Οι ιπποπόταμοι του Πάμπλο Εσκομπάρ απειλούν την Κολομβία (pics & vids)

Gazzetta team
Οι ιπποπόταμοι του Πάμπλο Εσκομπάρ απειλούν την Κολομβία (pics & vids)
Όταν ο Πάμπλο Εσκομπάρ αποφάσισε να μετατρέψει το ράντσο του σε ζωολογικό πάρκο, δεν φανταζόταν τι θα γινόταν 27 χρόνια μετά...

Ακόμη και 27 χρόνια μετά τον θάνατό του, ο Πάμπλο Εσκομπάρ συνεχίζει να προκαλεί προβλήματα στην Κολομβία και να πονοκεφαλιάζει τις αρχές.

Όχι ο... ίδιος, βέβαια, αλλά οι ιπποπόταμοί του!

Διότι, στην εμβληματική Βίλα Νάπολες, που αποτέλεσε το στρατηγείο του βαρόνου των ναρκωτικών, δεν καταστρώνονταν μόνο σχέδια εμπορίας ναρκωτικών και άλλων «σκοτεινών» εργασιών.

Εκεί ζούσαν και αρκετά είδη άγριων ζώων, τα οποία είχε μεταφέρει παράνομα ο Εσκομπάρ στο ράντσο του, θέλοντας να το μετατρέψει σε ζωολογικό κήπο. Μεταξύ αυτών και τέσσερις ιπποπόταμοι, ένας αρσενικός και τρεις θηλυκοί, όπου, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα άγρια ζώα, δεν μεταφέρθηκαν μετά το 1993, όταν ο βαρόνος έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά, λόγω τους υψηλού κόστους.

Κάπως έτσι, οι τέσσερις ιπποπόταμοι έχουν γίνει σήμερα 80, καταστρέφοντας το οικοσύστημα της βόρειας Κολομβίας!

Τα παχύδερμα, κάποια εκ των οποίων ξεπερνούν ακόμη και τους τρεις τόνους, ζουν στο θεματικό πάρκο, που δημιουργήθηκε στη θέση της άλλοτε κραταιάς Βίλα Νάπολες.

Ωστόσο, οι κάτοικοι της περιοχής είναι αρκετά προβληματισμένοι, καθώς τα επιβλητικά θηλαστικά καταστρέφουν το οικοσύστημα. Και όχι μόνο αυτό. Οι ιπποπόταμοι, που φημίζονται για την επιθετικότητά τους όταν κάποιος εισβάλει στην περιοχή τους, εμφανίζονται συχνά πυκνά σε δρόμους των γύρω χωριών, ενώ κατάφεραν σε μόλις δύο δεκαετίες να «εξαφανίσουν» όλα τα υπόλοιπα είδη που ευδοκιμούσαν στην περιοχή.

Το πρόβλημα, δε, σύμφωνα με τους ειδικούς, αναμένεται να γίνει μεγαλύτερο τα αμέσως επόμενα χρόνια για έναν απλούστατο λόγο: Οι υγροβιότοποι της βόρειας Κολομβίας είναι τέλειοι για τους ιπποπόταμους. Ασφαλείς και πλούσιοι σε τροφή βιότοποι. Στην υποσαχάρια Αφρική, αντίθετα, οι περιοδικές ξηρασίες συμβάλλουν στον έλεγχο του πληθυσμού τους.

Μια νέα μελέτη, εξάλλου, έδειξε ότι οι ιπποπόταμοι έχουν αλλάξει την ισορροπία των θρεπτικών συστατικών σε διάφορες τοπικές λίμνες, συμβάλλοντας στην άνθηση της άλγης, που βλάπτει πολλά από τα είδη των λιμνών.

Αποδεικνύεται, λοιπόν, ότι οι ιπποπόταμοι, και κατ' επέκταση ο Πάμπλο Εσκομπάρ παραμένει μπελάς...