Ανακαλύφθηκε εξωπλανήτης με Ήλιο στην ατμόσφαιρά του

Gazzetta team
Ανακαλύφθηκε εξωπλανήτης με Ήλιο στην ατμόσφαιρά του
Ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά ένας εξωπλανήτης με Ήλιο στην ατμόσφαιρά του, που εικάζεται ότι θα βοηθήσει πολύ την επιστημονική κοινότητα στην καλύτερη κατανόηση του σύμπαντος.

Αυτό το σπουδαίο εύρημα των επιστημόνων αποτελεί ουσιαστικά ένα σημαντικό βήμα προς την κατανόηση της σύστασης των άλλων πλανητών και θα μπορούσαμε στο τέλος να καταλήξουμε σε συμπεράσματα για την ατμόσφαιρα άλλων πλανητών, που βρίσκονται μακριά από τη Γη και να εξακριβώσουμε τι είδους ζωή μπορεί αυτή η ατμόσφαιρα να φιλοξενήσει.

Όπως αναφέρει ο Independent, ο νέος πλανήτης -που ονομάστηκε WASP-107b και βρέθηκε 200 έτη φωτός μακριά από τον αστερισμό της Παρθένου- είναι μια ανακάλυψη που επιβεβαιώνει πολλές από τις μέχρι τώρα προβλέψεις των επιστημόνων για τους πλανήτες.

Οι επιστημονική ομάδα εντόπισε ένα τόσο ισχυρό σήμα να εκπέμπεται από τον πλανήτη, που πιστεύουν ότι η ατμόσφαιρά του εκτείνεται δεκάδες χιλιόμετρα στο διάστημα.

Το Ήλιο είναι το δεύτερο πιο κοινό στοιχείο του σύμπαντος και οι αστρονόμοι περίμεναν ότι θα υπάρχει σε πλανήτες σε άλλα μέρη του σύμπαντος, όπως στον Κρόνο και τον Δία του δικού μας γαλαξία.

Με τον καιρό, η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να ερευνήσουν σε βάθος την ατμόσφαιρα των πλανητών. «Ελπίζουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την τεχνική για να μάθουμε τι είδους πλανήτες αποτελούνται από μεγάλες ποσότητες Ηλίου και Υδρογόνου», δήλωσε η Τζέσικα Σπέικ, που συμμετέχει στο Τμήμα Φυσικής και Αστρονομίας του Exeter.

Κατά τα άλλα, ο WASP-107b είναι ένας περίεργος πλανήτης. Έχει πολύ χαμηλή πυκνότητα και είναι σχετικά «δροσερός» για τα δεδομένα των εξωπλανητών, (500 βαθμοί Κελσίου θερμότερος από τη Γη).

Πηγή: reader.gr