Πιλότος λιποθύμησε στο κόκπιτ και πετούσε αναίσθητος επί 40 λεπτά

Gazzetta team
Πιλότος λιποθύμησε στο κόκπιτ και πετούσε αναίσθητος επί 40 λεπτά
Η απόφαση ενός νεαρού πιλότου να μην φάει πρωινό θα μπορούσε να έχει αποδειχθεί καταστροφική καθώς έχασε τις αισθήσεις του για περίπου 40 λεπτά ενώ πετούσε στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας.

Ο έλεγχος της εναέριας κυκλοφορίας πραγματοποίησε επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας με τον πιλότο, προτού καταφύγει στο να ζητήσει βοήθεια από αεροπλάνο που πετούσε στην ίδια περιοχή. Όταν το δεύτερο αεροσκάφος έφτασε, ανέφερε ότι ο πιλότος του πρώτου αεροσκάφους είχε ανακτήσει τις αισθήσεις του ​​και είχε το αεροπλάνο υπό έλεγχο.

Το περιστατικό έγινε στις αρχές Μαρτίου, όταν ο ανώνυμος πιλότος πετούσε από το λιμάνι Αουγκούστα, μια πόλη 190 μίλια βόρεια της Αδελαϊδας, στο αεροδρόμιο Parafield, περίπου 10 μίλια βόρεια της περιοχής της πόλης.

Σύμφωνα με έκθεση του Αυστραλιανού Γραφείου Ασφάλειας των Μεταφορών (ATSB), ο ραδιοχειριστής επικοινώνησε τελικά όταν ο πιλότος πετούσε πάνω από τα νοτιοδυτικά της πόλης.

Περίπου 40 λεπτά στην πτήση, ο πιλότος υπέφερε από πονοκέφαλο και άλλαξε σε αυτόματο πιλότο ενώ πετούσε στα 5.500 πόδια.

Οι λόγοι που οδήγησαν τον πιλότο να λιποθυμήσει δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί, αλλά φαίνεται ότι δεν είχε κοιμηθεί πολύ τη νύχτα πριν από την πτήση. Επίσης παρέλειψε το πρωινό εκείνη τη μέρα καταναλώνοντας μόνο μια σοκολατένια μπαρα, λίγο νερό και ένα ενεργειακό ποτό πριν πετάξει.

«Ο πιλότος ενημέρωσε ότι το βράδυ πριν από την πτήση είχε υποφέρει από μια ανήσυχη νύχτα ύπνου και προέρχονταν από ένα ήπιο κρυολόγημα», ανέφερε η έκθεση.

«Την ημέρα της πτήσης, ο πιλότος δεν έφαγε πρωινό πριν φύγει από το Parafield.

«Κατά τη διάρκεια της πτήσης από το Parafield στο Port Augusta, ο πιλότος κατανάλωνε μόνο ένα μπουκάλι Gatorade, λίγο νερό και μια μπάρα σοκολάτας κατά τη διάρκεια της ενδιάμεσης στάσης στο Port Augusta».

Το ATSB πρόσθεσε ότι το περιστατικό υπογράμμισε τη σημασία των πιλότων να είναι σε θέση να αξιολογήσουν την ικανότητά τους να πετούν.

Σύμφωνα με τη Δυτική Αυστραλία, οι σχολές πτήσεων, θα απαιτήσουν τώρα από τους μαθητές να τηρούν αρχείο των προτύπων ύπνου και των γευμάτων τους.

Πρόσθεσε επίσης ότι θα δoθεί μεγαλύτερη έμφαση στην εκπαίδευση των πιλότων για το πώς να διαχειριστούν διάφορους βαθμούς κόπωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέταξε η Airservices Australia, ο αερολιμένας Parafield κατατάχθηκε ως ο τρίτος πιο πολυσύχναστος αερολιμένας στη χώρα από τις μετακινήσεις αεροσκαφών μεταξύ 2000 και 2015.

Το αεροδρόμιο της Αδελαΐδας, εν τω μεταξύ, κατατάχθηκε ως το τέταρτο-πολυσύχναστο αεροδρόμιο στην Αυστραλία όσον αφορά τους επιβάτες κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2017-18.

Πηγή: reader.gr