Προβάδισμα Ερντογάν στις εκλογές που βάφτηκαν στο αίμα: 4 νεκροί και 62 τραυματίες (vid)

Gazzetta team
Προβάδισμα Ερντογάν στις εκλογές που βάφτηκαν στο αίμα: 4 νεκροί και 62 τραυματίες (vid)
Το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας ανέφερε ότι σε διάφορα περιστατικά βίας στη χώρα καταγράφηκαν 4 νεκροί και 62 τραυματίες, ενώ το κόμμα Ερντογάν διατηρεί μικρό προβάδισμα στο δήμο Κωνσταντινούπολης. Ανατροπή και ντέρμπι στην Άγκυρα.

Έκλεισαν οι κάλπες στην Τουρκία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίες θεωρούνται κρίσιμες για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε στις 17:00 ώρα Ελλάδος στις 81 επαρχίες της Τουρκίας. Για τις εκλογές στήθηκαν 194.390 κάλπες, ενώ ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων είναι 8.270.

Εξ αυτών θα εκλεγούν 30 δήμαρχοι μητροπολιτικών δήμων καθώς και 1.359 δήμαρχοι για τα επόμενα πέντε χρόνια. Πέρα από τους δημάρχους, οι πολίτες ψήφισαν και για τα δημοτικά συμβούλια, καθώς και τους κοινοτάρχες, ενώ στη διαδικασία συμμετείχαν και 53.099 Σύροι που έχουν λάβει την τουρκική υπηκοότητα.

Οι εκλογές όμως βάφτηκαν με αίμα: Το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας ανέφερε ότι σε διάφορα περιστατικά βίας στη χώρα καταγράφηκαν 4 νεκροί και 62 τραυματίες.

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το σοβαρότερο επεισόδιο καταγράφηκε στην περιοχή της Μαλάτειας, όπου έχασαν τις ζωές τους από πυροβολισμοί δυο άνθρωποι.

Σύμφωνα με το BBC, οι νεκροί είναι πατέρας και γιος, εκλογικοί αντιπρόσωποι του συντηρητικού, μουσουλμανικού κόμματος Saadet (Κόμμα της Ευτυχίας).

Επεισόδιο με τουλάχιστον 9 τραυματίες σημειώθηκε και σε ένα εκλογικό κέντρο του Ντιγιάρμπακιρ.

Οι εκλογικές απαγορεύσεις δημοσιεύσεων και προπαγάνδας επισήμως ξεκίνησαν από τις 18:00 το απόγευμα του Σαββάτου και θα λήξουν στις 21:00 το βράδυ της Κυριακής όπως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση στην Τουρκία. Βάσει νόμου σήμερα απαγορεύεται η οπλοφορία ακόμη και σε αυτούς που διαθέτουν άδεια αλλά και η πώληση αλκοόλ μέχρι τα μεσάνυχτα.

Τα πρώτα αποτελέσματα μεταδίδονται με την άρση των απαγορεύσεων, κάτι πολύ είθισται να αποφασίζει το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο συνήθως κατα τις 19:00 το απόγευμα των εκλογών, αφού έχει ξεκινήσει η καταμέτρηση. Με εξαίρεση τους δήμους που μπορεί να υπάρχει μάχη στήθος με στήθος, στις περισσότερες περιπτώσεις λίγο μετά τις 10 το βράδυ ξεκαθαρίζουν τα αποτελέσματα των εκλογών.

Προβάδισμα Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη - Νίκη της αντιπολίτευσης σε Σμύρνη και Άγκυρα

Ο υποψήφιος του συνασπισμού της αντιπολίτευσης στην πρωτεύουσα Άγκυρα προηγείται με μικρή διαφορά, σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Ο Μανσούρ Γιαβάς, του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) συγκεντρώνει ποσοστό 49,1%, μία μονάδα περισσότερη από τον Μεχμέτ Οζασεκί, τον πρώην υπουργό και υποψήφιο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), με καταμετρημένο κάτι λιγότερο από το 50% των ψήφων.

Στην Κωνσταντινούπολη, ο πρώην πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ (AKP) προηγείται με ποσοστό 50,1%, έναντι 47,3% του Εκρέμ Ιμάμογλου, με καταμετρημένο το 80% των ψήφων.

Στην Μπούρσα (Προύσα) προηγείται ο υποψήφιος του AKP Αλινούρ Ακτάς με ποσοστό 49,8% ενώ στη Σμύρνη και την Αντάλια προηγούνται οι υποψήφιοι του CHP Τουντς Σογιέρ και Μουχιτίν Μποτζέκ.

Στο Ντιγιάρμπακιρ προηγείται με διαφορά, με ποσοστό 57,97%, ο υποψήφιος του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Αντνάν Σελτζούκ Μιζρακλί.

Οι εκλογές πάντως αμαυρώθηκαν από επεισόδια, στα νοτιοανατολικά και την Κωνσταντινούπολη. Στη Μαλάτια, ένας ένοπλος πυροβόλησε και σκότωσε δύο μέλη του μικρού ισλαμιστικού Κόμματος Ευδαιμονίας. Στο Ντιγιάρμπακιρ δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν –και ο ένας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση– αφού δέχτηκαν επίθεση με μαχαίρι κατά τη διάρκεια ενός καυγά μεταξύ αντιπάλων υποψηφίων, σύμφωνα με νοσοκομειακή πηγή. Δεκάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί σε επεισόδια που σχετίζονται με τις εκλογές στα νοτιοανατολικά, όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Στη συνοικία Καντίκιοϊ της Κωνσταντινούπολης ένας άνθρωπος μαχαιρώθηκε όταν 15 άνδρες συνεπλάκησαν, σε μια φιλονικία μεταξύ υποψηφίων, ανέφερε μια πηγή της αστυνομίας.