Xάος και δακρυγόνα μέσα στην Βουλή του Κοσόβου κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας (pics & vids)

Gazzetta team
Xάος και δακρυγόνα μέσα στην Βουλή του Κοσόβου κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας (pics & vids)
Η αντιπολίτευση της χώρας διέκοψε συνεδρίαση της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου, ρίχνοντας μέσα στην αίθουσα δύο δακρυγόνα, κάνοντας την ατμόσφαιρα ιδιαίτερα αποπνικτική.

Δακρύγονα εκτόξευσε η αντιπολίτευση, στο κοινοβούλιο του Κοσόβου, στην Πρίστινα. Αυτός ήταν ο τρόπος, που βρήκαν ώστε να εμποδίσουν τους συναδέλφους τους της πλειοψηφίας, να επικυρώσουν μια συμφωνία που αφορά τα σύνορα με το Μαυροβούνιο.

Η επικύρωση της συμφωνίας αυτής, είναι βασική προϋπόθεση, ώστε η ΕΕ να δώσει το «πράσινο φως» ώστε οι Κοσοβάροι να μπορούν να ταξιδεύουν στις χώρες - μέλη, χωρίς την ανάγκη βίζας.

Το κόμμα «Αυτοδιάθεση» της αντιπολίτευσης, τάσσεται ενάντια στη συμφωνία που έχει υπογραφεί το 2015 με το Μαυροβούνιο, καθώς θεωρεί ενδοτισμό το ότι εκχωρούνται 80.000 στρέμματα γης στη γειτονική χώρα.

Φαίνεται μάλιστα πως η ρίψη... δακρυγόνων εντός κοινοβουλίου, έχει γίνει συνήθης πρακτική, καθώς αντιπολιτευόμενοι βουλευτές έκαναν το ίδιο τόσο το 2015, όσο και το 2016 για να εμποδίσουν την εκλογή του προέδρου Χασίμ Θάτσι και σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συμφωνίες με τη Σερβία.

Αρχικά ερρίφθη ένα δακρυγόνο, την ώρα που οι βουλευτές ετοιμάζονταν να ψηφίσουν. Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου ανέβαλε τη συνεδρίαση μέχρι να αεριστεί επαρκώς ο χώρος και η συνεδρίαση ξανάρχισε. Τότε εκτοξεύτηκε και δεύτερο δακρυγόνο, αναγκάζοντας τους βουλευτές να φύγουν βιαστικά από την αίθουσα.

Αστυνομικοί εφοδιασμένοι με αντιασφυξιογόνες μάσκες ανέλαβαν να ερευνήσουν τα έδρανα του κόμματος Vetevendosje.

«Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα θέματα για τη χώρα. Η ψηφοφορία (για την επικύρωση της συνθήκης με το Μαυροβούνιο) δεν θέτει σε κίνδυνο το έδαφος του Κοσόβου», δήλωσε την Τρίτη στο κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός Ραμούς Χαραντινάι ο οποίος, πριν αναλάβει την εξουσία, είχε αντιταχθεί στη συνθήκη αυτή.

Ο ηγέτης του Vetevendosje, Άλμπιν Κούρτι, έχει προτείνει να διαμηνύσει η Πρίστινα στο Μαυροβούνιο ότι το Κόσοβο δεν αποδέχεται τη συμφωνία και ζήτησε τη διεξαγωγή μιας «διεθνούς συνόδου για τον επανακαθορισμό» των συνόρων.

Πηγή: reader.gr