Slogun:Οι Μπακς πηγαίνουν σε Game 5 χωρίς Λίλαρντ και Αντετοκούνμπο. Τουλάχιστον θα αρχίσουν πιο νωρίς τον σχεδιασμό για τη νέα χρονιά

FOLLOW US

Slogun:Οι Μπακς πηγαίνουν σε Game 5 χωρίς Λίλαρντ και Αντετοκούνμπο. Τουλάχιστον θα αρχίσουν πιο νωρίς τον σχεδιασμό για τη νέα χρονιά
BWIN stripe gif

Θέμα ωρών η επιβολή δασμών ύψους 50 δισ. δολαρίων στα κινεζικά προϊόντα δια χειρός... Τραμπ

Gazzetta team
Θέμα ωρών η επιβολή δασμών ύψους 50 δισ. δολαρίων στα κινεζικά προϊόντα δια χειρός... Τραμπ
Στην επιβολή δασμών επί των κινεζικών εισαγωγών ύψους περίπου 50 δισ. δολαρίων προχωρά εντός των επόμενων ωρών ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, όπως επισημαίνουν πηγές κοντά στον Αμερικανό πρόεδρο, σε μια κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει κλιμάκωση στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Bloomberg το μέγεθος των εγκεκριμένων τιμολογίων αντιστοιχεί στην κλίμακα των προτεινόμενων υποχρεώσεων τον Απρίλιο, γεγονός που υποδεικνύει πως ο Τραμπ δεν επικροτεί τις προειδοποιήσεις για εκτροχιασμό των αμερικανο-κινεζικών σχέσεων λόγω των εμπορικών κυρώσεων, καθώς οι Η.Π.Α. επιδικώκουν διατήρηση της πίεσης προς τη Βόρεια Κορέα, αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της ασιατικής χώρας.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση του Τραμπ είχε ετοιμάσει τον Απρίλιο μια λίστα με 1.300 κινεζικά προϊόντα, ώστε να χτυπήσει την Κίνα εκεί που κυριαρχεί, στα ηλεκτρονικά προϊόντα. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, σήμερα Παρασκευή πρόκειται να ανακοινωθεί μια επικαιροποιημένη λίστα με τους δασμούς για τις εισαγωγές να φτάνουν τα 50 δισ. δολάρια.

Οι δασμοί αναμένεται να τεθούν σε ισχύ σταδιακά, με τους πρώτους να ισχύουν για ορισμένα προϊόντα, εντός 2 εβδομάδων.

Να υπενθυμίσουμε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, δήλωσε αυτή την εβδομάδα την πρόθεσή του να χειριστεί την Κίνα με ιδιαίτερη ένταση στον εμπορικό τομέα, αρχής γενομένης από τις επόμενες εβδομάδες. «Η Κίνα, λογικά, θα μπορούσε να είναι λιγάκι αναστατωμένη, λόγω της έντονης πίεσης που ασκούμε στο εμπόριο», είχε δηλώσει ο Ντόναλντ Τραμπ, σε συνέντευξή του την περασμένη Τετάρτη,

Στόχος της επιβολής δασμών θα αποτελέσουν εκείνες οι κινεζικές βιομηχανίες που περιλαμβάνονται στο σχέδιο της Κίνας για το 2025. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, η Κίνα προσβλέπει να κυριαρχήσει σε 10 βιομηχανικούς τομείς μέσα στον αιώνα που διανύουμε.

Με τις συγκεκριμένες κινήσεις, ο πρόεδρος Τραμπ φαίνεται να κλονίζει την παγκόσμια οικονομική τάξη. Χαρακτηριστική ήταν, άλλωστε, η στάση του κατά τη διάρκεια της συνόδου των G7, όπου και αρνήθηκε να υπογράψει το κοινό ανακοινωθέν της συνόδου.

Να υπενθυμίσουμε πως μέχρι στιγμής, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οι άμεσες επιπτώσεις στην οικονομία των ΗΠΑ αναμένονται περιορισμένες. Αν ωστόσο ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει πραγματικότητα τις απειλές του κατά της Κίνας, ο πληθωρισμός των ΗΠΑ αναμένεται να επιταχυνθεί κατά 15 μονάδες βάσης, όπως επισημαίνει η Goldman Sachs.

Από την άλλη πλευρά, αυτές οι κινήσει του Ντόναλντ Τραμπ θεωρείται πως θα επηρεάσουν και τις αμερικανικές προσπάθειες για ειρήνευση στην κορεατική χερσόνησο και αυτό γιατί η Κίνα αποτελεί κορυφαίο παράγοντα στις συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο Τραμπ είχε πιεστεί από τους Αμερικανούς νομοθέτες προς την ελάττωση των κυρώσεων προς την κινεζική βιομηχανία ηλεκτρονικών ZTE να υποχωρήσει πρόεδρος έχει πιεστεί από τους νομοθέτες των ΗΠΑ για την απόφαση να μαλακώσει την ποινή του κινεζικού κατασκευαστή τηλεπικοινωνιακών συσκευών ZTE Corp.

Τον Απρίλιο, είχε επιβληθεί στη ΖΤΕ η απαγόρευση αγοράς αμερικανικής τεχνολογίας επί επταετία, ποινή που ουσιαστικά έθετε την κινεζική εταιρεία εκτός ανταγωνισμού. Ωστόσο ο πρόεδρος Τραμπ σήλωσε αυτό το μήνα πως η ZTE θα μπορούσε να αποφύγει την απαγόρευση, με την καταβολή τουλάχιστον 1 δισ. δολαρίων σε αποζημιώσεις και ποινές, με τους Αμερικανούς γερουσιαστές να αναζητούν τρόπους προκειμένου η συμφωνία να εμποδιστεί στο Κονγκρεσο.


Πηγή: reader.gr