Εφιαλτική προειδοποίηση από τον ΟΗΕ: «Οι πάγοι της Γροιλανδίας απειλούνται από τον καύσωνα» (vid)

Gazzetta team
Εφιαλτική προειδοποίηση από τον ΟΗΕ: «Οι πάγοι της Γροιλανδίας απειλούνται από τον καύσωνα» (vid)
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός του ΟΗΕ (WMO) για το κύμα καύσωνα που έπληξε την Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με τον WMO, το κύμα καύσωνα κατευθύνεται τώρα προς την Γροιλανδία, όπου απειλεί να προκαλέσει την τήξη του στρώματος πάγου, ελαττώνοντας το πάχος του σε επίπεδα ρεκόρ, ενδεχομένως και κάτω από το επίπεδο του 2012.

Η Κλερ Νάλις, εκπρόσωπος του WMO δήλωσε ότι μάζες θερμού αέρα που προέρχονται από την Βόρεια Αφρική ευθύνονται για τις υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών σε πολλές χώρες της Ευρώπης και την συντριβή των ρεκόρ κατά 2, 3 και 4 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που χαρακτήρισε «τελείως απίστευτο».

Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών στη Γηραιά Ήπειρο

Το τέλος του 2019 είναι ακόμη μακριά, όμως έχει ήδη καταγράψει καύσωνες και ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών από την Ευρώπη μέχρι το Βόρειο Πόλο, γεγονότα που προκαλούνται από τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη προϊόντος των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων.

Οι επαναλαμβανόμενοι καύσωνες αποτελούν αναμφίβολα σύμπτωμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ακόμη και αν οι επιστήμονες είναι ορισμένες φορές διστακτικοί να αιτιολογήσουν ένα εξαιρετικά ειδικό μετεωρολογικό φαινόμενο, όσο σημαντική και αν είναι η κλιματική απορρύθμιση.

Ο πιο θερμός Ιούνιος της ιστορίας

Ο Ιούνιος 2019 ήταν ο πιο θερμός Ιούνιος που έχει καταγραφεί ποτέ, εκθρονίζοντας τον Ιούνιο 2016.

Το ρεκόρ αυτό οφείλεται σε έναν εξαιρετικού χαρακτήρα καύσωνα στην Ευρώπη, όπου η θερμοκρασία ήταν 2°C υψηλότερη από την κανονική, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus για την κλιματική αλλαγή.

Η Νότια Αμερική έζησε επίσης τον πιο θερμό της Ιούνιο, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία της Ατμόσφαιρας.

Καύσωνας και στον Βόρειο Πόλο

Στα μέσα του Ιουλίου, ο υδράργυρος έφθασε τους 21°C στο Αλερτ, την βορειότερη κατοικημένη περιοχή του πλανήτη, που βρίσκεται σε απόσταση 90 χιλιομέτρων από τον Βόρειο Πόλο, καταγράφοντας το απόλυτο ρεκόρ.

Το προηγούμενο ρεκόρ των 20°C είχε μετρηθεί τον Ιούλιο 1956 αλλά, από το 2012, έχουν μετρηθεί πολλές ημέρες με θερμοκρασίες ανάμεσα στους 19°C και τους 20°C στον σταθμό αυτόν που βρίσκεται στην ακτή του Ατλαντικού Ωκεανού.

«Χτύπησε κόκκινο» ο υδράργυρος την Πέμπτη

«Έλιωσαν» χθες οι χώρες της δυτικής Ευρώπης με τον υδράργυρο να καταρρίπτει ρεκόρ σε Γερμανία, Βέλγιο και Γαλλία, ξεπερνώντας τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Στη Γερμανία ο υδράργυρος έφτασε τους 42,6 βαθμούς Κελσίου στο δυτικό τμήμα της χώρας. Η υψηλότερη θερμοκρασία σημειώθηκε στο Λίνγκεν στην Κάτω Σαξονία καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 40,5°C που καταγράφηκε χθες στο Γκάιλενκιρχεν.

Στο Βέλγιο ο υδράργυρος εκτοξεύτηκε στους 40,6 βαθμούς Κελσίου στη στρατιωτική βάση Κλάιν Μπρόγκελ, ένα ιστορικό ρεκόρ στη χώρα, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.

Λόγω της αφόρητης ζέστης, η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας IRM κήρυξε σε «κόκκινο» συναγερμό όλο σχεδόν το Βέλγιο (εκτός των ακτών) έως και αύριο και η σιδηροδρομική εταιρεία Thalys έκλεισε τα εκδοτήρια σε όλους τους σταθμούς της.

Παρόμοιο σκηνικό και στη Γαλλία όπου το θερμόμετρο στο Παρίσι έφτασε στους 42,6 βαθμούς Κελσίου.