Ατύχημα κατά την εκτόξευση του διαστημικού πυραύλου Σογιούζ (vid)

Gazzetta team
Ατύχημα κατά την εκτόξευση του διαστημικού πυραύλου Σογιούζ (vid)
Οι δύο αστροναύτες «δεν είναι εντελώς καλά στην υγεία τους» σύμφωνα με ανακοίνωση των ρωσικών αρχών, χωρίς ωστόσο να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες για την κατάστασή τους, ενώ μεταφέρονται εσπευσμένα στην Μόσχα.

Ατύχημα σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της εκτόξευσης του ρωσικού πυραύλου "Soyuz" που μεταφέρει έναν Ρώσο και έναν Αμερικανό αστροναύτη στον διεθνή διαστημικό σταθμό (ISS).

Ο Αμερικανός αστροναύτης Νικ Χέιγκ και ο Ρώσος κοσμοναύτης Αλεξέι Οβτσινίν προσγειώθηκαν στο Καζακστάν και «η έχει επαφή μαζί τους έχει αποκατασταθεί», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, επικαλούμενο πηγή στη ρωσική διαστημική υπηρεσία.

«Έχει αποκατασταθεί η επαφή» δήλωσε πηγή την οποία επικαλείται το Ria Novosti προσθέτοντας πως οι δύο άνδρες «δεν έχουν τραυματιστεί» έπειτα από τη βλάβη που σημειώθηκε μετά την απογείωση σε έναν από τους κινητήρες του διαστημοπλοίου Σογιούζ το οποίο επρόκειτο να τους μεταφέρει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Η τηλεόραση της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας, NASA, ανέφερε πως, σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες, το πλήρωμα του Σογιούζ είναι καλά στην υγεία τους.

«Τέρας ψυχραιμίας» ο Ρώσος κυβερνήτης του Σογιούζ

Ο Ρώσος κοσμοναύτης Αλεξέι Οβτσινίν διατήρησε την ψυχραιμία του σήμερα όταν σημειώθηκε η βλάβη σε έναν κινητήρα του διαστημοπλοίου Σογιούζ μετά την απογείωση που επρόκειτο να τον μεταφέρει μαζί με τον Αμερικανό αστροναύτη Νικ Χέιγκ στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

«Πρόβλημα στους κινητήρες επιτάχυνσης, δύο λεπτά 45 δευτερόλεπτα. Πρόβλημα στους κινητήρες επιτάχυνσης, Ήταν μια σύντομη πτήση!» είπε ο Αλεξέι Οβτσινίν με μια απόλυτα ήρεμη φωνή κατά την απευθείας αναμετάδοση.

Πρόκειται για τη δεύτερη πτήση στο διάστημα για αυτό τον 47χρονο Ρώσο επιστήμονα που πέρασε 172 ώρες στο διάστημα το 2016.

Λιγότερο από δύο λεπτά μετά την απογείωση η βλάβη σε έναν από τους κινητήρες του διαστημόπλοιου ανάγκασε τους δύο άνδρες να επιστρέψουν επειγόντως στη Γη αντί να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τον ISS.

Εκείνη τη στιγμή ο Νικ Χέιγκ και ο Αλεξέι Οβτσινίν ταξίδευαν με ταχύτητα σχεδόν 7.463 χλμ, την ώρα, σύμφωνα με τη NASA. Εφοδιασμένη με αλεξίπτωτα, η κάψουλά τους τούς έφερε πίσω στη γη αλλά οι δύο άνδρες υποβλήθηκαν σε πολύ υψηλή πίεση.

Αφού έλαβαν τη βοήθεια των συνεργείων διάσωσης μερικά λεπτά μετά την αναγκαστική προσγείωσή τους, μεταφέρθηκαν στο Τζεζκαζγκάν, μια πόλη 80.000 κατοίκων, σε απόσταση περίπου 20 χλμ. Ο Roskosmos ανήρτησε στη συνέχεια στο Twitter μια φωτογραφία των δύο ανδρών να κάθονται χαλαροί σε έναν καναπέ ενώ οι γιατροί τους παίρνουν την πίεση.

Οι κοσμοναύτες και οι αστροναύτες ακολουθούν μια απαιτητική εκπαίδευση πριν από κάθε αποστολή στο διάστημα, που περιλαμβάνει διελεύσεις από συσκευές φυγοκέντρησης και ασκήσεις σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας που έχουν σκοπό κυρίως να τους μάθουν να ελέγχουν τα συναισθήματά τους.