H θέση της Ελλάδας στη λίστα με τις ασφαλέστερες χώρες στον κόσμο (pics)

Gazzetta team
H θέση της Ελλάδας στη λίστα με τις ασφαλέστερες χώρες στον κόσμο (pics)
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η λίστα με τις ασφαλέστερες χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, η οποία δημοσιοποιήθηκε από το Ινστιτούτο για την Οικονομία και την Ειρήνη κι αφορά στο ημερολογιακό έτος 2017.

Πιο συγκεκριμένα, το Ινστιτούτο παρουσίασε τη λίστα με την κατάσταση που επικρατεί σε 163 χώρες του κόσμου, με την χώρα μας να καταλαμβάνει την 73η θέση και να συγκαταλέγεται στις χώρες με «κίτρινη» ένδειξη, γεγονός που σημαίνει πως η κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, απέχει αρκετά από το να χαρακτηριστεί απόλυτα ασφαλής τόσο για τους πολίτες της χώρας όσο και για τους εκατoμμύρια επισκέπτες της.

Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν κι αξιολογήθηκαν από το Ινστιτούτο για την Οικονομία και την Ειρήνη αφορούσαν στην ύπαρξη εμπόλεμων συγκρούσεων αλλά και στην οικονομική ανέχεια, την κοινωνική και πολιτική αστάθεια, την δράση τρομοκρατικών ομάδω, ενώ αξιολογήθηκαν και οι κατά τόπους λαϊκές και κοινωνικές αντιδράσεις αλλά κι η αποτελεσματικότητα της αστυνομίας και τα επίπεδα εγκληματικότητας.

Στα θετικά της κατάστασης στην Ελλάδα, συγκαταλέγεται η εμφανής άνοδος από την αντίστοιχη λίστα που αφορούσε το 2016, με την χώρα μας να κερδίζει 8 θέσεις, φτάνοντας στην 73η θέση της λίστας.

Στην κορυφή βρίσκονται -ως επί το πλείστον- χώρες της δυτικής Ευρώπης, αλλά κι ο Καναδάς με την Νέα Ζηλανδία. Την πρώτη θέση κατέλαβε η Ισλανδία, την δεύτερη η Νέα Ζηλανδία και την τρίτη η Πορτογαλία, ενώ την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν οι Αυστρία, Δανία, Τσεχία, Σλοβενία, Καναδάς, Ελβετία κι Ιρλανδία.

pin19-1

Στον αντίποδα βρίσκονται εμπόλεμες χώρες της Ασίας και της Αφρικής, με την πολύπαθη Συρία να καταλαμβάνει την τελευταία θέση μεταξύ 163 χωρών, ενώ στην τελευταία πεντάδα βρίσκονται επίσης η Υεμένη, το Νότιο Σουδάν, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Αποτέλεσμα εικόνας για Global Peace Index (GPI)

Πηγή: Institute for Economics and Peace