Διπλάσιο από τον χειμώνα πλέον το καλοκαίρι στην Αυστραλία

Gazzetta team
Διπλάσιο από τον χειμώνα πλέον το καλοκαίρι στην Αυστραλία
Διπλάσια διάρκεια έχουν πια τα καλοκαίρια από τον χειμώνα στην Αυστραλία!

Εξόχως ανησυχητική είναι η μελέτη του Australia Institute, μετά από ανάλυση των δεδομένων για τον καιρό.

Σύμφωνα με αυτήν, τα καλοκαίρια στην Αυστραλία έχουν πια διπλάσια διάρκεια απ' ό,τι οι χειμώνες, καθώς ανεβαίνει η θερμοκρασία εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής!

Τα τελευταία 20 χρόνια ειδικά, το καλοκαίρι στην Αυστραλία διαρκεί έναν, περίπου, μήνα παραπάνω από ό,τι στα μέσα του 20ου αιώνα, ενώ οι χειμώνες έγιναν μικρότεροι. Από το 2014, δε, έως και το 2018, τα καλοκαίρια είχαν κατά 50% μεγαλύτερη διάρκεια, σύμφωνα με το think tank.

«Τα ευρήματά μας δεν αποτελούν προβολή για το τι μπορεί να δούμε στο μέλλον. Συμβαίνει τώρα», τόνισε ο Ρίτσι Μέρτζιαν, διευθυντής του προγράμματος για το κλίμα και την ενέργεια στο Australia Institute.

Το τρομακτικό συμπέρασμα, εξάλλου, έρχεται λίγο μόλις καιρό μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη χώρα, που προκάλεσαν τον θάνατο 33 ανθρώπων και ενός δισεκατομμυρίου ζώων.

Οι επιστήμονες, βέβαια, τονίζουν πως οι πυρκαγιές δεν είναι ευθεία συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, ωστόσο είναι δεδομένο ότι ένα πιο θερμό και ξηρό κλίμα θα είχε ως αποτέλεσμα οι πυρκαγιές να γίνουν πιο συχνές και ακόμη πιο σφοδρές.

Το Australia Institute συνέκρινε τα επίσημα στοιχεία της μετεωρολογικής υπηρεσίας της Αυστραλίας από το 1999 έως το 2018 με σημεία αναφοράς από τον 20ο αιώνα.

Διαπίστωσε, λοιπόν, ότι οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες έχουν κατά 31 ημέρες μεγαλύτερη διάρκεια, σε σύγκριση με τις δεκαετίες του '50 και του '60, ενώ ο χειμώνας είναι κατά περίπου 23 ημέρες συντομότερος.

Σε κάποιες περιοχές, όπως στο Πορτ Μακουάρι της Νέας Νότιας Ουαλίας, η αλλαγή είναι ακόμη πιο δραστική, καθώς οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες διαρκούν ακόμη και 7 εβδομάδες παραπάνω απ' ό,τι το '50 και το '60.

«Τα καλοκαίρια έχουν γίνει ακόμη μεγαλύτερα τα τελευταία χρόνια και την τελευταία πενταετία έχουν διπλάσια διάρκεια από ό,τι οι χειμώνες. Οι θερμοκρασίες που θεωρούνταν φυσιολογικές για τους τρεις μήνες του καλοκαιριού το '50, τώρα έχουν διάρκεια από τις αρχές ή τα μέσα Νοεμβρίου, έως τα μέσα Μαρτίου», δήλωσε ο Μέρτζιαν.