Το χιόνι βάφτηκε κόκκινο στην Ανταρκτική και... μυρίζει καρπούζι (pics)

Gazzetta team
Το χιόνι βάφτηκε κόκκινο στην Ανταρκτική και... μυρίζει καρπούζι (pics)
Εικόνες βγαλμένες από ταινία επιστημονικής φαντασίας στην Ανταρκτική, με το χιόνι να βάφεται κόκκινο. Πώς εξηγείται το φαινόμενο.

Ένα αλλόκοτο φαινόμενο λαμβάνει χώρα τις τελευταίες δύο εβδομάδες γύρω από έναν ουκρανικό πολικό σταθμό στην Ανταρκτική, καθώς το χιόνι... βάφτηκε κόκκινο!

Το σκηνικό θυμίζει έντονα ταινία επιστημονικής φαντασίας (ή και τρόμου), με τους επιστήμονες, ωστόσο, να έχουν εξήγηση -και να καθησυχάζουν όσους πίστεψαν πως ήρθε το τέλος.

Οι φωτογραφίες, να σημειώσουμε, είναι από την ερευνητική βάση του Βερνάντσκι και δημοσιεύτηκαν στο Facebook από το υπουργείο Παιδείας και Επιστημών της Ουκρανίας.

Τι είναι, λοιπόν, το κόκκινο χρώμα;

Σύμφωνα με το υπουργείο, το χιόνι έχει αλλάξει χρώμα εξαιτίας μικροσκοπικών φυκιών, με στρώση κόκκινης καροτίνης, γνωστών ως Chlamydomonas nivalis.

Το εν λόγω είδος φυκιού παραμένει βαθιά θαμμένο κάτω από το χιόνι τον χειμώνα, αλλά ανεβαίνει στην επιφάνεια, προκειμένου να αναπαραχθεί, όταν ο καιρός γίνεται πιο ζεστός. Θυμίζουμε, τώρα στην Ανταρκτική είναι καλοκαίρι.

Το ίδιο φαινόμενο συναντάται επίσης στην Αρκτική, στις Άλπεις, αλλά και σε άλλες ορεινές περιοχές, με τις μαρτυρίες να αναφέρουν πως μυρίζει σαν καρπούζι. Χωρίς φέτα.