Επιδημία «μαύρης πανώλης» χτυπάει την Αφρική (pics & vids)

Gazzetta team
Επιδημία «μαύρης πανώλης» χτυπάει την Αφρική (pics & vids)
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι αρχές 10 κρατών στην νότια κι ανατολική Αφρική, καθώς η επιδημία της πανώλης αναμένεται να επεκταθεί από τη Μαδαγασκάρη στις γειτονικές της περιοχές.

Μπροστά στον κίνδυνο εξάπλωσης μίας θανατηφόρας επιδημίας βρίσκονται τα κράτη της νοτιοανατολικής Αφρικής, καθώς η επιδημία της μαύρης πανώλης, που πρωτοεμφανίστηκε στην Μαδαγασκάρη, χτυυπάει την πόρτα και των γειτονικών αφρικανικών κρατών.

Ήδη έχουν καταγραφεί χιλιάδες κρούσματα, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι χρειάστηκαν ιατρική περίθαλψη, με τον αριθμό των νεκρών να έχει ξεπεράσει τους 120.

Μεταξύ των χωρών που βρίσκονται στην «κόκκινη ζώνη» συμπεριλαμβάνονται η Κένυα, η Αιθιοπία, η Μοζαμβίκη, η Νότιος Αφρική, η Τανζανία αλλά και τα νησιωτικά κράτη του Ινδικού ωκεανού Μαυρίκιος, Σεϋχέλλες και Κομόρες.

Η επιδημία της πανώλης δεν αποτελεί κάτι άγνωστο για τους κατοίκους της νησιωτικής χώρας, όμως η τωρινή κατάσταση χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς η νόσος μπορεί να μεταδοθεί με τον αέρα μέσω σωματιδίων από το βήχα και το φτάρνισμα.

Η μαύρη πανώλη εμφανίζεται -πιο σπάνια σε σχέση με τα περασμένα χρόνια- κυρίως στις υποανάπτυκτες χώρες της Αφρικής και της Ασίας, όπου παρατηρείται υπερσυγκέντρωση πληθυσμού, κακές συνθήκες υγιεινής αλλά κι έλλειψη εξειδικευμένου ιατρικού κι επιστημονικού προσωπικού.

Η πανδημία της πανώλης ή «Μαύρος Θάνατος» όπως έμεινε στην ιστορία, που χτύπησε την ευρωπαϊκή ήπειρο μεταξύ 13ου και 14ου αιώνα, στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 30 εκατομμύρια κατοίκους (περίπου το 1/3 του συνολικού πληθυσμού), αλλάζοντας ριζικά τη ζωή και την εξέλιξη της Ευρώπης και του κόσμου.