Διαρροή οξυγόνου στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Gazzetta team
Διαρροή οξυγόνου στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
Ρήγμα που προκλήθηκε από μικρομετεωρίτη στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό προκάλεσε διαρροή οξυγόνου που αντιμετωπίστηκε αμέσως.

Διαρροή οξυγόνου σημειώθηκε στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, πιθανότατα από ρήγμα το οποίο προκάλεσε πτώση μικρομετεωρίτη, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας (Roskosmos) Ντμίτρι Ρογκόζιν, προσθέτοντας το πρόβλημα ήδη έχει αντιμετωπιστεί.

«Τη νύχτα και το πρωί παρατηρήθηκε μια ασυνήθιστη κατάσταση στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό: μειώθηκε η πίεση και παρατηρήθηκε διαρροή οξυγόνου. Ελήφθησαν μέτρα ώστε να εντοπιστεί το σημείο της διαρροής», περιέγραψε ο Ρογκόζιν.

«Το πλήρωμα των Αμερικανών μετακινήθηκε στο ρωσικό τμήμα του σταθμού, ενώ στη συνέχεια έκλειναν και κατά σειρά τα διαμερίσματα του σταθμού, για να γίνει αντιληπτό τι συνέβη και πού συνέβη. Τελικά εντοπίσαμε το πρόβλημα» πρόσθεσε διευκρίνισε ο Ρογκόζιν, προσθέτοντας ότι όλα τα μέλη του πληρώματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού είναι καλά στην υγεία τους και δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο.

Ο Ρογκόζιν είπε επίσης ότι το πρόβλημα εντοπίσθηκε σε διαμέρισμα του ρωσικού διαστημοπλοίου Soyuz MC 739 το οποίο είχε εκτοξευθεί με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τον Ιούνιο του 2018.

«Εντοπίσθηκε ένα μικρό ρήγμα, που είναι μάλλον εξωτερική φθορά» και «οι κατασκευαστές εκτιμούν ότι είναι αποτέλεσμα (πτώσης) μικρομετεωρίτη» δήλωσε ο Ρογκόζιν.

Ο επικεφαλής της Roskosmos ανέφερε επίσης ότι «στο διαστημόπλοιο υπάρχει όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός που προορίζεται για επισκευές και αυτή τη στιγμή αποφασίζεται με ποιο τρόπο και για πόσο χρονικό διάστημα θα χρησιμοποιηθεί».

Πηγή: reader.gr