Ώρα μηδέν για τη διάσωση των 12 παιδιών στην Ταϊλάνδη (pics & vid)

Gazzetta team
Ώρα μηδέν για τη διάσωση των 12 παιδιών στην Ταϊλάνδη (pics & vid)
Περιορίζονται, ώρα με την ώρα, οι ελπίδες για τη διάσωση των 12 παιδιών και του προπονητή τους που βρίσκονται παγιδευμένοι στο σπήλαιο Tham Luang της Ταϊλάνδης.

Το ημερολόγιο έδειχνε 23 Ιουνίου όταν τα παιδιά μπήκαν στο σπήλαιο μαζί με τον 25χρονο προπονητή τους. Ενώ περιπλανιόνταν στις σκοτεινές στοές, ξέσπασε δυνατή βροχή με αποτέλεσμα το σπήλαιο να πλημμυρίσει και να παγιδευτούν. Φύλακας του Εθνικού Πάρκου στο οποίο βρίσκεται το Tham Luang ειδοποίησε τις Αρχές και άμεσα ξεκίνησαν οι έρευνες για τον εντοπισμό τους. Τα παιδιά και ο προπονητής βρέθηκαν εννέα μέρες μετά και από εκείνη τη στιγμή έχουν ξεκινήσει προσπάθειες για τη διάσωσή τους.

Τα παιδιά βρίσκονται σε δυσπρόσιτο σημείο με αποτέλεσμα οι τρόποι διάσωσης που εξετάζουν οι Αρχές να μην είναι ασφαλείς. Ενδεικτικό της δυσκολίας είναι το γεγονός ότι ένας έμπειρος επαγγελματίας δύτης για να φθάσει από την είσοδο στο σημείο όπου βρίσκονται χρειάζεται έξι ώρες και κολυμπά σε σημεία με λάσπη στα οποία η ορατότητα είναι μηδενική ενώ βγάζει και τον εξοπλισμό του για να χωρέσει. Το σενάριο τα παιδιά να απομακρυνθούν με τη μέθοδο της κατάδυσης και τη βοήθεια δυτών μοιάζει απίθανο καθώς κανένα δεν γνωρίζει κολύμπι.

Ταυτόχρονα, εξετάζεται το ενδεχόμενο οι Αρχές να ανοίξουν τρύπα στην κορυφή του βουνού για να περάσουν τα παιδιά, ωστόσο η απόσταση από το σπήλαιο στην επιφάνεια υπολογίζεται στο ένα χιλιόμετρο οπότε η διάσωση μοιάζει και σε αυτή την περίπτωση αδύνατη.

Το σενάριο της αναμονής μέχρι να πέσει η στάθμη των υδάτων μοιάζει πλέον απίθανο αφού οι μουσώνες μόλις ξεκίνησαν στην Ταϊλάνδη και θα διαρκέσουν μέχρι τον Οκτώβριο. Είχε ειπωθεί να προμηθευτούν τα παιδιά ενεργειακά τρόφιμα και υγρά ενώ τα συντροφεύουν γιατροί. Αυτό το σενάριο ενέχει κινδύνους για την υγεία τους μετά τον απεγκλωβισμό αφού κανείς δεν ξέρει αν θα μπορέσουν να προσαρμοστούν τόσο κατά την παραμονή τους στα έγκατα του σπηλαίου όσο και μετά τη διάσωσή τους.

Οι Αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει με αντλίες νερού προσπαθούν να βγάλουν νερό έξω από το σπήλαιο, αλλά οι προσπάθειες δεν έχουν φέρει το αναμενόμενο αποτέλεσμα.... Την Παρασκευή, ανακοινώθηκε και επισήμως πως «η κατάσταση άλλαξε, ο χρόνος πλέον είναι περιορισμένος» ενώ ένας δύτης έχασε τη ζωή του στην προσπάθεια να προμηθεύσει τα παιδιά με μπουκάλες οξυγόνου.

Το Tham Luang είναι ένα συγκρότημα σπηλαίων στην οροσειρά Doi Nang Non στα σύνορα μεταξύ Ταϊλάνδης και Μυανμάρ. Το μήκος του ανέρχεται στα δέκα χιλιόμετρα και θεωρείται δύσκολη η πλοήγηση εξαιτίας των στενών διαδρόμων και σηραγγών. Στην είσοδο του σπηλαίου υπάρχει προειδοποίηση προς τους ταξιδιώτες να μην μπαίνουν κατά την περίοδο των μουσώνων, κάτι που φαίνεται ότι ο προπονητής αγνόησε.

Πηγή: reader.gr