Αυστραλία: Μεγάλο ποσοστό φοιτητών παρενοχλήθηκαν έστω μία φορά

Gazzetta team
Αυστραλία: Μεγάλο ποσοστό φοιτητών παρενοχλήθηκαν έστω μία φορά
Πάνω από τους μισούς φοιτητές παρενοχλήθηκαν σεξουαλικά τουλάχιστον μία φορά το 2016 στην Αυστραλία.

Περισσότεροι από τους μισούς φοιτητές στην Αυστραλία παρενοχλήθηκαν σεξουαλικά πέρυσι και τα περισσότερα από τα θύματα ήταν γυναίκες ή μέλη της κοινότητας των ΛΟΑΔ, σύμφωνα με έρευνα της Αυστραλιανής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η οποία ζητά την ανάληψη δράσης προκειμένου να μπει ένα τέλος σε αυτήν την κατάσταση.

Η έρευνα στην οποία συμμετείχαν πάνω από 30.000 φοιτητές από τα 39 πανεπιστήμια της Αυστραλίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 51% από αυτούς παρενοχλήθηκαν σεξουαλικά τουλάχιστον μία φορά το 2016 ενώ σχεδόν το 7% δέχτηκε σεξουαλική επίθεση τουλάχιστον μία φορά το 2015 ή το 2016.

Οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να δεχτούν παρενόχληση και τριπλάσιες πιθανότητες να πέσουν θύματα επίθεσης: πάνω από έξι στις 10 είπαν ότι έχουν παρενοχληθεί σεξουαλικά. Δυσανάλογα υψηλό είναι και το ποσοστό παρενόχλησης μεταξύ των φοιτητών που ανήκουν στην κοινότητα των ΛΟΑΔ: τρεις στους τέσσερις ανέφεραν ότι παρενοχλήθηκαν πέρυσι.

«Είναι προφανές ότι τα πανεπιστήμια πρέπει να κάνουν περισσότερα για να αποτρέψουν τέτοιες συμπεριφορές και να οικοδομήσουν μια κουλτούρα που θα ανταποκρίνεται ανάλογα σε τέτοια επεισόδια, στηρίζοντας τα θύματα και επιβάλλοντας κυρώσεις στους δράστες», ανέφερε η Κέιτ Τζένκινς, η Επίτροπος Διακρίσεων των Φύλων, σε μια έκθεσή της που συνοδεύει την έρευνα.

Παρά τον υψηλό αριθμό των προσώπων που δήλωσαν ότι παρενοχλήθηκαν ή ότι δέχτηκαν επίθεση, ελάχιστοι ήταν εκείνοι που κατήγγειλαν επισήμως το γεγονός. Το 94% όσον είπαν ότι παρενοχλήθηκαν και το 87% όσων βίωσαν μια επίθεση δεν έκαναν επίσημη αναφορά στις αρχές ή στο πανεπιστήμιο όπου φοιτούν. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, η Επιτροπή παρουσίασε ένα σχέδιο οκτώ σημείων που ενθαρρύνει τη διεύθυνση των πανεπιστημίων να αναλάβει περισσότερες ευθύνες και να επιμορφώσει τους φοιτητές σε θέματα που αφορούν τη σεξουαλική παρενόχληση και την κακοποίηση.

Ο υπουργός Παιδείας της Αυστραλίας, Σάιμον Μπέρμιγχαμ, είπε ότι έγραψε σε όλα τα πανεπιστήμια ζητώντας τους να του αναφέρουν τι σκοπεύουν να πράξουν με αφορμή αυτήν την έρευνα. «Η σεξουαλική κακοποίηση και η παρενόχληση δεν έχουν θέση στα αυστραλιανά πανεπιστήμια όπως δεν έχουν θέση και πουθενά αλλού στην Αυστραλία», τόνισε ο υπουργός.

Πηγή: reader.gr