O πυρηνικός πόλεμος που θα προκαλούσε νέα Εποχή των Παγετώνων (pics & vids)

Gazzetta team
O πυρηνικός πόλεμος που θα προκαλούσε νέα Εποχή των Παγετώνων (pics & vids)
Προκύπτει ότι για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία, οι θάνατοι σε πόλεμο, που δεν θα είναι παγκόσμιος, θα μπορούσαν να διπλασιάσουν το ετήσιο φυσικό παγκόσμιο ποσοστό θνησιμότητας!

Ένας ενδεχόμενος πυρηνικός πόλεμος ανάμεσα στους δύο... παραδοσιακούς αντιπάλους, το Πακιστάν και την Ινδία, θα σκότωνε, σύμφωνα με μελέτη, 125 εκατομμύρια ανθρώπους και θα προκαλούσε, μάλιστα, μία νέα Εποχή των Παγετώνων!

Η ολοένα και αυξανόμενη ένταση μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών «πυροδότησε» τη μελέτη, η οποία διερευνά για πρώτη φορά τις επιπτώσεις ενός πιθανού πυρηνικού πολέμου στην περιοχή.

Στην προσομοίωση πολέμου, λοιπόν, οι ερευνητές «είδαν» πως, αν το Πακιστάν έπληττε ινδικές πόλεις με πυρηνικά όπλα 150 κιλοτόνων το 2025, θα πέθαιναν 50 με 125 εκατομμύρια άνθρωποι!

Παρόμοια σφαγή, βέβαια, θα είχαμε και στην περίπτωση επίθεσης της Ινδίας στο Πακιστάν με πυρηνικά όπλα 100 κιλοτόνων...

Οι επιπτώσεις, όμως, θα ήταν παγκόσμιες...

Τα πυρηνικά θα μπορούσαν να προκαλέσουν παγκόσμια πείνα, καθώς και ανεπανόρθωτη ζημιά στα φυσικά οικοσυστήματα του πλανήτη. Οι θερμοκρασίες, σε παγκόσμιο επίπεδο, θα έπεφταν σε τιμές που έχει να «δει» η Γη από την τελευταία Εποχή των Παγετώνων, καθώς τα κολοσσιαία «μανιτάρια» από τις εκρήξεις των πυρηνικών θα έκρυβαν για μεγάλο χρονικό διάστημα τον Ήλιο! Ο καπνός θα απελευθέρωνε 16 έως 36 δισεκατομμύρια χιλιόγραμμα μαύρου άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Owen Toon, από το πανεπιστήμιο του Κολοράντο, δήλωσε: «Η Ινδία και το Πακιστάν μάς ανησυχούν ιδιαίτερα, λόγω των μακροχρόνιων στρατιωτικών συγκρούσεων, συμπεριλαμβανομένων και των σοβαρών πρόσφατων, αλλά και της έλλειψης προόδου στην επίλυση εδαφικών θεμάτων, των πυκνοκατοικημένων αστικών περιοχών και της συνεχιζόμενης ταχείας επέκτασης και των δύο στα πυρηνικά».

Και πρόσθεσε: «Λόγω των επιπτώσεων της πυρηνικής έκρηξης, της θερμικής ακτινοβολίας και της άμεσης πυρηνικής ακτινοβολίας, διαπιστώνουμε ότι ίσως για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία, οι θάνατοι σε πόλεμο, που δεν θα είναι παγκόσμιος, θα μπορούσαν να διπλασιάσουν το ετήσιο φυσικό παγκόσμιο ποσοστό θνησιμότητας».

Στα 70 χρόνια από τότε που η Ινδία και το Πακιστάν απέκτησαν την ανεξαρτησία τους έχουν κάνει τέσσερις πολέμους (1947, 1965, 1971, 1999), αν και όταν οι στρατοί τους πολέμησαν για τελευταία φορά, το 1999, δεν υπήρξε επίσημη κήρυξη πολέμου.
Η μόνιμη ένταση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν είναι ένα από τα μεγάλα γεωπολιτικά μέτωπα του κόσμου. Έχει οδηγήσει και τις δύο χώρες να αναπτύξουν τα δικά τους πυρηνικά όπλα, προκαλώντας μια επικίνδυνη κούρσα εξοπλισμών στη Νότια Ασία.

Πρόσφατα, ο υπουργός Άμυνας της Ινδίας δήλωσε ότι η χώρα του σκέφτεται να επανεξετάσει το δόγμα της «μη πρώτης χρήσης πυρηνικών όπλων», κλιμακώνοντας την ένταση σε μια τεταμένη περίοδο με το επίσης πυρηνικό Πακιστάν. Ο Ρατζνάθ Σινγκ είπε ότι ενώ η Ινδία έχει τηρήσει αυστηρά το δόγμα αυτό μέχρι σήμερα, το τι θα πράξει στο μέλλον «εξαρτάται από τις συνθήκες».

Η δήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες αφότου η Ινδία κατάργησε το καθεστώς αυτονομίας του Κασμίρ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Πακιστάν, που επίσης διεκδικεί το ινδικό αυτό κρατίδιο, το μοναδικό στο οποίο πλειοψηφούν οι μουσουλμάνοι.

Θυμίζουμε, όταν η Ινδία ανακοίνωσε ότι έγινε πυρηνική δύναμη το 1998, υιοθέτησε το δόγμα της μη πρώτης χρήσης -όπως είχε πράξει και η Κίνα το 1964, μετά την πρώτη δοκιμή πυρηνικών όπλων. Το 2003, η Ινδία παράλλαξε το δόγμα αυτό σε «μη πρώτη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής», ώστε να μπορεί να απαντήσει με πυρηνικά σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση με χημικά ή βιολογικά όπλα.

Μέχρι σήμερα, καμία άλλη πυρηνική δύναμη δεν ακολουθεί το δόγμα της μη πρώτη χρήσης. Ο κυριότερος αντίπαλος της Ινδίας, το Πακιστάν, διατηρεί εμφατικά το δικαίωμα της πρώτη χρήσης πυρηνικών και απειλεί ότι θα μεταχειριστεί πυρηνικά όπλα για να αποτρέψει στρατιωτική ήττα με συμβατικά όπλα από την Ινδία.