Η Μεγάλη Χίμαιρα: Από τον έρωτα στον θάνατο

Αντώνης Πατσούρας
Η Μεγάλη Χίμαιρα: Από τον έρωτα στον θάνατο
Το εξαιρετικό μυθιστόρημα του Μ. Καραγάτση που μιλάει για τον έρωτα και τον θάνατο στην κοσμοπολίτικη Σύρο.

Στον Αλέξανδρο Παπαδιαμανάντη θα διαβάσει κανείς για μια ηρωίδα, την Μαρίνα, που έφυγε από την Μασσαλία στα χρόνια του λοιμού για ν' ακουθήσει τον μεγάλο της έρωτα σε μια πορεία έως το θάνατο...Είναι "Η μετανάστις".

Πολλά χρόνια αργότερα μας ο Μ. Καραγάτσης μας παρουσιάζει την δική του Μαρίνα. Εξ' Γαλλίας και εκείνη. Καταλήγει στην Σύρο με τον άνδρα της, ένα Έλληνα ναυτικό, τον Γιάννη και εκεί στη Σύρο θα δώσει τέλος στη ζωή της.

Είναι η κεντρική ηρωίδα στη "Μεγάλη Χίμαιρα" που δημοσιεύτηκε στο 1936. Ένα βιβλίο που σε κρατάει από την αρχή έως το τέλος και "απλώνεται" στην μαγευτική Σύρο που εκείνη την εποχή άκμαζε.

Στο έργο, που ακόμη και σήμερα παίζουν και στο θέατρο, η Μαρίνα είναι παντρεμένη με τον Γιάννη και ερωτευμένη με τον αδελφό του, τον Μηνά. Τα δυο αδέλφια είναι πολύ διαφορετικά.

Στο χαρακτήρα, στη μόρφωση, στα ενδιαφέροντα. Έχουν όμως ένα κοινό σημείο. Την Μαρίνα. Η μητέρα τους, η πεθερά, η σκληρή εκείνη γυναίκα που θα πενθήσει το εγγόνι της δεν έχει μάθει να συγχωρεί.

Ο Καραγάτσης κάνει αναφορές στην αρχαία Ελλάδα και στη γραμματεία της και ρίχνει φως στα πρόσωπα της τραγωδίας. Μας δείχνει πως ο έρωτας είναι μια ... παραλλαγή του θανάτου.

Όλα ξεκινούν όμορφα και τελειώνουν άσχημα. Ο θάνατος είναι η μόνη λύση... Οι τελευταίες λέξεις του έργου σου μένουν χαραγμένες στο μυαλό. Είναι ένα βιβλίο που αξίζει κανείς να διαβάσει και ας έχει δει το έργο στο θέατρο.

*«Η Μεγάλη Χίμαιρα», Εκδόσεις Εστία, 2008.