Η Κομισιόν απέρριψε τον ιταλικό προϋπολογισμό

Gazzetta team
Η Κομισιόν απέρριψε τον ιταλικό προϋπολογισμό
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να απορρίψει το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού και να ζητήσει από τη Ρώμη να παρουσιάσει ένα νέο σε διάστημα τριών εβδομάδων.

Η απόφαση των Βρυξελλών λαμβάνεται έπειτα από τη μη ανταπόκριση της Ρώμης στις συστάσεις της Επιτροπής, αλλά και ασυμφωνίας του προσχεδίου του προϋπολογισμού με το πρόγραμμα σταθερότητας που παρουσίασε η Ιταλία τον Απρίλιο του 2018.

Είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από ένα κράτος-μέλος να παρουσιάσει διαφορετικό προσχέδιο προϋπολογισμού από αυτό που έχει καταθέσει.

Τις ανακοινώσεις κάνουν αυτήν την ώρα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί.

«Η ζώνη του ευρώ βασίζεται σε ισχυρούς δεσμούς εμπιστοσύνης, υποστηριζόμενους από κανόνες που είναι ίδιοι για όλους. Είναι έργο και καθήκον μας να υποστηρίζουμε το κοινό συμφέρον και τις αμοιβαίες δεσμεύσεις που ανέλαβαν τα κράτη-μέλη. Το χρέος της Ιταλίας είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, και οι Ιταλοί φορολογούμενοι ξοδεύουν περίπου το ίδιο ποσό σε αυτό και στην εκπαίδευση. Με αυτό το πνεύμα, δεν βλέπουμε άλλη εναλλακτική λύση παρά να ζητήσουμε από την ιταλική κυβέρνηση να αναθεωρήσει το σχέδιο δημοσιονομικού της σχεδίου για το 2019 και προσβλέπουμε σε έναν ανοιχτό και εποικοδομητικό διάλογο τις επόμενες εβδομάδες» δήλωσε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις.

«Η γνωμοδότηση που ενέκρινε σήμερα η Επιτροπή δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη για κανέναν, δεδομένου ότι το σχέδιο προϋπολογισμού της ιταλικής κυβέρνησης αποτελεί σαφή και σκόπιμη απόκλιση από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ιταλία τον περασμένο Ιούλιο. Ωστόσο, η πόρτα μας δεν κλείνει: θέλουμε να συνεχίσουμε τον εποικοδομητικό διάλογο μας με τις ιταλικές αρχές. Χαιρετίζω τη δέσμευση του υπουργού Τρία για το σκοπό αυτό και πρέπει να προχωρήσουμε με αυτό το πνεύμα τις προσεχείς εβδομάδες» δήλωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί.

Οι Βρυξέλλες με επιστολή τους προς την ιταλική κυβέρνηση είχαν ζητήσει διευκρινίσεις επί του προϋπολογισμού. Σε τετρασέλιδη απαντητική της επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει αμετάβλητες τις προβλέψεις του προϋπολογισμού της και δεσμεύεται μόνο να επέμβει σε περίπτωση που υπάρχει παρέκκλιση από αυτούς τους στόχους.

Αν και η Ρώμη αναγνώρισε πως αυτός ο προϋπολογισμός «δεν συνάδει με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης» μιλά για «μια δύσκολη αλλά απαραίτητη απόφαση υπό το φως της καθυστέρησης στην ανάκτηση του επιπέδου όπου βρισκόταν το ΑΕΠ πριν από την κρίση και των δραματικών οικονομικών συνθηκών στις οποίες βρίσκονται τα πιο φτωχά στρώματα της ιταλικής κοινωνίας».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, αναφέρθηκε στις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησής του αναφορικά με την αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Δεν έχουμε κανένα σχέδιο Β. Το ιταλικό σπρεντ δεν θα φτάσει τις 400 μονάδες διότι επαναλάβαμε ότι η Ιταλία δεν θα βγει από το ευρώ», τόνισε ο Κόντε. «Δεν παίζουμε σε ρωσική ρουλέτα, δεν παίζουμε με το μέλλον των παιδιών μας», πρόσθεσε.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι «μόνον το ιταλικό κοινοβούλιο μπορεί να βελτιώσει τον δημόσιο προϋπολογισμό της χώρας». «Ακούμε την γνώμη όλων, αλλά δεν γυρνάμε πίσω», ολοκλήρωσε ο Σαλβίνι.

Πηγή: reader.gr