Βούτηξε για να βρει δόντια καρχαριών κι ανακάλυψε νεκροταφείο 7.000 ετών (pics & vid)

Gazzetta team
Βούτηξε για να βρει δόντια καρχαριών κι ανακάλυψε νεκροταφείο 7.000 ετών (pics & vid)
Η ανακάλυψη του 3ου κατά σειρά υποβρύχιου νεκροταφείου στον κόσμο, έδωσε νέα πνοή στις έρευνες των επιστημόνων.

Σε έναν ερασιτέχνη δύτη και στην έμπνευσή του να καταδυθεί για να βρει δόντια καρχαριών, οφείλεται μία από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις της σύγχρονης εποχής.

Ο ερασιτέχνης δύτης, τα στοιχεία του οποίου δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, είχε σαν στόχο να ανακαλύψει δόντια καρχαριών για να εμπλουτίσει τη συλλογή του, όμως όσα εντόπισε στο βυθό του Manasota Key στα ανοιχτά της Φλόριντα ήταν κατά πολύ πολυτιμότερα και σίγουρα ανεκτίμητης αρχαιολογικής αξίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο δύτης εντόπισε τα απομεινάρια ενός νεκροταφείου ηλικίας 7.000 ετών, όπου υπήρχαν τα οστά αλλά και τα υπόλοιπα προσωπικά αντικείμενα όσων έτυχε να θαφτούν στη συγκεκριμένη περιοχή. Υπολογίζεται ότι η έκταση στο βυθό αποτέλεσε για εκατοντάδες χρόνια το «τελευταίο σπίτι» χιλιάδων ιθαγενών Αμερικανών, οι οποίοι διαμένουν εδώ κι αιώνες στην περιοχή της Βόρειας Αμερικής.

Η αρχική εντύπωση των αρχαιολόγων και των λοιπών επιστημόνων που εξέτασαν τα ευρήματα ήταν ότι το νεκροταφείο ήταν εξ αρχής υποβρύχιο, όμως μεταγενέστερη ανάλυση έδειξε ότι η περιοχή που βρέθηκαν τα ανθρώπινα λείψανα ήταν για καιρό πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και βυθίστηκε αργότερα εξαιτίας της ανόδου της στάθμης των υδάτων.

Η περιοχή βρίσκεται στην θαλάσσια περιοχή της πολιτείας της Φλόριντα, μόλις 275 μέτρα από την ακτή στον Κόλπο του Μεξικό, ενώ η χρονολόγηση του νεκροταφείου έγινε μέσω εξελιγμένων μεθόδων.

Στο νεκροταφείο, εκτός από ανθρώπινα οστά, βρέθηκαν ξύλινα εργαλεία και συνοδευτικά, καθώς και ίνες από υφάσματα, προφανώς από ρούχα, ενώ η έκτασή του καλύπτει 750 τετραγωνικά μέτρα

Το «βυθισμένο» νεκροταφείο της Φλόριντα είναι το τρίτο που εντοπίζεται, μετά τα αντίστοιχα που βρέθηκαν στο Ισραήλ και στη Δανία.