Οι 4 υποψήφιοι της ΝΔ για τον Δήμο Αθηναίων

Gazzetta team
Οι 4 υποψήφιοι της ΝΔ για τον Δήμο Αθηναίων
Μπορεί οι αυτοδιοικητικές εκλογές που, βάσει χρονοδιαγράμματος τουλάχιστον, θα γίνουν στο τέλος της άνοιξης του 2019 να είναι ακόμα μακριά, μια προαναγγελία, όμως, έσπευσε να αναδείξει τη μάχη χαρακωμάτων που έχει ανοίξει στη σκιά της Ακρόπολης, με φόντο τον δημαρχιακό θώκο της πρωτεύουσας.

Τη ερχόμενη Πέμπτη, έτσι, ο δήμαρχος Αμαρουσίου, πρόεδρος της ΚΕΔΕ και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, στο εστιατόριο Διόνυσος αναμένεται να δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα για την κίνηση πολιτών «Αθήνα πρωτεύουσα ξανά!», η οποία θα μετεξελιχθεί στη συνέχεια σε παράταξη, προκειμένου να αποτελέσει το άρμα του κ. Πατούλη για να διεκδικήσει τη δημαρχία. Ο κ. Πατούλης είχε ήδη από το 2014 αποφασίσει πως δεν θα συνεχίσει στο Μαρούσι, αμφιταλαντευόταν ανάμεσα στον δήμο Αθηναίων και στην περιφέρεια Αττικής και εν τέλει φαίνεται να αποφασίζει την κάθοδό του στον πρώτο, όταν έρθει η ώρα. Μάλιστα, θα αξιοποιήσει και το γεγονός ότι είναι γεννημένος στα Πετράλωνα, συνεπώς έχει άποψη από πρώτο χέρι για τα προβλήματα του κέντρου των Αθηνών.

Παράλληλα, στο γαλάζιο στρατόπεδο, έντονος είναι και ο διαγκωνισμός μεταξύ άλλων στελεχών. Επί παραδείγματι, είναι κοινό μυστικό στην Αθήνα ότι ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος Κώστας Μπακογιάννης επιθυμεί να είναι υποψήφιος δήμαρχος σε δύο χρόνια. Βέβαια, με βάση τον υπάρχοντα σχεδιασμό του, ακόμα και αν εν τέλει το αποφασίσει, έως το τέλος του 2018 θα συνεχίσει να επικεντρώνει τη δραστηριότητά του στην περιφέρεια, όπου άλλωστε έχει να επιδείξει και μεγάλο έργο, σε συνέχεια της θητείας του στον δήμο Καρπενησίου. Βέβαια, η περίπτωση του .κ. Μπακογιάννη έχει αντικειμενικές δυσκολίες, μιας και, αν αποφασίσει να κατέβει στον δήμο, θα είναι ένα ακόμα μέλος της οικογένειας Μητσοτάκη που θα διεκδικεί τη λαϊκή ψήφο, αν και όλα εξαρτώνται εν τέλει από τη συγκυρία και από την ημερομηνία διενέργειας της αναμέτρησης.

Εσχάτως, ένα όνομα που επίσης μπαίνει στην εξίσωση είναι αυτό της πρώην υπουργού Τουρισμού και νυν τομεάρχη Πολιτισμού της ΝΔ Όλγας Κεφαλογιάννη. Ομολογουμένως, η κ. Κεφαλογιάννη θεωρείται εκ των στελεχών που έχουν δυναμική στο κέντρο της Αθήνας, μιας και εκλέγεται πρώτη σε σταυρούς βουλευτής της Α’ Αθηνών, ενώ έχει εμπειρίας νευαραλγικούς για την αυτοδιοίκηση τομείς, όπως ο τουρισμός και ο πολιτισμός. Από την άλλη, η κ. Κεφαλογιάννη έχει αναλάβει ένα χαρτοφυλάκιο στο τωρινό γαλάζιο οργανόγραμμα που δεν είναι πρώτης γραμμής, κάτι που γνώστες αποδίδουν στην όχι και θετική της απόδοση στο χαρτοφυλάκιο της Ανάπτυξης που κατείχε πριν. Η κ. Κεφαλογιάννη, πάντως, ακόμα δεν έχει αποφασίσει να αφήσει την κεντρική πολιτική σκηνή, καίτοι σε συνέντευξή της στο Action 24 προ ημερών χαρακτήρισε ερωτώμενη τη θέση του δημάρχου Αθηναίων «τόσο αυτοδιοικητική όσο και πολιτική», ενώ προσέθεσε ότι «είμαι βουλευτής της Α’ Αθηνών και είμαι στην πρώτη γραμμή της μάχης για την Αθήνα», αφήνοντας έτσι ανοιχτό παράθυρο.

Κάποιος που, οπωσδήποτε, θα είναι υποψήφιος πάντως θα είναι ο Χρήστος Τεντόμας. Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, ο οποίος προέρχεται από το χώρο της ΝΔ και στις προηγούμενες εκλογές είχε εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο του Άρη Σπηλιωτόπουλου και χρημάτισε πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ. Ο κ. Τεντόμας είναι επικεφαλής του συνδυασμού «Η Αθήνα είμαστε εμείς», έχει πραγματοποιήσει αρκετές εκδηλώσεις, με τελευταία στο City Bistro στη Στοά Σπυρομήλιου, ενώ φιλοδοξεί τους επόμενους μήνες να παρουσιάσει και την πρώτη πρόταση για την έξοδο της Αθήνας από την κρίση. Να σημειωθεί ότι ο κ. Τεντόμας έχει διεμβολίσει για τα καλά την παράταξη του Άρη Σπηλιωτόπουλου στον δήμο, μιας και οι εν ενεργεία δημοτικοί σύμβουλοι Δημήτρης Κωνσταντάρας, Θάνος Πλεύρης, ο πρώτος επιλαχών Παναγιώτης Αβραμόπουλος και άλλα στελέχη συμπορεύονται μαζί του, ενώ διαθέτει διακομματικές επαφές.

Τέλος, άγνωστο είναι ακόμα το τι μέλλει γενέσθαι τόσο με την υποψηφιότητα του ΣΥΡΙΖΑ, μιας και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης δεν θα επιχειρήσει ξανά να γίνει ο πρώτος δημότης, ενώ ο νυν δήμαρχος Γιώργος Καμίνης επεξεργάζεται τις επιλογές του, χωρίς να έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να είναι εκ νέου υποψήφιος, αν και, ομολογουμένως, η πολιτική του φθορά είναι μεγάλη το τελευταίο διάστημα.

Πηγή: reader.gr