Δεκάδες μουμιοποιημένες γάτες ηλικίας 6.000 ετών εντοπίστηκαν σε κατακόμβες πυραμίδων στην Αίγυπτο (pics)

Gazzetta team
Δεκάδες μουμιοποιημένες γάτες ηλικίας 6.000 ετών εντοπίστηκαν σε κατακόμβες πυραμίδων στην Αίγυπτο (pics)
Σε μία πρωτοφανή ανακάλυψη προχώρησαν Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι, που έφεραν στο φως επτά πανάρχαιες σαρκοβάγους, γεμάτες με μουμιοποιημένες γάτες από την εποχή των Φαραώ.

Ένας αρχαίος τάφος ήρθε στο φως στο Κάιρο με τους αρχαιολόγους να εντοπίζουν δεκάδες μούμιες με γάτες και αιγυπτιακούς σκαραβαίους μέσα σε επτά σαρκοφάγους.

Μάλιστα μερικές από τις σαρκοφάγους χρονολογήθηκαν στα 6.000 χρόνια, γεννώντας μεγάλες προσδοκίες στους επιστήμονες που είχαν ξεκινήσει τις έρευνες στο σημείο από τον περασμένο Απρίλιο.

Τρεις από τους τάφους στην νεκρόπολη της Σακκάρα είχαν χρησιμοποιηθεί για γάτες, ενώ μια από τις τέσσερις άλλες σαρκοφάγους δεν ήταν ανοιχτή, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αρχαιοτήτων της χώρας.

Άθικτες είναι πρόσοψη και η πόρτα του τάφου, ο οποίος χρονολογείται από την Πέμπτη Δυναστεία του Παλαιού Βασιλείου και τον οποίον θα ερευνήσουν οι ειδικοί σκοπεύουν τις προσεχείς εβδομάδες.

Ανάμεσα στα εντυπωσιακά ευρήματα ήταν και 100 ξύλινα, επιχρυσωμένα αγάλματα γατών και ένα χάλκινο, αφιερωμένο στη θεά της γάτας Μπάστετ. Άλλωστε οι γάτες είχαν μια ιδιαίτερη θέση στην αρχαία Αίγυπτο.

Ο γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, Μουστάφα Ουαζίρι, δήλωσε ότι η αρχαιολογική αποστολή ανακάλυψε τις πρώτες μούμιες σκαραβαίων, που βρέθηκαν στην περιοχή.

Δυο τέτοιες μούμιες βρέθηκαν μέσα σε μια ορθογώνια σαρκοφάγο με θολωτό καπάκι διακοσμημένο και ζωγραφισμένους τρεις σκαραβαίους με μαύρο χρώμα.

Κι άλλες μούμιες σκαραβαίων βρέθηκαν μέσα σε μια μικρότερη σαρκοφάγο. Πρόκειται για «κάτι πραγματικά μοναδικό. Είναι κάτι πραγματικά σπάνιο» πρόσθεσε.

Τέλος, η αρχαιολογική σκαπάνη αποκάλυψε επίσης ξύλινα, επιχρυσωμένα αγάλματα που απεικόνιζαν ένα λιοντάρι, μια αγελάδα και ένα γεράκι, ζωγραφισμένες ξύλινες σαρκοφάγους κόμπρας και κροκοδείλου, καθώς και αντικείμενα όπως φυλαχτά, εργαλεία γραφής και καλάθια παπύρου.