Η άβολη στιγμή που νομίζεις ότι συμφωνείς με την Λατινοπούλου

Η άβολη στιγμή που νομίζεις ότι συμφωνείς με την Λατινοπούλου
Η Μαρία Ζαφειράτου γράφει για τα κιλά που προκαλούν, ξεσηκώνουν, φεύγουν ή μένουν.

Είμαι η Μαρία Ζαφειράτου και είμαι 54 κιλά.


Έχω υπάρξει, 55, 57, 59, 62, 64, αλλά και 50,5 κιλά. Όχι με αυτή την σειρά αλλά σε διάφορες φάσεις της ζωής μου από τα 18 έως σήμερα. Αφού γέννησα τα παιδιά κυμαίνομαι από τα 53 (το καλοκαίρι) έως τα 57 (τον χειμώνα, μαζεύω λίπος μάλλον σαν τις αρκούδες, χωρίς την χειμερία νάρκη όμως). Γυμνάζομαι από 2 έως 4 φορές την εβδομάδα για να διατηρούμαι σε αυτά τα νούμερα.

Γιατί αυτό ήθελα για μένα, γιατί έτσι αισθάνομαι καλά με τον εαυτό μου, γιατί με αυτά τα κιλά μπορώ να φοράω τα ρούχα που θέλω, γιατί με αυτά τα κιλά μπορώ να ανταποκριθώ καλά στην καθημερινότητά μου.

Θα μου πείτε “τι μας νοιάζει;”. Ε, ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ! Δεν πρέπει να μας (και σας) νοιάζει. Τα κιλά των άλλων, δεν είναι δικό μας θέμα!

Το αν κάποια έχει παραπάνω κιλά και φοράει μίνι φούστα, δεν είναι δικό μας θέμα! Το αν έκανε φωτογράφηση με brazilian μαγιώ δεν είναι δικό μας θέμα. Το αν βγαίνει στην τηλεόραση και λέει “εγώ είμαι οκ με το σώμα μου”, δεν είναι δικό μας θέμα και δεν έχουμε καμιά δουλειά να το κατακρίνουμε.

Αν θα μπορούσα εγώ να ζήσω με 30-40 παραπάνω κιλά από αυτά που έχω τώρα;
Μάλλον όχι. Γιατί δεν έχω μάθει έτσι και φαντάζομαι πως θα μου ήταν πολύ δύσκολο. Και λέω φαντάζομαι, γιατί η ζωή δεν ξέρεις ποτέ τι σου έχει για μετά.

Μπορώ όμως να απαντήσω μόνο για μένα. Δεν μπορώ να κρίνω και να πω “εγώ αν ήμουν στη θέση του/της θα έκανα αυτό κι αυτό κι αυτό”. Μπορώ να πω μόνο τι θα έκανα αν ήμουν ΕΓΩ και αν το θέμα αφορούσε εμένα. Αλλά όχι στη θέση του/της. Γιατί κανείς δεν μπορεί να μπει στη θέση του άλλου.

Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι υπάρχει πίσω από ένα παχύσαρκο άτομο, ή πίσω από ένα λιπόσαρκο άτομο, κανείς δεν έχει ιδέα τί και ποιες μάχες μπορεί να έχει χάσει, από ποιες αρένες να έχει παραιτηθεί ή να μην μπήκε ποτέ να αγωνιστεί.

Κανείς δεν ξέρει αν τα κιλά ήρθαν ή χάθηκαν από θέμα σωματικής υγείας, ψυχικής υγείας, λανθασμένης καθοδήγησης, αμέλειας δικής του ή των γονιών του.

Χρειάζεται να πούμε και τα αυτονόητα; Φυσικά και η παχυσαρκία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες παθήσεις των καιρών μας. Τα πολλά περιττά κιλά είναι μια συνεχόμενη απειλή της υγείας μας και ένα τεράστιο τροχοπέδη για το σώμα μας. Αλλά μέχρι εκεί.
Το νούμερο που δείχνει η ζυγαριά δεν αποτελεί λόγο ανθρώπινου διαχωρισμού. Γιατί περί αυτού πρόκειται.

Αν κάποιος θίγεται, στραβώνει, πληγώνεται η αισθητική του βλέποντας παχύσαρκα άτομα και μένει στο “α, πα, παααα πώς είναι έτσι αυτός;”, τα κουβαδάκια του και σε άλλη παραλία.