Σταθάκης: «Δεν θα γίνουν αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ»

Gazzetta team
Σταθάκης: «Δεν θα γίνουν αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ»
Ο Γιώργος Σταθάκης διαβεβαίωσε πως δεν θα γίνουν νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

«Δεν θα γίνουν αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Οι χρεώσεις για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) παλαιότερων ετών θα ανακτηθούν σε βάθος πενταετίας, μέχρι το 2022. Πρόθεση μας είναι να αποπληρωθεί το χρέος των ΥΚΩ προς τη ΔΕΗ, αλλά με τρόπο που δεν θα οδηγήσει στην αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ», σημείωσε ο υπουργός Ενέργειας, κ. Σταθάκης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ την Πέμπτη το μεσημέρι.

Για το Κοινωνικό Τιμολόγιο και τις ΥΚΩ, ανέφερε ότι το Κοινωνικό Τιμολόγιο, με τις νέες κλίμακες που καθιερώνει, θα γίνει πιο κοινωνικό, θα διασφαλίζει, δηλαδή, περισσότερα οφέλη σε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη. «Οι πολύ φτωχοί θα έχουν φθηνό ρεύμα, σχεδόν δωρεάν. Εισάγονται, επίσης, εισοδηματικά κριτήρια ένταξης στο ΚΟΤ, που είναι πιο αντικειμενικά. Για την περίπτωση απένταξης από το ΚΟΤ λόγω αυξημένης κατανάλωσης, προβλέπεται ένα ποσοστό ασφαλείας κατανάλωσης, ώστε να αποτρέπεται κάτι τέτοιο. Για τις ΥΚΩ, το προηγούμενο σύστημα υπολογισμού ήταν ανορθολογικό και άδικο. Η ΡΑΕ προτείνει ένα τρόπο τιμολόγησης πολύ πιο ομαλό. Και για τα δύο αυτά ζητήματα, ΚΟΤ και ΥΚΩ, θα ληφθούν άμεσα οι αποφάσεις», σημείωσε.

Σχετικά με τη ΔΕΗ τόνισε ότι «η Συμφωνία για την παραχώρηση ενός μέρους του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ, σε εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, είναι πολύ σαφής. Δεν περιλαμβάνει πώληση υδροηλεκτρικών. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην αλλάξει αυτό. Η ΔΕΗ θα παραμείνει ο πυλώνας του ενεργειακού συστήματος, που θα διασφαλίζει τη σταθερότητα και την ασφάλεια του», ανέφερε.

Αναφορικά με τον ΔΕΣΦΑ, τόνισε ότι «θέλουμε ανταγωνισμό κι αυτό επιτεύχθηκε από το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε στον διεθνή διαγωνισμό που προκήρυξε το ΤΑΙΠΕΔ. Προσδοκούμε ένα τίμημα που να ανταποκρίνεται στην πραγματική αξία της εταιρείας και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πετύχουμε κι αυτό.

Για τους υδρογονάνθρακες, εκτίμησε ότι οι προηγούμενοι διαγωνισμοί είχαν μικρό ενδιαφέρον, είχαν προκηρυχθεί 20 θαλάσσια οικόπεδα και είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον μόνο για 3. Η διαφορά τώρα είναι η αλλαγή κλίμακας, έρχονται πολύ μεγάλες εταιρείες πλέον και προκρίνουν νέα οικόπεδα που δεν υπήρχαν στον προηγούμενο διαγωνισμό. Εμείς ως Κυβέρνηση ανταποκριθήκαμε άμεσα, προκηρύξαμε την παραχώρηση τριών νέων θαλάσσιων περιοχών στο Ιόνιο και την Κρήτη και σε αυτή τη φάση αναμένουμε τη δημοσίευση των διαγωνισμών στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα τέλη Σεπτεμβρίου, για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε και στην επένδυση της Ελληνικός Χρυσός σημειώνοντας ότι «αποφασίσαμε να πάμε σε διαιτησία, για να σταματήσει η διελκυστίνδα που υπάρχει για πάρα πολλά χρόνια και να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Έχουμε μία σύμβαση η οποία πρέπει να αποσαφηνίσει τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις και των δύο πλευρών. Η διαιτησία θα ξεκινήσει άμεσα, στις 15 Σεπτεμβρίου, από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, και θα έχει τρίμηνη διάρκεια».

Πηγή: insider.gr