Σεισμός 5,7 Ρίχτερ στα σύνορα Τουρκίας-Ιράν: Υπάρχουν νεκροί και παγιδευμένοι

Gazzetta team
Σεισμός 5,7 Ρίχτερ στα σύνορα Τουρκίας-Ιράν: Υπάρχουν νεκροί και παγιδευμένοι
Σεισμός μεγέθους 5,7 βαθμών έπληξε νωρίς σήμερα το πρωί την περιοχή των συνόρων της Τουρκίας με το Ιράν, ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC). Επτά άνθρωποι είναι νεκροί.

Ο σεισμός είχε βάθος 5 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το EMSC. Το δημόσιο τουρκικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο TRT World μετέδωσε πως έγινε αισθητός σε 43 χωριά στην Τούρκία.

Επτά νεκροί και άνθρωποι παγιδευμένοι, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών

Επτά άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά, έχασαν τη ζωή τους στην επαρχία Βαν (ανατολική Τουρκία) από τον μεγέθους 5,7 βαθμών σεισμό που σημειώθηκε στο βορειοδυτικό Ιράν, ανακοίνωσε ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, τον οποίο επικαλείται το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Άλλοι πέντε άνθρωποι τραυματίσθηκαν και νοσηλεύονται και άλλοι είναι παγιδευμένοι κάτω από συντρίμμια, πρόσθεσε ο Σοϊλού διευκρινίζοντας πως «συνεχίζονται οι προσπάθειες έρευνας και διάσωσης».

Σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS), το επίκεντρο του σεισμού, ο οποίος σημειώθηκε στις 09:23 (ώρα Ιράν, 07:53 ώρα Ελλάδας), βρισκόταν κοντά στο ιρανικό χωριό Χαμπάς-ε Όλια, σε απόσταση μικρότερη των 10 χλμ. από τα σύνορα με την Τουρκία.

Σύμφωνα με το Anadolu, ο σεισμός έχει προκαλέσει ζημιές σε χωριά της επαρχίας Βαν, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Ιράν.

25 τραυματίες στο Ιράν

Σύμφωνα με το κέντρο μελέτης των σεισμών του Γεωφυσικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης, το επίκεντρο της δόνησης βρισκόταν στην ιρανική επαρχία του Δυτικού Αζερμπαϊτζάν, σε απόσταση μικρότερη των 10 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Τουρκία, και το βάθος της ήταν 6 χιλιόμετρα.

Είκοσι πέντε άνθρωποι τραυματίσθηκαν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μοζταμπά Χαλεντί, εκπρόσωπος της Εθνικής Υπηρεσίας Διασώσεων. Επτά νοσηλεύονται.

Ο σεισμός προκάλεσε επίσης ζημιές σε ακόμη άγνωστο αριθμό κατοικιών σε τέσσερα χωριά κοντά στο επίκεντρο, πρόσθεσε ο Χαλεντί.

Από τουρκικής πλευράς, ο κυβερνήτης της επαρχίας Βαν, που συνορεύει με το Ιράν, ο Μεχμέτ Εμίν Μπιλμέζ, έγραψε στο Twitter για «ζημιές σε κατοικημένες ζώνες» που βρίσκονται στη δικαιοδοσία του.

Εξάλλου ο Tούρκος υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε πως 7 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Τουρκία εξαιτίας του σεισμού και πως άλλοι είναι παγιδευμένοι κάτω από συντρίμμια κτιρίων που έχουν καταρρεύσει.