Πύθωνας πιάστηκε επ' αυτοφώρο να καταπίνει ελάφι βαρύτερο από εκείνον (pics & vid)

Gazzetta team
Πύθωνας πιάστηκε επ' αυτοφώρο να καταπίνει ελάφι βαρύτερο από εκείνον (pics & vid)
H έκπληξη των επιστημόνων ήταν μεγάλη, καθώς συνήθως τα μεγάλα ερπετά, επιλέγουν θηράματα αρκετά μικρότερα σε μέγεθος.

Μπροστά σε ένα πρωτοφανές περιστατικό βρέθηκαν οι επιστήμονες που μελετούν την ζωή και τις συνήθειες των πυθώνων Βιρμανίας που ζουν στις παράκτιες περιοχές στην πολιτεία της Φλόριντα των ΗΠΑ.

Οι ερευνητές βρισκόντουσαν στα δάση της περιοχής, ψάχνοντας τα τεράστια ερπετά, όταν παρατήρησαν με έκπληξη έναν πύθωνα μήκους σχεδόν 2,5 μέτρων να βρίσκεται στη μέση της διαδικασίας κατάποσης ενός μικρού ελαφιού.

Αφού νάρκωσαν το ερπετό, εν συνεχεία αφαίρεσαν το ελάφι από τον οισοφάγο τoυ φιδιού, διαπιστώνοντας με δέος ότι το βάρος του ελαφιού ξεπερνούσε αυτό του πύθωνα, γεγονός που έχει καταγραφεί ελάχιστες φορές από αντίστοιχα επιστημονικά προγράμματα.

Το βάρους 15 κιλών ελάφι της Βιρτζίνια, όπως ονομάζεται, αποτελεί σύνηθες είδος στην ευρύτερη περιοχή, όπως κι οι ασιατικοί πύθωνες που εισήχθησαν ως κατοικίδια την δεκαετία του 1970.

Η συχνή εγκατάλειψή τους, όμως, από τους ιδιοκτήτες τους προκάλεσε την κυριαρχία του είδους στην περιοχή των Everglades, προκαλώντας έντονη ανησυχία σε επιστήμονες και κατοίκους, καθώς η επιθετική του εξάπλωση εις βάρος των υπόλοιπων ειδών, ενδέχεται να αλλοιώσει την φυσική ισορροπία της πανίδας της Φλόριντα.

Να σημεθιωθεί πως ο πύθωνας της Βιρμανίας μπορεί να φτάσει σε μήκος ακόμα και τα 6 μέτρα και σε βάρος τα 150 κιλά.