Βαρκελώνη: Πολυπληθείς συγκεντρώσεις Καταλανών εναντίον της απόσχισης (pics & vid)

Gazzetta team
Βαρκελώνη: Πολυπληθείς συγκεντρώσεις Καταλανών εναντίον της απόσχισης (pics & vid)
Μεγάλες συγκεντρώσεις στην πρωτεύουσα της Καταλονίας από πολίτες που υποστηρίζουν την ενιαία Ισπανία, την ώρα που τα αποσχιστικά κόμματα βλέπουν τα ποσοστά τους να μειώνονται αισθητά.

Χάνουν τη δυναμική τους τα κόμματα της Καταλονίας που στήριξαν την απόσχιση της επαρχίας από την Ισπανία.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την El Mundo από την περασμένη Δευτέρα μέχρι την Πέμπτη, όσο δηλαδή η ισπανική κυβέρνηση ετοιμαζόταν να πάρει τον έλεγχο της Καταλονίας, προκύπτει ότι τα κόμματα που στηρίζουν την ανεξαρτησία έχασαν έδαφος αφού συγκεντρώνουν συνολικά το 42.5% των ψήφων, ενώ τα κόμματα που τάσσονται κατά λαμβάνουν το 43.4%.

Μεγάλες διαδηλώσεις υπέρ της ενότητας

Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ζήτη η Ισπανία» και «Φυλάκιση στον Πουτζδεμόν», οι χιλιάδες διαδηλωτές, με ισπανικές και καταλανικές σημαίες, έκαναν πορεία στο κέντρο της Βαρκελώνης. Οι διαδηλωτές είχαν μαζί τους και σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ φώναζαν: «Είμαστε όλοι Καταλανοί. Κοινή λογική για συνύπαρξη».

Σύμφωνα με την καταλανική αστυνομία, στους δρόμους της Βαρκελώνης βρέθηκαν 300.000 άνθρωποι, που τάσσονται κατά της ανεξαρτησίας στην Καταλονία.

«Ο Πουτζδεμόν είναι και θα παραμείνει πρόεδρος στην Καταλονία»

Άγνωστο παραμένει και το μέλλον του Κάρλες Πουτζδεμόν. Η ισπανική κυβέρνηση απειλεί να του απαγγείλει κατηγορίες για εξέγερση. Αν το κάνει και καταδικαστεί, μπορεί να φυλακιστεί ακόμη και για 30 χρόνια.

Για την ώρα, πάντως, έχει τη στήριξη του αντιπροέδρου της καταλανικής κυβέρνησης. Ο οποίος επίσης, βάσει του άρθρου 155 έχει καθαιρεθεί.

«Ο Κάρλες Πουτζντεμόν είναι και θα παραμείνει πρόεδρος της κυβέρνησης και η Καρμ Φορκαντέλ είναι και θα μείνει πρόεδρος του κοινοβουλίου και αυτό θα παραμείνει έτσι μέχρι οι πολίτες να αποφασίσουν το αντίθετο σε ελεύθερες εκλογές», δήλωσε ο Οριόλ Ζουνκέρας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα El Punt Avui. Και έκανε, φυσικά, λόγο για «πραξικόπημα ενάντια στην Καταλονία».

Πηγή: reader.gr