Τελείωσε ο πόλεμος της Κορέας μετά από 65 χρόνια (vid)

Gazzetta team
Τελείωσε ο πόλεμος της Κορέας μετά από 65 χρόνια (vid)
Την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου αποφάσισαν το μεσημέρι της Παρασκευής, ο πρόεδρος της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν και ο Νοτιοκορεάτης ομόλογός του, Μουν Τζε-ιν.

Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν από κοινού δήλωση και αποφάσισαν επίσης να βάλουν τέλος επίσημα στον πόλεμο της Κορέας, υπογράφοντας ανακωχή.

Η ανακωχή στην κορεατική χερσόνησο είχε αποφασιστεί από το 1953 ωστόσο δεν είχε υπογραφεί μέχρι σήμερα.

Η διακήρυξη περιλαμβάνει υποσχέσεις για τη μείωση στρατιωτικών όπλων, την παύση «εχθρικών ενεργειών» και την μετατροπή της αποστρατικοποιημένης ζώνη σε «ζώνη ειρήνης».

«Χαιρετίζω το θάρρος και την αποφασιστικότητα του προέδρου Κιμ» δήλωσε ο πρόεδρος της Νοτίου Κορέας.

«Είμαι ευτυχής που σας συναντώ», είπε ο Μουν στον ομόλογό του, που πέρασε τα σιδηρόφρακτα σύνορα κι έγινε ο πρώτος βορειοκορεάτης ηγέτης που πάτησε το νοτιοκορεάτικο χώμα μετά το τέλος του Πολέμου της Κορέας.

Κατόπιν πρόσκλησης του Κιμ Γιονγκ Ουν, οι δύο ηγέτες βάδισαν επίσης για λίγο και στη βορειοκορεάτικη πλευρά των συνόρων, πριν πάνε στο Σπίτι της Ειρήνης. «Μια νέα ιστορία ξεκινά τώρα», μια «εποχή ειρήνης», έγραψε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας στο βιβλίο επισκεπτών πριν οι δύο ηγέτες αρχίσουν τις συνομιλίες.

Το μενού με τα συμβολικά φαγητά και το δέντρο της ειρήνης

Μετά το τέλος των συνομιλιών Κιμ Γιονγκ Ουν και Μουν Τζε-ιν φύτεψαν στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας ένα πεύκο χρησιμοποιώντας χώμα και από τις δύο χώρες.

Το μενού που θα σερβιριστεί στο δείπνο των δύο ηγετών θα κινηθεί στο πλαίσιο της συμφιλίωσης των δύο κρατών.

Το μενού έχει απαρτιστεί από πιάτα που θα τιμήσουν όσους εργάσθηκαν υπέρ της ειρήνης στην κορεατική χερσόνησο. Τα κρύα νουντλς, ή «naengmyeon» όπως λέγονται στα κορεατικά είναι το παραδοσιακό πιάτο της Βόρειας Κορέας. Μάλιστα η Βόρεια Κορέα έστειλε μια μηχανή παρασκευής νούντλς μετά από αίτημα της Νότιας Κορέας. Μαζί με την μηχανή και ένας βορειοκορεάτης σεφ θα ετοιμάσει για τους δυο ηγέτες τα κρύα νουντλς.

Στο μενού περιλαμβάνεται, επίσης, μία κορεάτικη έκδοση ελβετικών πατατών, γνωστά ως rosti, τα όποια συνδέονται με τις παιδικές αναμνήσεις του ηγέτη της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε Ιν, ο οποίος μεγάλωσε σε οικοτροφείο στην Ελβετία.

Τέλος, στο δείπνο των δυο ηγετών θα υπάρχει ψητό μοσχάρι από μια φάρμα όπου ο αείμνηστος επίτιμος πρόεδρος της Hyundai, Τσουνγκ Γιου Γιούνγκ εξέθρεψε ένα κοπάδι από αγελάδες που δώρισε στη Βόρεια Κορέα το 1998.

«Αυτό το μενού επιλέχθηκε προσεκτικά για να τιμήσει όσους προσπάθησαν να επιτύχουν ειρήνη και ενοποίηση στην κορεατική χερσόνησο τα τελευταία χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου, Cheong Wa Dae Kim Eui-kyeom.

Η σύνοδος Bόρειας και Νότιας Κορέας ακολουθεί τη θεαματική αναθέρμανση των σχέσεων στη χερσόνησο αφότου ο Κιμ ανακοίνωσε την 1η Ιανουαρίου, προς γενική κατάπληξη, ότι η χώρα του σκόπευε να πάρει μέρος στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιοντσάν, στη Νότια Κορέα.

Η σημερινή σύνοδος αποτελεί επίσης το προοίμιο της πολυαναμενόμενης συνόδου του Κιμ και του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Αφότου ανέλαβε την εξουσία στα τέλη του 2011, μετά τον θάνατο του πατέρα του, ο Κιμ επέβλεψε την κεραυνοβόλα επιτάχυνση των προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων. Το 2017, η Πιονγιάνγκ έκανε τη δοκιμή του ισχυρότερου πυρηνικού όπλου που είχε κατασκευάσει μέχρι σήμερα, ενώ δοκίμασε επίσης διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους ικανούς να πλήξουν τις ηπειρωτικές ΗΠΑ.

Η ένταση είχε ανέβει σε ύψη χωρίς προηγούμενο, καθώς Κιμ και Τραμπ αντάλλασσαν απειλές για πυρηνική Αποκάλυψη διανθισμένες με βαριές προσωπικές προσβολές.

Ο Μουν άδραξε την ευκαιρία που πρόσφερε το ολυμπιακό κλαδί ελιάς για να αρχίσει διάλογο με την Πιονγιάνγκ, τονίζοντας ότι η διακορεατική σύνοδος θα προσφέρει μια βάση για τη συνάντηση των ηγετών της Βόρειας Κορέας και των ΗΠΑ.

Με ανακοίνωσή του την ώρα που ξεκινούσε η διακορεατική σύνοδος κορυφής, ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την ευχή οι συνομιλίες να οδηγήσουν σε ένα «μέλλον ειρήνης και ευημερίας για όλη την κορεατική χερσόνησο».