Ρεκόρ ζέστης σε Βέλγιο, Ολλανδία και Γερμανία (vid)

Gazzetta team
Ρεκόρ ζέστης σε Βέλγιο, Ολλανδία και Γερμανία (vid)
Τα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών καταρρίφθηκαν χθες Τετάρτη στο Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Γερμανία, όμως τα χειρότερα αναμένονται σήμερα στη δυτική Ευρώπη που ασφυκτιά.

«Νέο ρεκόρ ζέστης στη Γερμανία! 40,5 βαθμοί Κελσίου, το προηγούμενο ρεκόρ των 40,3 βαθμών Κελσίου (Κίτσινγκεν, 5 Ιουλίου 2015) για όλη τη Γερμανία καταρρίφθηκε σήμερα στο Γκάιλενκίρχεν», στο δυτικό τμήμα της χώρας, έγραψε στο Twitter χθες το βράδυ η γερμανική μετεωρολογική υπηρεσία (DWD).

Όλη η Γερμανία έχει τεθεί σε συναγερμό εξαιτίας του καύσωνα. Καθώς οι πολίτες σπεύδουν στις λίμνες και τα ποτάμια αναζητώντας δροσιά έχουν καταγραφεί ήδη τρεις θάνατοι από πνιγμό από την Τρίτη το βράδυ.

Το έδαφος είναι παντού πολύ ξηρό και κυρίως στη βόρεια Γερμανία, με τους γεωργούς να αναμένουν καταστροφικές σοδειές.

Η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει νέα άνοδο σήμερα και ενδέχεται να φτάσει ως τους 41 βαθμούς Κελσίου, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 40,3 βαθμών που είχε καταγραφεί το 2015 στη Βαυαρία.

Χθες το απόγευμα ο υδράργυρος στην Ολλανδία έφτασε τους 38,8 βαθμούς Κελσίου στο Γκίλτσε Ρίγεν στο νότιο τμήμα της χώρας και τους 39,2 στο Άιντχόφεν. Το προηγούμενο ρεκόρ χρονολογείται το 1944 με 38,6 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με την ολλανδική βασιλική μετεωρολογική υπηρεσία.

Η ζέστη ήταν τόσο έντονη που το μέταλλο είχε διασταλεί σε κάποιες γέφυρες στο Άμστερνταμ και το Χάαρλεμ, καθιστώντας δύσκολο τον χειρισμό του. Δημοτικοί υπάλληλοι τους έριχναν νερό σε μια προσπάθεια να ρίξουν τη θερμοκρασία.

Για τον ίδιο λόγο το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο RTV Oοst πρότεινε στους τηλεθεατές μια «τηλε-δροσιά» μεταδίδοντας εικόνες από χιονισμένα τοπία.

Πολλές εκατοντάδες χοίροι είχαν δυστυχώς άσχημο τέλος: πέθαναν το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη σε αγρόκτημα στο Μίντελχάρνις στη δυτική Ολλανδία εξαιτίας της ζέστης και της βλάβης που υπέστη το σύστημα εξαερισμού, σύμφωνα με τοπικά μέσα.

Στο Βέλγιο, όπου για πρώτη φορά έχει κηρυχθεί «κόκκινος συναγερμός» εξαιτίας του καύσωνα, επίσης καταρρίφθηκε το ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας.

39,9 βαθμοί Κελσίου καταγράφηκαν την Τετάρτη στη στρατιωτική βάση Κλάινε- Μπρόγκελ στα βορειοανατολικά, δήλωσε ο Ντέιβιντ Ντέχεναου, υπηρεσιακός επικεφαλής του βασιλικού μετεωρολογικού ινστιτούτου (IRM).

Πρόκειται για «την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί από το 1833» που ξεκίνησαν να υπάρχουν αρχεία.

Και το χειρότερο έπεται, με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν νέα άνοδο της θερμοκρασίας ως την Παρασκευή.

Σήμερα φαίνεται ότι είναι η σειρά του Παρισιού να σπάσει το ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας που χρονολογείται από το 1947 (40,4 βαθμοί Κελσίου).

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ κάλεσε τους πολίτες «να προσέξουν τους ανθρώπους που ζουν μόνοι τους».

Οι θερμοκρασίες αναμένεται να ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς σε μεγάλο μέρος της βορειοανατολικής Γαλλίας, με κάποιες περιοχές να καταγράφουν ακόμη και 43 βαθμούς.

Στη συνέχεια η μείωση της θερμοκρασίας θα είναι «εντυπωσιακή» από την Παρασκευή και μετά στη δυτική Γαλλία, όμως σε όλη τη χώρα η πτώση θα γίνει αισθητή το Σάββατο.

Η Βρετανία «πιθανόν να σπάσει το ρεκόρ ζέστης για τον Ιούλιο που είναι 36,7 βαθμοί Κελσίου και υπάρχει ακόμη και πιθανότητα να σπάσει το απόλυτο ρεκόρ στη χώρα που είναι 38,5 βαθμοί», προειδοποίησε η βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία.

Στο Λονδίνο η αστυνομία αναζητεί τρείς ανθρώπους που αγνοούνται αφού πήγαν να κάνουν μπάνιο στον Τάμεση.

Το Λουξεμβούργο ανακοίνωσε ότι θα τεθεί σε κόκκινο συναγερμό.

Η Ιταλία πλήττεται επίσης από καύσωνα, με τις αρχές να ανεβάζουν χθες στο επίπεδο 3 την προειδοποίηση σε πέντε πόλεις.

Τέλος, η μισή Σουηδία έχει τεθεί σε πορτοκαλί συναγερμό για καύσωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία να προβλέπει «σημαντική μείωση του πάγου στα ψηλά βουνά», όπου η θερμοκρασία στα 4.800 μέτρα αναμένεται να πέσει στους 0 βαθμούς Κελσίου, μια ασυνήθιστα υψηλή θερμοκρασία.