Αργεντινή: Νέο νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων κατατέθηκε στη Βουλή

Gazzetta team
Αργεντινή: Νέο νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων κατατέθηκε στη Βουλή
Ένα νέο νομοσχέδιο που θεωρητικά θα μπορούσε να νομιμοποιήσει τις αμβλώσεις της Αργεντινής κατατέθηκε χθες στη Βουλή της Αργεντινής, πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος αφότου η Γερουσία της χώρας απέτρεψε την έγκριση ενός πανομοιότυπου κειμένου.

Το σχέδιο νόμου υποστηρίζει σθεναρά το γυναικείο κίνημα στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Το νέο κείμενο είναι ουσιαστικά πανομοιότυπο με εκείνο που προτάθηκε πέρυσι, ωστόσο σε αυτό συμπεριλήφθηκαν μέτρα προστασίας για όλες τις γυναίκες που θέλουν να κάνουν άμβλωση και απαλείφθηκαν κάποιες από τις νομικές προϋποθέσεις που θα επιβράδυναν τη δικαστική έγκριση των αμβλώσεων.

Διαδηλώτριες με τα χαρακτηριστικά πράσινα φουλάρια βγήκαν στους δρόμους του Μπουένος Άιρες για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στην πρωτοβουλία.

«Στην ουσία, το σχέδιο νόμου είναι το ίδιο. Κάναμε όμως ορισμένες αλλαγές παίρνοντας υπόψη τα μαθήματα που αντλήσαμε πέρυσι», εξήγησε η Νίνα Μπούργο, ιδρύτρια της Εθνικής Εκστρατείας για το Δικαίωμα στη Νόμιμη, Ασφαλή και Δωρεάν Άμβλωση.

Το κίνημα αυτό, το οποίο υποστηρίζεται από φεμινιστικές οργανώσεις που πρωταγωνιστούν τα τελευταία χρόνια στις κινητοποιήσεις με σκοπό να τερματιστεί η βία εναντίον των γυναικών, επιχειρηματολογεί πως ο νόμος μπορεί να μειώσει, αν όχι να τερματίσει, τις παράνομες αμβλώσεις οι οποίες σύμφωνα με κυβερνητικά δεδομένα είναι ο κυριότερος λόγος θανάτου των μητέρων.

Τον Αύγουστο, η Γερουσία απέρριψε με 38 ψήφους κατά έναντι 31 υπέρ το μέτρο που θα νομιμοποιούσε την άμβλωση, δίνοντας στις γυναίκες το δικαίωμα να κάνουν άμβλωση ως τη 14η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Το νομοσχέδιο είχε εγκριθεί, με οριακή πλειοψηφία, από τη Βουλή τον Ιούλιο.

«Μπορώ μόνο να ελπίζω ότι αυτή τη φορά θα ψηφίσουν αυτό που ορίζει η συνείδησή τους και ότι θα σκεφτούν τα μικρά κορίτσια που πεθαίνουν σε αυτές τις παράνομες αμβλώσεις», δήλωσε η Αμπρίλ Γκονσάλες, φοιτήτρια η οποία συμμετείχε στη διαδήλωση.

Στην Αργεντινή γίνονται τουλάχιστον 350.000 παράνομες αμβλώσεις κάθε χρόνο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας, ωστόσο οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τονίζουν ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ υψηλότερος.

Η τρέχουσα νομοθεσία στην Αργεντινή επιτρέπει σήμερα τις αμβλώσεις μόνο σε περιπτώσεις βιασμών ή εάν η υγεία της μητέρας διατρέχει κίνδυνο.

Η Ουρουγουάη και η Κούβα είναι πλέον οι μόνες χώρες της Λατινικής Αμερικής όπου η άμβλωση είναι νόμιμη.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ