Από ώρα σε ώρα η επιχείρηση διάσωσης των 12 εγκλωβισμένων παιδιών στην Ταϊλάνδη (pics & vid)

Gazzetta team
Από ώρα σε ώρα η επιχείρηση διάσωσης των 12 εγκλωβισμένων παιδιών στην Ταϊλάνδη (pics & vid)
Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για τον απεγκλωβισμό των 12 παιδιών και του προπονητή τους στο ποδόσφαιρο, στην Ταϊλάνδη καθώς οι αρχές εκτιμούν ότι ο χρόνος είναι περιορισμένος προτού ανέβει η στάθμη του νερού στο ήδη πλημμυρισμένο σπήλαιο.

Την ίδια στιγμή ολόκληρη η υφήλιος παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις δραματικές προσπάθειες που καταβάλλονται για τον απεγκλωβισμό τους.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης η νέα επιχείρηση διάσωσης των 12 παιδιών και του προπονητή τους που βρίσκονται εδώ και 14 ημέρες εγκλωβισμένοι σε πλημμυρισμένη σπηλιά στην Ταϊλάνδη, αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο επόμενο 24ωρο. Ωστόσο οι φόβοι εντείνονται μετά και την προχθεσινή απόπειρα απεγκλωβισμού η οποία οδήγησε στον τραγικό θάνατο δύτη.

Το έργο των εκπαιδευμένων διασωστών μάλιστα παραμένει εξαιρετικά δύσκολο αφού σύμφωνα με υπολογισμούς χρειάζονται 11 ώρες για να ολοκληρώσουν τη διαδρομή ως τους εγκλωβισμένους και πίσω. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που μέχρι στιγμής δεν έχουν καταλήξει στο τελικό σενάριο που θα ακολουθήσουν.

Ήδη, όπως ανακοίνωσαν οι διασώστες, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 100 κάθετες γεωτρήσεις, με στόχο να απομακρύνουν τα παιδιά από ψηλά και όχι με κατάδυση, χωρίς όμως το ενδεχόμενο αυτό να καταστεί εφικτό. «Πραγματοποιήσαμε περισσότερες από εκατό γεωτρήσεις. Όμως δεν έχουμε ακόμα εντοπίσει τη θέση τους», δήλωσε ο επικεφαλής του πυρήνα διαχείρισης της κρίσης Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν, ο οποίος είναι επίσης ο κυβερνήτης της επαρχίας Τσιάνγκ Ράι.

Όπως ανακοίνωσαν οι διασώστες, έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 100 κάθετες γεωτρήσεις, με στόχο να απομακρύνουν τα παιδιά από ψηλά και όχι με κατάδυση.

«Πραγματοποιήσαμε περισσότερες από εκατό γεωτρήσεις. Όμως δεν έχουμε ακόμα εντοπίσει τη θέση τους», δήλωσε ο επικεφαλής του πυρήνα διαχείρισης της κρίσης Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν, ο οποίος είναι επίσης ο κυβερνήτης της επαρχίας Τσιάνγκ Ράι.

Αγώνας με το νερό και το χρόνο

Όπως αποκαλύπτει το Reuters, οι διασώστες δεν έχουν παρά τρεις με τέσσερις μέρες στη διάθεσή τους για να απεγκλωβίσουν τα παιδιά και τον ποδοσφαιριστή τους, προτού ξεκινήσουν οι βροχές.

«Οι επόμενες τρεις έως τέσσερις ημέρες κατά πάσα πιθανότητα θα είναι το καλύτερο δυνατό ‘παράθυρο’ για τη διάσωση των 12 αγοριών και του προπονητή τους», δήλωσε σήμερα Σάββατο ο τοπικός κυβερνήτης που συντονίζει την όλη επιχείρηση.

Ο Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν επισήμανε πως η στάθμη των υδάτων έχει υποχωρήσει σε έναν βαθμό, μετά από πολυήμερες προσπάθειες άντλησης από τους δύτες, όμως στη συνέχεια οι επικείμενες βροχοπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν νέες δυσκολίες.

Πρόκειται για «αγώνα με το νερό και τον χρόνο», σημείωσε ο κ. Οσοτανακόρν, προσθέτοντας πως εξαρχής το σχέδιό του προέβλεπε η επιχείρηση να αρχίσει όταν θα υπάρχει ο μικρότερος δυνατός όγκος νερού.

Σύμφωνα με το Associated Press, οι Αρχές αναμένουν την άφιξη δύο πολυμελών ομάδων εθελοντών δυτών, που θα φτάσουν στο σημείο σήμερα και αύριο, ώστε στη συνέχεια θα μπορούν να αρχίσουν την επιχείρηση.

Σε κάθε περίπτωση όμως η επιχείρηση θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς τα 12 παιδιά, πολλά εκ των οποίων δεν γνωρίζουν κολύμβηση, θα πρέπει να καλύψουν εν πολλοίς υποβρυχίως απόσταση περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων έως ότου να φτάσουν στην ασφάλεια, αν και θα συνοδεύονται από δύτες.

Ένας πεπειραμένος δύτης χρειάζεται έντεκα ώρες για την όλη διαδρομή: έξι ώρες για να φτάσει έως το σπήλαιο όπου βρίσκονται τα παιδιά και πέντε ώρες για να επιστρέψει χάρη στα ρεύματα. Σε μια ένδειξη του πόσο επικίνδυνο είναι το εγχείρημα, ένας δύτης των ένοπλων δυνάμεων της Ταϊλάνδης έχασε τη ζωή του την Παρασκευή.

Ένας ακόμα παράγοντας κινδύνου είναι η σταδιακή εξάντληση του οξυγόνου στην σπηλιά, που εκτιμάται πως έχει πέσει στο 15%, έξι μονάδες χαμηλότερα από το φυσιολογικό.

Τα σωστικά συνεργεία έχουν ακολουθήσει και μια ακόμα πιθανή οδό, επιχειρώντας περίπου 100 γεωτρήσεις ώστε να φτάσουν στα 12 παιδιά.

Εξ αυτών 18 τρύπες θεωρούνται πολλά υποσχόμενες, όμως ο Οσοτανακόρν επισήμανε πως δεν είναι βέβαιος πως θα φτάσουν έως το σπήλαιο, που υπολογίζεται ότι βρίσκεται περίπου 600 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.

«Μην ανησυχείτε, μπαμπά και μαμά, θα ξανάρθω...»

Συγκλονίζουν οι επιστολές που έχουν γράψει τα παιδιά προς τις οικογένειες τους και οι οποίες αποτελούν τις πρώτες μετά την Τρίτη δημόσιες αποδείξεις ότι βρίσκονται στη ζωή.

Οι επιστολές δόθηκαν στη δημοσιότητα από τους διασώστες.

Τα σημειώματα των παιδιών που κόβουν την ανάσα

Ταν: «Μαμά και μπαμπά μην ανησυχείτε για εμένα, είμαι εντάξει. Πείτε στον αδελφό μου να είναι έτοιμος να μου φέρει τηγανητό κοτόπουλο. Σας αγαπώ».

Πονγκ: «Σας αγαπώ μαμά και μπαμπά. Μην ανησυχείτε για εμένα. Είμαι ασφαλής. Σας αγαπώ».

Νικ: «Μαμά, μπαμπά, ο Νικ αγαπά τη μαμά, τον μπαμπά και τα αδέλφια του. Αν μπορέσω να βγω, μπαμπά και μπαμπά παρακαλώ φέρτε μου μουκάτα για να φάω».

Μαρκ: «Μαμά, είσαι σπίτι, τι κάνεις; Είμαι καλά. Πες στον δάσκαλό μου... (δεν είναι ξεκάθαρη η συνέχεια)».

Μικ: «Μην ανησυχείτε για εμένα. Μου λείπετε όλοι. Παππού, θείε, θεία, μαμά, μπαμπά, αδέλφια, σας αγαπώ όλους. Είμαι μέσα και χαρούμενος. Οι δύτες με φροντίζουν πολύ καλά. Σας αγαπώ όλους».

Ντομ: «Είμαι καλά. Αλλά ο καιρός είναι λίγο κρύος. Όμως μην ανησυχείτε για εμένα. Αλλά μην ξεχάσετε να κάνετε το πάρτι γενεθλίων μου».

Αντούλ: «Τώρα μην ανησυχείτε για εμάς. Μου λείπετε όλοι. Θέλω πραγματικά να γυρίσω όσο πιο γρήγορα γίνεται».

Νάιτ: «Αγαπώ τη μαμά, τον μπαμπά και τη μεγάλη μου αδελφή. Μην ανησυχείτε για εμένα».

Τερν: «Μου λείπει η μαμά, ο μπαμπάς και ο παππούς. Σας αγαπώ μαμά και μπαμπά. Μην ανησυχείτε για εμένα, μπορώ να φροντίσω τον εαυτό μου».

Μπιου: «Μην ανησυχείτε μαμά, μπαμπά. Εξαφανίστηκε για δύο εβδομάδες. Μετά, θα βοηθήσω τη μαμά να πουλήσει πράγματα στο μαγαζί, θα πάω γρήγορα εκεί».

Τι: «Μην ανησυχείτε, είμαι τόσο χαρούμενος».

«Συγγνώμη» ζητά ο προπονητής των 12 παιδιών και συγκλονίζει

Σε αυτές τις δραματικές ώρες, συγκλονίζει και ο 25χρονος προπονητής των 12 μικρών ποδοσφαιριστών. Με σημείωμά του, που έδωσε στους δύτες, ζητά «συγγνώμη» από τους γονείς των παιδιών.

«Ευχαριστώ για όλη την ηθική υποστήριξη, ζητώ συγγνώμη απ' όλους τους γονείς», γράφει ο 25χρονος προπονητής Εκαπόλ Τσανταουόνγκ στο σημείωμα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τους διασώστες.

Προσφορά από τον Έλον Μασκ

Την Παρασκευή ο Έλον Μασκ αποκάλυψε στο Twitter πως συνεργάζεται με τις Αρχές της χώρας για τη διάσωση των παιδιών και πρότεινε να βοηθήσει στο να ανοίξει τρύπα στο βουνό και να περάσουν από μέσα οι εγκλωβισμένοι.

Νεκρός ένας Ταϊλανδός διασώστης

Ένας Ταϊλανδός διασώστης πέθανε από έλλειψη οξυγόνου αφού ολοκλήρωσε την αποστολή του να τοποθετήσει φιάλες κατά μήκος μιας πιθανής οδού διαφυγής και να εφοδιάσει τα παγιδευμένα παιδιά με οξυγόνο.

«Αφού παρέδωσε το οξυγόνο, στον δρόμο της επιστροφής δεν είχε πλέον αρκετό οξυγόνο» εξήγησε ο αντικυβερνήτης της επαρχίας, Πασακόρν Μπουνιαλάκ. «Έχασε τις αισθήσεις του στον δρόμο της επιστροφής» κι ένας συνάδελφός του δύτης προσπάθησε να τον βοηθήσει και τον έφερε πίσω.

Πηγή: reader.gr