυνητικά, να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία ασθενών που έχουν μολυνθεί από τον ιό.

Η Medicago, που ιδρύθηκε το 1997 και είναι πρωτοπόρος σε ό,τι έχει να κάνει με την επεξεργασία των φαρμακευτικών φυτών (Medicago, άλλωστε, σημαίνει Μηδική, που είναι φυτό), έχει ήδη επιδείξει την ικανότητά της σε μια πανδημική γρίπη. Το 2009, η εταιρεία δημιούργησε ένα υποψήφιο εμβόλιο κατά του H1N1 σε μόλις 19 ημέρες. Το 2012, δε, παρήγαγε 10 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου γρίπης για τον οργανισμό Defense Advanced Research Projects (DARPA), που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, μέσα σε έναν μήνα.

«Η ταχύτητα της προόδου μας σε ό,τι έχει να κάνει με τον Covid-19 οφείλεται στην ικανότητα μας να δημιουργούμε, μέσω της τεχνολογίας μας, που βασίζεται στα φυτά, εμβόλια και αντισώματα για την αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας απειλής για τη δημόσια υγεία. Η ικανότητα παραγωγής ενός υποψήφιου εμβολίου μόλις 20 ημέρες μετά τη λήψη του γονιδίου αποδεικνύει τι μπορεί να κάνει η τεχνολογία μας. Αυτή η τεχνολογία μάς επιτρέπει σε χρόνο ρεκόρ να καταπολεμήσουμε, ενδεχομένως, τον Covid-19», δήλωσε ο Δρ Bruce Clark.

Ο Δρ Gary Kobinger, με τη σειρά του, είπε: «Η εξαιρετικά επιτυχημένη συνεργασία των ερευνητικών ομάδων από το πανεπιστήμιο Laval και από τη Medicago έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη μοναδικών αντισωμάτων σε μολυσματικές ασθένειες, όπως η RSV (βρογχιολίτιδα) και ο HMPV ((μεταπνευμονοϊός). Χάρη σε αυτή την εμπειρία, είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να αναγνωρίσουμε με επιτυχία θεραπευτικά αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2».

Αυτό το πρώτο προϊόν του Medicago, ένα εποχιακό, ανασυνδυασμένο, τετραπλό VLP εμβόλιο για την ενεργό ανοσοποίηση έναντι της γρίπης, βρίσκεται υπό εξέταση από το υπουργείο Υγείας του Καναδά, και θα ακολουθήσει ένα πρόγραμμα κλινικής δοκιμής, που περιλαμβάνει περισσότερους από 25.000 ασθενείς.