Μειώνει κατά 50% την παραγωγή πετρελαίου η Σαουδική Αραβία μετά τις επιθέσεις με drones (vid)

Gazzetta team
Μειώνει κατά 50% την παραγωγή πετρελαίου η Σαουδική Αραβία μετά τις επιθέσεις με drones (vid)
Η οργάνωση των Χούθι από την Υεμένη ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης, το Σάββατο (14/9), με 10 μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) σε δύο εργοστάσια της σαουδαραβικής εταιρείας Aramco!

Παγκόσμια ανησυχία μετά τις επιθέσεις της οργάνωσης των Χούθι από την Υεμένη στη Saudi Aramco, η οποία διαθέτει τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις επεξεργασίας πετρελαίου στον κόσμο και το μεγαλύτερο εργοστάσιο μερικής απόσταξης αργού πετρελαίου στο Αμπκάικ, στην ανατολική Σαουδική Αραβία.

Η οργάνωση, λοιπόν, ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) σε δύο εργοστάσια της εταιρείας!

Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο (14/9) στην Ανατολική Επαρχία της χώρας, όπως δήλωσε στο δίκτυο Al Mairah TV ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της οργάνωσης. Οι Χούθι, δε, φαίνεται ότι ανέπτυξαν 10 drones εναντίον των εγκαταστάσεων στο Αμπκάικ και το Χουράις. Η οργάνωση, μάλιστα, ανακοίνωσε πως θα διευρύνει τις επιθέσεις της στη Σαουδική Αραβία, η οποία ηγείται του συνασπισμού που πολεμά τους Χούθι στην Υεμένη. Να σημειώσουμε πως οι τελευταίοι φέρεται να λαμβάνουν σημαντική υποστήριξη από το Ιράν με τη μορφή όπλων, χρημάτων και εκπαίδευσης ήδη από το 2004.

Αποτέλεσμα των επιθέσεων, εξάλλου, σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», είναι πως η παραγωγή πετρελαίου και οι εξαγωγές της Σαουδικής Αραβίας επηρεάστηκαν και το Ριάντ, μάλιστα, αποφάσισε να περιορίσει κατά 50% την παραγωγή πετρελαίου, που σημαίνει ότι η καθημερινή τροφοδοσία της παγκόσμιας αγοράς θα μειωθεί κατά περίπου πέντε εκατομμύρια βαρέλια αργού. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση.

Το Ριάντ, θυμίζουμε, είναι υπεύθυνο για το 10% της παγκόσμιας προμήθειας αργού και είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας παγκοσμίως.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ καταδικάζουν τις επιθέσεις, με τον Αμερικανό πρεσβευτή να χαρακτηρίζει «απαράδεκτες» τις επιθέσεις εναντίον σαουδαραβικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων.

Οι επιδρομές των Χούθι το Σάββατο αποτελούν το αποκορύφωμα των πυραυλικών και αεροπορικών επιδρομών των σιιτών ανταρτών στη Σαουδική Αραβία.