Δημήτρης Μητροπάνος: Θέλω απόψε να σου γράψω... (vids)

Αντώνης Πατσούρας
Δημήτρης Μητροπάνος: Θέλω απόψε να σου γράψω... (vids)
Το αιώνιο ταξίδι των τραγουδιών του Δημήτρη Μητροπάνου που "'έφυγε" από τη ζωή πριν από 8 χρόνια.

Πέρασαν κιόλας οχτώ χρόνια. Την θυμάμαι εκείνη την ημέρα και θα την θυμάμαι για πάντα. Στα Μελίσσια, στα γραφεία της εφημερίδας "Πρωταθλητής", η είδηση έσκασε σαν βόμβα.

Ο Δημήτρης Μητροπάνος είχε πολλούς θαυμαστές ανάμεσα στους συντάκτες της αθλητικής εφημερίδας. Ο καθένας από εμάς κάτι ήθελε να γράψει για να αποχαιρετήσει τον σπουδαίο αυτό τραγουδιστή που έφυγε σαν σήμερα (17/4) του 2012.

Γρήγορα γρήγορα μαζεύτηκαν ιστορίες στο μυαλό μας. Άρχισαν οι κουβέντες. Ο διευθυντής μας Σωτήρης Πουλόπουλος άκουσε αυτά που είχαμε να του πούμε και το ταξίδι στη ζωή του Δημήτρη Μητροπάνου είχε αρχίσει...

Ως αθλητικοί συντάκτες θα έπρεπε να γράψουμε αθλητικά. Γράψαμε και αθλητικά αλλά και για τα τραγούδια του, για τις συναυλίες του, για τη ζωή του. Τα τηλέφωνα πήραν φωτιά.

Δεν θυμάμαι νομίζω γράφτηκαν 4-5 σελίδες. Μίλησαν τα παιδιά της ομάδας του Γουλανδρή. Θυμάμαι τις ιστορίες από τις αποστολές που ακολουθούσε πάντα ο Μητροπάνος και έλεγε στους παίκτες του Ολυμπιακού τραγούδια που θα έβγαζε για να ακούσει γνώμες.

Ναι σ' εκείνη την ομάδα του Δεληκάρη, του Γιούτσου, του Κρητικόπουλου, του Κυράστα, του Σιώκου, του Γλέζου, του Σταυρόπουλου... Ο Μητροπάνος ήταν εκεί στη Σκοτία στο παιχνίδι με τη Σέλτικ του Νταλγκλίς και σε τόσα άλλα...

Πήγε και στη Ριζούπολη (εκλογικό κέντρο) για να ψηφίσει για πρόεδρο του Ολυμπιακού στις εκλογές.

Γέμισαν οι σελίδες και είναι αλήθεια πως δεν έφταναν για να χωρέσουν όλα αυτά. Την 18η Απριλίου ήταν πρώτο θέμα "Ζεις, είσαι πάντα δικός μας". Με κόκκινα γράμματα.

Στη ζωή είχε πάθος με το κόκκινο. Με τον Ολυμπιακό αλλά και με το ΚΚΕ. Η ΠΑΕ Ολυμπιακός θα τον τιμήσει και θα του αφιερώσει την φιέστα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος του 2012 στο "Γ. Καραϊσκάκης".

Ο Ντούσαν Ίκβοβιτς του αφιέρωσε το πρωτάθλημα της ομάδας μπάσκετ.

Αυτή ήταν μια πλευρά της ζωής του Μητροπάνου ο οποίος δήλωνε πως οι καλύτερες ομάδες είναι "Ο Ολυμπιακός και μετά τα δεύτερα του". Η άλλη πλευρά του ήταν αυτή ενός σπουδαίου τραγουδιστή και ενός σπουδαίου ανθρώπου.

Μεγάλωσε χωρίς να γνωρίσει πατέρα στα Τρίκαλα. Από μικρός τραγουδούσε και από μικρός οργανώθηκε στο ΚΚΕ. Ο Μίκης Θεοδωράκης θα συνεργαστεί μαζί του από το 1966!

Του τον σύστησαν οι "Λαμπράκηδες" των Τρικάλων. Ο Μητροπάνος με την μπάσα και ανδρική φωνή του που σε ταξιδεύει είχε την τύχη να συνεργαστεί εκτός από τον Μίκη Θεοδωράκη, με τον Γιάννη Σπανό, τον Δήμο Μούτση, τον Μάριο Τόκα, τον Γιώργο Ζαμπέτα, τον Απόστολο Καλδάρα, τον Τάκη Μουσαφίρη, τον Χρήστο Νικολόπουλο, τον Βαγγέλη Κορακάκη...

Το 1996 θα συνεργαστεί με τον Θάνο Μικρούτσικο και θα εκδοθεί ο δίσκος-σταθμός. Ο Μητροπάνος βάδισε σ' άλλα μονοπάτια και όλα τα τραγούδια από τον δίσκο "Στου αιώνα την παράγκα" έγιναν επιτυχίες.

Πρώτο και καλύτερο "Η Ρόζα". Ο Μητροπάνος χόρευε την "Ρόζα" σαν τον Άντονι Κουίκ στο "Ζορμπά". Έβγαζε την ψυχή του στη σκηνή. Μια βραδιά στον Μητροπάνο για κάποιους ήταν μια ολόκληρη ζωή.

Τότε που έσβηναν τα φώτα στο νυχτερινό κέντρο ήξερες τι θ' ακολουθήσει. Έβγαινε στην πίστα για να τραγουδήσει εκείνο το "Δυο νύχτες". Ήταν το "Αλίμονο", ένας ύμνος.

Ο Μητροπάνος τραγούδησε την Ελλάδα, τραγούδησε τον πόνο, την αγάπη, τον έρωτα, την φιλία... Η στάση ζωής του μοναδική. Έως το τέλος πάλεψε. Ήταν παληκάρι.

Ποτέ δεν εγκατέλειψε τους φίλους, τους "συντρόφους", τις παρέες, τον Ολυμπιακό. Τραγούδησε για την "Εθνική μας Μοναξιά" και είπε αλήθειες. Κάθε τραγούδι του και μια κατάθεση ψυχής.

Τα τραγούδια έχουν την "σφραγίδα" του. Αυτό το είπε ο Μητροπάνος. Επανεκτέλεσε πολλά τραγούδια άλλων καλλιτεχνών και ο κόσμος του τα "χρέωσε".

Αγαπήθηκε απ' όλους τους Έλληνες και θα μείνει για πάντα μέσα μας, μέσα από τα τραγούδια του. Ο καθένας μας έχει τα δικά του αγαπημένα τραγούδια. Μέρα που είναι ας ακούσουμε 22 αθάνατα τραγούδια του.

1. Δυο νύχτες/ Αλίμονο/ Θέλω απόψε να σου γράψω (1976)

2. Καλοκαίρια και χειμώνες (1976)

3. Ο Χάρος βγήκε παγανιά (1971)

4. Άλλος για Χιο τράβηξε (1971)

5. Κάνε κάτι να χάσω το τρένο (1976)

6. Παράπονο μου (1985)

7. Μια στάση εδώ (1992)

8. Η εθνική μας μοναξιά (1992)

9. Σ' αναζητώ στη Σαλονίκη (1992)

10. Θάλασσες (1992)

11. Κυρά ζωή (1979)

12. Δώσε μου φωτιά (1971)

13. Τι το θες το κουταλάκι (1977)

14. Τα λαδάδικα (1994)

15. Ρόζα (1996)

16. Πάντα γελαστοί (1996)

17. Σαν πλανόδιο τσίρκο (1996)

18. Ποιος φταίει μη ρωτάς (1998)

19. Αν είσαι πλάι μου (2001)

20. Εντελβάις (1999)

21. Σ' αγαπώ σαν αμαρτία (1983)

22. Πες μου που πουλάν καρδιές (1973)