Πολιτική κρίση στην Γερμανία μετά την παραίτηση του υπ.Εσωτερικών και κυβερνητικού εταίρου της Μέρκελ

Gazzetta team
Πολιτική κρίση στην Γερμανία μετά την παραίτηση του υπ.Εσωτερικών και κυβερνητικού εταίρου της Μέρκελ
Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ, που βρίσκεται σε σύγκρουση με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ για τη μεταναστευτική πολιτική, αποφάσισε να παραιτηθεί από τα καθήκοντά του, σύμφωνα με πηγές της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU) της Βαυαρίας.

Ο Χορστ Ζεεχόφερ έκανε γνωστή την πρόθεσή του κατά τη διάρκεια κομματικής συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών στο Μόναχο, η οποία παρατάθηκε μέχρι αργά το βράδυ. Ο Ζεεχόφερ προτίθεται επίσης να αποχωρήσει από την προεδρία της CSU, που συμμετέχει στον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Η παραίτηση δεν είναι οριστική: Ο Ζεεχόφερ την έθεσε στη διάθεση του κόμματος και όπως αναφέρουν κομματικές πηγές στο Reuters, στελέχη προσπαθούν να τον μεταπείσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, ο Ζεεχόφερ πρότεινε την παραίτηση προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ.

Η πρώτη αντίδραση ήλθε από τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, Αλεξάντερ Ντόμπριντ, ο οποίος τόνισε ότι δεν επιθυμεί την αποχώρηση του κ. Ζεεχόφερ, ότι στηρίζει τον αρχηγό του κόμματός του, ο οποίος, όπως είπε, δεν πρέπει να είναι το θύμα της υπόθεσης του ασύλου.

Η κοινοβουλευτική ομάδα διαβουλευόταν επί επτά ώρες, χωρίς να καταλήξει σε αποφάσεις, και λίγο μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος) διέκοψε τις εργασίες της.

Στην συνεδρίαση των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας στο Μόναχο ο πρόεδρος του κόμματος φέρεται να δήλωσε ότι οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής της ΕΕ στο μεταναστευτικό δεν αρκούν, μιας και δεν έχουν «παρόμοια αποτελέσματα», όπως η απώθηση προσφύγων που σχεδιάζει ως υπουργός Εσωτερικών.

Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε στο ZDF ότι θέλει να συνεχίσει τη συνεργασία με τους Χριστιανοκοινωνιστές, αλλά απέρριψε «μονομερείς ενέργειες, που δεν έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους». «Για το λόγο αυτό μια ευρωπαϊκή λύση έχει τόσο μεγάλη σημασία για μένα», τόνισε η καγκελάριος.

Η Μέρκελ απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα αν θα παύσει τον υπουργό Εσωτερικών από τα καθήκοντά του σε περίπτωση που προβεί μονομερώς σε επαναπροώθηση προσφύγων, δήλωσε ωστόσο ότι συμφωνεί με τον περιορισμό των προσφυγικών ροών. «Οι διαφωνίες μας σχετίζονται στο πώς θα πετύχουμε τον κοινό στόχο», είπε η καγκελάριος.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ