Ο Χέμινγουεϊ γράφει για τον έρωτα, τον πόλεμο και την Ιταλία

Ο Χέμινγουεϊ γράφει για τον έρωτα, τον πόλεμο και την Ιταλία
Το πολεμικό μυθιστόρημα "Αποχαιρετισμός στα όπλα" μας μεταφέρει στην Ιταλία του σήμερα.

Ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ μέσα από τα βιβλία του αποθέωσε τον έρωτα αλλά έγραψε και για τον πόλεμο. Κάθε έρωτας άλλωστε είναι και ένας μικρός πόλεμος.

Ο Αμερικανός συγγραφέας που έδωσε μόνος του τέλος στην πολυτάραχη ζωή του, η οποία δεν έμοιαζε και τόσο μ' εκείνου του ψαρρά στο "Ο γέρος και η θάλασσα" που του χάρισε και το Νόμπελ, πολέμησε και έγραψε δυο βιβλία για τον πόλεμο.

Το ένα είναι το "Για ποιον χτυπάει η καμπάνα" που έχει θέμα τον εμφύλιο στην Ισπανία και την μάχη του Φράνκο με τους δημοκρατικούς. Την μάχη του Φράνκο με τον Πικάσο, την μάχη του Φράνκο με τον Λόρκα. Την μάχη του καλού με το κακό.

Το άλλο είναι το "Αποχαιρετισμός στα όπλα". Είναι ένα σπουδαίο πολεμικό μυθιστόρημα για τον Α' Παγκόσμιο πόλεμο. Το έργο έχει ως θέμα του τη ζωή του Φρέντερικ Χένρι, στη Βόρεια Ιταλία, κατά την διάρκεια του μεγάλου πολέμου, εκείνου που ο κόσμος τότε πίστευε ότι "θα βάλει τέλος σ' όλους τους πολέμους", αλλά ως συνήθως γελάστηκε...

Ο Χένρι δεν είναι τίποτα άλλο από τον ίδιο τον συγγραφέα. Ο Χέμινγουεϊ κατατάχθηκε το 1918 ως εθελοντής στον πόλεμο. Υπηρέτησε στο υγειονομικό. Τραυματίστηκε και πήρε και παράσημο.

Στο νοσοκομείο γνώρισε την Κάθριν, μια όμορφη νοσοκόμα από την Αγγλία. Την ερωτεύτηκε και του άλλαξε τη ζωή. Ο έρωτας σου αλλάζει τη ζωή μα ο πόλεμος ίσως να στην τελειώσει. Το "Αποχαιρετισμός στα όπλα" είναι ένα βιβλίο ωδή στον έρωτα στα χρόνια του πολέμου.

Είναι ένα βιβλίο που περιγράφει την θρίκη του θανάτου. Όπως έλεγε και μια ψυχή "'όταν πλησιάζει ο θάνατος αρχίζει η καταγραφή της ζωής". Ο Χένρι στο νοσοκομείο βλέπει κατάματα τον θάνατο, γύρω του, πίσω του, μπροστά του.

Καταφέρνει να ζήσει και να ξεφύγει. Είναι εκείνος ο χαρακτήρας, που όμως μας λέει ένιωθε πάντα αμήχανα με τις λέξεις "ιερός", "ένδοξος", "θυσία" καθώς και με το επίρρημα "μάταια".

Πόσες ερωτικές ιστορίες γράφτηκαν στα χρόνια του πολέμου, όταν ο άνθρωπος "συναντούσε" κάθε ώρα τον θάνατο; Πόσοι συγγραφείς θα γράψουν άραγε για τον έρωτα στα χρόνια της καραντίνας του κορονοϊού (covid-19);