Πιέσεις στο Facebook να βάλει «φρένο» στις ομάδες αντιεμβολιασμού

Gazzetta team
Πιέσεις στο Facebook να βάλει «φρένο» στις ομάδες αντιεμβολιασμού
Το Facebook δέχεται πιέσεις για να βάλει «φρένο» στην άνοδο των ομάδων κατά του εμβολιασμού που διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους των εμβολίων.

Το Facebook δέχεται πιέσεις για να βάλει «φρένο» στην άνοδο των ομάδων κατά του εμβολιασμού που διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους των εμβολίων, ενώ εμπορεύονται αβάσιμες εναλλακτικές θεραπείες όπως οι υψηλές δόσεις βιταμίνης C.

Τα λεγόμενα «anti-vaxxers» γκρουπ λειτουργούν στο Facebook σε κλειστές ομάδες, όπου τα μέλη πρέπει να εγκριθούν εκ των προτέρων. Με την παρεμπόδιση της πρόσβασης σε άλλους, είναι σε θέση να διαδώσουν την παραπληροφόρηση χωρίς κανέναν έλεγχο.

Οι ομάδες αυτές είναι μεγάλες και αρκετά εξελιγμένες. Η ομάδα Stop Mandatory Vaccination έχει περισσότερα από 150.000 εγκεκριμένα μέλη. Η ομάδα «βιταμίνη C ενάντια στη βλάβη των εμβολίων» ισχυρίζεται ότι οι μεγάλες δόσεις της βιταμίνης μπορούν να «θεραπεύσουν» τους ανθρώπους από τη βλάβη του εμβολίου, παρόλο που τα εμβόλια είναι ασφαλή.

Οι ειδικοί πάνω στην υγεία καλούν το Facebook να κάνει περισσότερα για να αντιμετωπίσει αυτές τις ομάδες. Η Δρ Γουέντι Σου Σουάνσον, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας, δήλωσε: «Το Facebook θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της απειλής για την ανθρώπινη υγεία όταν μοιράζονται ψευδαισθήσεις και παραπληροφόρηση. Και δεν είναι μόνο πως αυτοί οι άνθρωποι προκαλούν βλάβη στον ίδιο τους τον εαυτό, αλλά βάζουν σε κίνδυνο συνολικά την κοινότητα».

Η Σουάνσον συναντήθηκε πρόσφατα με τους διευθυντές των τμημάτων του Facebook και εξέθεσαν τις ανησυχίες της. «Οι γονείς αξίζουν την αλήθεια. Αν παραπληροφορούνται, μπορεί να γίνουν επικίνδυνοι για τα ίδια τους τα παιδιά», ανέφερε.

Ο Παγκόσμιος Οργάνισμός Υγείας (WHO) αναφέρθηκε επίσης στην απειλή που αποτελούν οι ομάδες του Facebook σημειώνοντας πως η «διστακτικότητα εναντίον των εμβολίων» αποτελεί μία από τις 10 πρώτες παγκόσμιες απειλές για την υγεία το 2019. Ο ΠΟΥ σημείωσε πως υπήρξε μια παγκόσμια αύξηση 30% στην ιλαρά, μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει κώφωση, φλεγμονή του εγκεφάλου, πνευμονία και θάνατο, ειδικά στα παιδιά.

Τον περασμένο μήνα, η πολιτεία της Ουάσιγκτον μπήκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αφού 48 άτομα προσβλήθηκαν από ιλαρά. Οι περισσότεροι από αυτούς που μολύνθηκαν ήταν μη εμβολιασμένοι και ηλικίας κάτω των 10 ετών.

Η γιατρός Νόνι ΜακΝτόναλντ, καθηγήτρια παιδιατρικής στο Dalhousie University στο Χάλιφαξ της Νέας Σκοτίας του Καναδά, η οποία εργάστηκε ως ειδικός σύμβουλος στον ΠΟΥ για την ανοσοποίηση, αμφισβήτησε το λόγο για τον οποίο το Facebook δεν προχωράει σε αυστηρούς ελέγχους κατά της παραπληροφόρησης που παρέχονται. «Δεν αφήνουμε μια μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία ή μεγάλες ραδιοφωνικές εταιρείες να το κάνουν αυτό. Όταν μια εταιρεία φαρμάκων βάζει ένα φάρμακο στα επίσημα μέσα μαζικής ενημέρωσης, δεν μπορεί να σας πει κάτι ψευδές ή θα διωχθεί. Γιατί λοιπόν αυτό είναι διαφορετικό; Γιατί επιτρέπεται αυτό; »

Καθώς αυξάνεται η ανησυχία για τα κρούσματα ιλαράς στις ΗΠΑ, το προσκήνιο πέφτει όλο και περισσότερο στις κλειστές ομάδες κατά του εμβολιασμού στο Facebook. Ο Βρετανικός Guardian απέκτησε πρόσβαση σε ορισμένες από τις ομάδες, σημειώνοντας ότι είναι γεμάτες με ψευδοεπιστήμες.

Πηγή: Reader.gr