Σάλος στις ΗΠΑ: Μαθητές οπαδοί του Τραμπ παρενοχλούν και κοροϊδεύουν ιθαγενή βετεράνο πολέμου (vid)

Gazzetta team
Σάλος στις ΗΠΑ: Μαθητές οπαδοί του Τραμπ παρενοχλούν και κοροϊδεύουν ιθαγενή βετεράνο πολέμου (vid)
Ένα καθολικό σχολείο στο Κεντάκι καταδίκασε μια ομάδα μαθητών του, πολλοί εκ των οποίων φορώντας κόκκινα καπέλα με το σύνθημα «Make America Great Again», («Να κάνουμε την Αμερική μεγάλη ξανά») εμφανίζονται να χλευάζουν και να παρενοχλούν έναν αυτόχθονα Αμερικανό βετεράνο του Πολέμου του Βιετνάμ, σε ένα περιστατικό που καταγράφηκε σε βίντεο και το οποίο έγινε viral το Σάββατο.

Οι μαθητές από το ιδιωτικό, καθολικό λύκειο αρρένων του Κόβινγκτον στο βόρειο Κεντάκι βρίσκονταν στην Ουάσινγκτον την Παρασκευή για να συμμετάσχουν σε μια διαδήλωση ενάντια στην άμβλωση, όταν κινηματογραφήθηκαν να περικυκλώνουν τον Νέιθαν Φίλιπς και να χλευάζουν τον αυτόχθονα Αμερικάνο, καθώς εκείνος τραγουδούσε και έπαιζε τύμπανο.

Ένας έφηβος συγκεκριμένα φαίνεται να στέκεται μπροστά στον Φίλιπς, να τον κοιτάζει επίμονα στο πρόσωπο χαμογελώντας. Συμμαθητές του, πολλοί φορώντας το κόκκινο καπέλο «MAGA» - με το σύνθημα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τον επευφημούσαν και φώναζαν «χτίστε το τείχος, χτίστε το τείχος», είπε ο Φίλιπς.

Το βίντεο αναρτήθηκε και κοινοποιήθηκε ευρέως στο διαδίκτυο από τους οργανωτές μιας ξεχωριστής πορείας αυτοχθόνων που έγινε επίσης την Παρασκευή.

Με κοινή τους ανακοίνωση το λύκειο και η επισκοπή του Κόβινγκτον καταδίκασαν τις ενέργειες των μαθητών «ιδιαίτερα απέναντι στον Νέιθαν Φίλιπς και γενικότερα απέναντι στους αυτόχθονες Αμερικανούς».

«Διεξάγεται έρευνα για το ζήτημα και θα λάβουμε τις κατάλληλες ενέργειες, οι οποίες μπορεί να φτάσουν μέχρι και την αποβολή», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

Σε ένα ξεχωριστό βίντεο που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο 64χρονος Φίλιπς, της ιθαγενής φυλής Ομάχα της Νεμπράσκας, σκούπιζε τα δάκρυά του καθώς περιέγραφε το περιστατικό.

«Τους άκουγα να λένε ‘χτίστε το τείχος, χτίστε το τείχος’. Αυτές εδώ είναι γαίες ιθαγενών, υποτίθεται πως δεν πρέπει να έχουμε τείχη», είπε.

«Θα ήλπιζα να έβλεπα την ενέργεια αυτού του όχλου νεαρών ανδρών, να την έδιναν για να οικοδομήσουν αυτή την χώρα, αληθινά, αληθινά σπουδαία, να βοηθούσαν εκείνους που πεινάνε», πρόσθεσε ο 64χρονος Φίλιπς, ο οποίος πραγματοποιεί μια ετήσια εκδήλωση στο εθνικό κοιμητήριο του Αρλινγκτον για να τιμήσει τους αυτόχθονες Αμερικανούς βετεράνους πολέμου, σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης.

Η Δημοκρατική γερουσιαστής Ντεμπ Χάλαντ, μέλος της φυλής του Νέου Μεξικού Λαγκούνα Πουέμπλο, με tweet της είπε ότι ο Φίλιπς έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή του για τη χώρα του και οι μαθητές του έδειξαν «κραυγαλέο μίσος, ασέβεια και μισαλλοδοξία».

Ο δήμαρχος του Κόβινγκτον, Τζο Μέγιερ, Δημοκρατικός, δήλωσε ότι το «σοκαριστικό» οπτικοακουστικό υλικό δικαίως προκάλεσε «κύματα κατακραυγής», λέγοντας ότι πλέον η πόλη του συνδέεται με την «μισαλλοδοξία και τον εθνοτικό εκφοβισμό», εξαιτίας των ενεργειών των μαθητών.

«Τα βίντεο που κοινοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα ΔΕΝ αντιπροσωπεύουν τα βασικά πιστεύω και αρχές αυτής της πόλης», ανέφερε με ανακοίνωσή του.

Η υπουργός Εσωτερικών της Πολιτείας του Κεντάκι Άλισον Λάντεργκαν Γκριμς δήλωσε ότι οι μαθητές δεν φέρουν την αποκλειστική ευθύνη.

«Στρέφομαι προς τους ενήλικες και την κυβέρνηση που έχουν την ευθύνη να τους διδάσκουν και σε όσους σιωπηλά επιτρέπουν σε άλλους να προάγουν αυτή την συμπεριφορά», είπε με ανάρτησή της στο Facebook.