O Σόιμπλε πάει για πρόεδρος της γερμανικής Βουλής

Gazzetta team
O Σόιμπλε πάει για πρόεδρος της γερμανικής Βουλής
Όπως όλα δείχνουν ο Βόλφγκαν Σόιμπλε θ' αφήσει το υπουργείο Οικονομικών για να αναλάβει πρόεδρος της γερμανικής Βουλής.

«Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι έτοιμος να αποχωρήσει από τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας και να αναλάβει καθήκοντα προέδρου της Bundestag, της Κάτω Βουλής του γερμανικού κοινοβουλίου», δήλωσε ο Φόλκερ Κάουντερ, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU της Άγγελας Μέρκελ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η κεντροδεξιά συμμαχία CDU/CSU θα προτείνει τον Σόιμπλε ως υποψήφιο για τη θέση του προέδρου του γερμανικού κοινοβουλίου στην επόμενη συνεδρίαση του σώματος την 17η Οκτωβρίου, όπως δήλωσε ο Κάουντερ.

«Είμαστε ικανοποιημένοι που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συμφώνησε να είναι υποψήφιος για την θέση» τόνισε ο Γερμανός πολιτικός.

Ο ηγέτης του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών Κρίστιαν Λίντνερ ανέφερε σε ένα tweet που έστειλε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του FDP θα στηρίξει την υποψηφιότητα Σόιμπλε για την προεδρία της Μπούντεσταγκ.

«Ο Σόιμπλε θα γίνει πρόεδρος της Bundestag», γράφει και η εφημερίδα Bild, που αναφέρει επίσης ότι υπέρ της μεταπήδησής του τάσσονται στελέχη τόσο των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) όσο και των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU).

«Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα ήταν σίγουρα ένας καλός πρόεδρος της Bundestag», δήλωσε ο αντιπρόεδρος των Φιλελευθέρων (FDP) Βόλφγκανγκ Κουμπίκι, το όνομα του οποίου αναφέρεται και στις συζητήσεις για τον πιθανό διάδοχο του κ. Σόιμπλε.

Από την πλευρά του το πρακτορείο Reuters αναφέρει σε δημοσίευμα του πως μπορεί ο Σόιμπλε να είναι μισητή φιγούρα στον ευρωπαϊκό νότο αλλά για τα πρωτοκλασάτα στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών θεωρείται ως ο ιδανικός υποψήφιος για την προεδρία.

O νέος πρόεδρος της Μπούντεσταγκ, όπως σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα Morgenpost, θα πρέπει να ελέγχει μία ομοσπονδιακή βουλή με έξι κόμματα. «Μετά την είσοδο του ακροδεξιού κόμματος AfD, πολλοί είναι που θέλουν μία ηγετική φυσιογνωμία όπως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε», υπογραμμίζει το δημοσίευμα.

«Ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να μπορεί να ηγηθεί μιας Βουλής όπου περισσότεροι από 90 βουλευτές του AfD θα κάνουν αντιπολίτευση. Δεν είναι ακόμα σαφές ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής, ωστόσο... ο πρόεδρος της Μπούντεσταγκ προέρχεται συνήθως από τις τάξεις του μεγαλύτερου κόμματος , δηλαδή των Χριστιανοδημοκρατών (CDU)», αναφέρει η εφημερίδα του Βερολίνου και προσθέτει: «Επειδή ο απερχόμενος πρόεδρος, Nόρμπερτ Λάμερτ, έχει ανακοινώσει ότι δεν θα διεκδικήσει νέα θητεία, η καρέκλα παραμένει κενή. Πολλοί θεωρούν σήμερα τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως τον ιδανικό υποψήφιο. Ο 75χρονος υπουργός Οικονομικών και «δεξί» χέρι της Μέρκελ έχει περισσότερη κοινοβουλευτική εμπειρία από οποιονδήποτε άλλον: εδώ και 45 χρόνια κάθεται στα έδρανα της Μπούντεσταγκ και στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου σχεδόν το 50% των ψηφοφόρων στην εκλογική του περιφέρεια Offenburg τον εμπιστεύτηκαν για μία ακόμη φορά».

«Ωστόσο, το πιο υψηλόβαθμο στέλεχος του γερμανικού κοινοβουλίου μπορεί επίσης να είναι ιδανικό για την προεδρία και για έναν ακόμη λόγο: πολλοί πιστεύουν πως, όποιος μπορεί να διαπραγματευτεί με τους Έλληνες, δεν θα μπορεί να πέσει θύμα εκφοβισμού από το AfD», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα Morgenpost.

Υπενθυμίζεται ότι, ο Σόιμπλε έχει τα ηνία στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας από το 2009, ωστόσο, όπως αναφέρει και το Reuters, το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών προκαλεί αμφιβολίες σχετικά με το αν θα μπορέσει να παραμείνει στο αξίωμα αυτό.

«Αν η καγκελάριος και ο Σόιμπλε συμφωνήσουν, τότε ο υπουργός Οικονομικών θα είναι ο ιδανικός υποψήφιος για το αξίωμα του προέδρου της Μπούντεσταγκ», δήλωσε ο Έτινγκερστην γερμανική εφημερίδα Stuttgarter Zeitung.

Εκτός από τον Σόιμπλε, ακούγονται και άλλα δύο ονόματα για την θέση του προέδρου της Μπούντεσταγκ: Χέρμαν Γκρόχε και Τόμας ντε Μεζιέρ. Και τα δύο στελέχη του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών, αν και είναι υψηλόβαθμα, δεν έχουν την κοινοβουλευτική εμπειρία του Σόιμπλε.

Πηγή: insider.gr