Γεννηματά προς Τσίπρα - Καμμένο: Η συνεργασία σας κοστίζει πολύ ακριβά

Gazzetta team
Γεννηματά προς Τσίπρα - Καμμένο: Η συνεργασία σας κοστίζει πολύ ακριβά
Στέλνει σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση λέγοντας πως «συμπλήρωμα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ δεν πρόκειται να γίνουμε» και κατακεραυνώνει την κυβέρνηση για τη νησιωτική πολιτική

Η Φώφη Γεννηματά προχώρησε σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση σε συνέντευξή της σε τοπική εφημερίδα της Ρόδου.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κ. Φώφη Γεννηματά, μιλά στην «δημοκρατική» για την επόμενη ημέρα από το συνέδριο της ΔΗ.ΣΥ.

Δηλώνει πως έχει κάθε λόγο να είναι αισιόδοξη για το παρόν και το μέλλον της παράταξης, θέτει ψηλά τον πήχη για τις επόμενες εκλογές και ξεκαθαρίζει πως στόχος της είναι η δημιουργία του ενιαίου, ισχυρού πολιτικού φορέα της κεντροαριστεράς, στον οποίον «σίγουρα δεν χωρά ο ΣΥΡΙΖΑ».

Στέλνει σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση λέγοντας πως «συμπλήρωμα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ δεν πρόκειται να γίνουμε» και κατακεραυνώνει την κυβέρνηση για την νησιωτική πολιτική που ακολουθεί, σημειώνοντας πως «είναι ολοφάνερο ότι δεν έχει σχέδιο ούτε για τη χώρα, ούτε για τα νησιά, ούτε ευαισθησίες για τους νησιώτες».

Η κυρία Φώφη Γεννηματά, στέλνει μήνυμα στους πολίτες, ότι μόνο με την ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, θα υπάρξει πραγματική ελπίδα και απευθύνει κάλεσμα σε όποιον πολίτη δεν θέλει να μπει η χώρα σε νέο φαύλο κύκλο, να στηρίξει την παράταξη.


Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη

• Κυρία Γεννηματά μετά το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, το οποίο αναδείχθηκε σε κορυφαίο πολιτικό γεγονός, πόσο αισιόδοξη είστε για το μέλλον της παράταξης;


Είμαι πολύ ικανοποιημένη, όλοι είμαστε. Πιστεύω πως το Συνέδριο αποτέλεσε ένα σημαντικό σταθμό και ταυτόχρονα ένα αποφασιστικό βήμα, στην πορεία υλοποίησης του κεντρικού μας στόχου, που είναι η δημιουργία ενός ισχυρού ενιαίου πολιτικού φορέα της κεντροαριστεράς έως το τέλος του 2017. Οι σύνεδροι εξέφρασαν την δυναμική που αναπτύσσεται στην κοινωνία.
Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για το παρόν και το μέλλον της παράταξής μας.

• Στο κλείσιμο των εργασιών είπατε ότι «επιστρέψατε». Αυτή η επιστροφή προφανώς συνδέεται με την ισχυροποίηση τη παράταξης. Βάζετε κάποιον πήχη για τις επόμενες εκλογές;

Ναι επιστρέψαμε, αναγεννημένοι. Η μεγάλη συμμετοχή όλες τις ημέρες του Συνεδρίου , κυρίως η συμμετοχή των νέων, ο παλμός, η ελπίδα, το χαμόγελο και η ικανοποίηση στα πρόσωπα των ανθρώπων της παράταξής μας και ο πραγματικά γόνιμος διάλογος, δείχνει πως η δημοκρατική παράταξη δυναμώνει. Περάσαμε δύσκολα, πληρώσαμε βαρύ τίμημα, ενώ προσπαθούσαμε μόνοι και μόνο για τη Ελλάδα, όταν οι άλλοι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ πήγαιναν στις πλατείες των «αγανακτισμένων» και στα Ζάππεια. Εμείς αντέξαμε γιατί κάναμε το καθήκον μας στην πατρίδα. Με αίσθημα ευθύνης και αυτογνωσία παίρνουμε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και προχωράμε ανανεωμένοι μπροστά. Επιδιώκουμε την αλλαγή των συσχετισμών και την ενδυνάμωση της παράταξης μας, τώρα στην κοινωνία, αύριο στη Βουλή. Στόχος μας είναι, με την στήριξη και την ψήφο των πολιτών, να ξαναγίνουμε πρωταγωνιστές των πολιτικών εξελίξεων. Να συμβάλουμε ώστε να μπει επιτέλους ένα τέλος στην πολύχρονη κρίση, να επιστρέψει η Ελλάδα στον δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας. Να θέσουμε τέλος στο διχασμό και την πόλωση που καλλιεργήθηκε τα τελευταία χρόνια και να προωθήσουμε με την ισχυρή πολιτική μας παρουσία την εθνική συνεννόηση. Μια ιστορική παράταξη σαν τη δική μας δεν βάζει όριο στον πήχη. Όσο ψηλότερα, τόσο καλύτερα για τον τόπο.


• Παρουσιάσατε έναν σαφή οδικό χάρτη. Υπάρχουν πλέον συγκεκριμένες ημερομηνίες τόσο για την εκλογή του νέου αρχηγού, όσο και για το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Η πρόσκληση προς άλλες δυνάμεις , όπως είναι το ΠΟΤΑΜΙ είναι ανοιχτή;


Καλέσαμε και στο συνέδριο, όλες τις δυνάμεις, κινήσεις και πρόσωπα που τοποθετούνται και είναι στο χώρο της κεντροαριστεράς και του προοδευτικού κέντρου, να συμμετάσχουν στο εγχείρημα. Έχουν ξεκαθαρίσει τα πάντα, δεν υπάρχει λόγος για δισταγμούς και προσχήματα. Δεν έχουμε άλλο καιρό για χάσιμο. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα, αλλά μετρά θετικά για την παράταξη.

• Εσείς, κυρία Γεννηματά, επιθυμείτε ένα νέο κόμμα, ή ένα νέο συνασπισμό κομμάτων και δυνάμεων;

Και δικός μου και κοινός στόχος και τόπος, είναι η δημιουργία του ενιαίου, ισχυρού πολιτικού φορέα της κεντροαριστεράς. Έχουμε αποφασίσει και προσδιορίσει τα επόμενα βήματα. Όπως επίσης έχουμε συμφωνήσει, ότι στην τελική απόφαση για την μορφή θα έχει καθοριστικό ρόλο η βάση.

• Στα ανοίγματα του πρωθυπουργού για συνεργασία, ήσασταν απόλυτα σαφής. Κλείσατε την πόρτα. Απαντάτε με τον ίδιο τρόπο και στο ενδεχόμενο συνεργασίας με τον κ. Μητσοτάκη;

Απάντησα στην πρόσκληση- πρόκληση του κ. Τσίπρα. Με τον κ. Μητσοτάκη, την ΝΔ και την συντηρητική παράταξη, έχουμε μεγάλες ιδεολογικές, πολιτικές και προγραμματικές διαφορές. Ο πολιτικός αυτός χώρος, της ελληνικής δεξιάς, είναι διαχρονικά ο μεγάλος πολιτικός μας αντίπαλος. Εμείς και εγώ προσωπικά, έχουμε ξεκαθαρίσει πολλές φορές και σε όλους τους τόνους ότι ακολουθούμε αυτόνομη πολιτική πορεία. Είναι δυστυχώς αυτό που ενοχλεί πολλές πλευρές. Διεκδικούμε πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις. Επιδιώκουμε την ενίσχυση μας για να προωθήσουμε σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, την εθνική συνεννόηση που έχει ανάγκη ο τόπος. Συμπλήρωμα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ δεν πρόκειται να γίνουμε. Δεν έχει ανάγκη ο τόπος από αδύναμες κυβερνήσεις που θα τον οδηγήσουν σε νέα αδιέξοδα.

• Διαμορφώνετε το Σχέδιο ΕΛΛΑΔΑ. Όταν ολοκληρωθεί θα το θέσετε σε διάλογο στις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις; Πού στοχεύετε;

Στόχος μας με το ΣΧΕΔΙΟ ΕΛΛΑΔΑ είναι να ανοίξουμε και να δείξουμε τον εναλλακτικό δρόμο για την οριστική υπέρβαση της κρίσης. Πρόκειται για οριζόντιο στρατηγικό σχεδιασμό που προβλέπει πιλοτικά αναπτυξιακά projects σε όλη την Περιφέρεια, με έμφαση στα πλεονεκτήματα κάθε περιοχής και στόχο ένα πραγματικά αναπτυξιακό αποκεντρωμένο μοντέλο. Επιδιώκουμε αναστροφή του σημερινού αναπτυξιακού μοντέλου που έχει φτάσει στα όριά του. Θέλουμε κινητοποίηση κάθε παραγωγικής και δημιουργικής δύναμης του τόπου, θέλουμε δίκαιη περιφερειακή ανάπτυξη. Στην καρδιά της αναπτυξιακής στρατηγικής μας βρίσκεται η παραγωγή πλούτου, οι νέες θέσεις εργασίας και η δίκαιη κατανομή του κόστους και των ωφελειών στο κοινωνικό σύνολο. Ανοίγουμε με το σχέδιο Ελλάδα τον διάλογο με την κοινωνία στην οποία και απευθυνόμαστε και με τα πολιτικά κόμματα. Θέλουμε το προγραμματικό αυτό πλαίσιο να αποτελέσει τη βάση για μια προοδευτική προγραμματική συμφωνία σε μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης.

• Σας ακούσαμε να λέτε ότι ο τόπος χρειάζεται εκλογές. Την ίδια στιγμή τονίζετε ότι εσείς δεν τις ζητάτε γιατί δεν μπορείτε να τις προκαλέσετε. Επί της ουσίας εκτιμάτε ότι μπορεί να οδηγηθούμε στις κάλπες μέσα στο 2017 ή το αργότερο στις αρχές του 2018;

Η Κυβέρνηση Τσίπρα/Καμμένου κοστίζει πάρα πολύ ακριβά στον τόπο. Εδώ που έχουμε φτάσει η λύση περνά μέσα από εκλογές, τη λύση πρέπει να τη δώσει ο λαός με νέα ετυμηγορία και όσο πιο γρήγορα έρθει η ώρα αυτή, τόσο το καλύτερο. Δεν μπορώ να αποκλείσω πολιτικές εξελίξεις στο επόμενο διάστημα. Η λαϊκή οργή ξεχειλίζει. Η Κυβέρνηση απομονώνεται κοινωνικά και απαξιώνεται ηθικά. Ο κ. Τσίπρας όλο και περισσότερο μοιάζει με τον συγκυβερνήτη του, στο ύφος και στο ήθος. Αγκαλιασμένοι οδηγούνται στον γκρεμό. Δεν θα αποφύγουν την καταδίκη του ελληνικού λαού που θα είναι σκληρή.

• Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη χωράνε και δυνάμεις της Αριστεράς ή μήπως θέλετε τη δημιουργία ενός νέου φορέα με καθαρά κεντρώα χαρακτηριστικά;

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη και ο ενιαίος φορέας που δημιουργούμε, είναι η μεγάλη παράταξη της σοσιαλδημοκρατίας, της Ανανεωτικής αριστεράς, του Προοδευτικού κέντρου και της πολιτικής οικολογίας στη χώρα μας. Χτίζουμε τη νέα μεγάλη παράταξη της κεντροαριστεράς. Στην παράταξη αυτή, σίγουρα δεν χωράει ο ΣΥΡΙΖΑ. Κακοποίησε την έννοια της Αριστεράς στη χώρα μας και δεν μπορεί να ταξιδέψει με το «τρένο» της σοσιαλδημοκρατίας ούτε ως λαθρεπιβάτης. Χωράνε προφανώς όλοι αυτοί οι προοδευτικοί πολίτες που παρασύρθηκαν και ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ γιατί πίστεψαν στις ψεύτικες ελπίδες τους. Τους περιμένουμε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη με ανοιχτή αγκαλιά.

• Ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών παραμένει αναποφάσιστο. Πείτε έναν λόγο σε αυτό τον κόσμο γιατί θα πρέπει να στηρίξει εσάς;

Λέμε ξεκάθαρα στους Έλληνες και στις Ελληνίδες ότι υπάρχει λύση για να βγούμε από τα αδιέξοδα. Ο κ. Τσίπρας και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν μπορούν, η Ελλάδα μπορεί. Η ενίσχυση, με την ψήφο τους, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι εγγύηση για την προώθηση με συνεννόηση της αναγκαίας εθνικής γραμμής που μπορεί να υπηρετήσει και να εφαρμόσει μια κυβέρνηση ευρείας λαϊκής και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία προτιμούν για δικούς τους λόγους την πόλωση και το διχασμό, έτσι όμως δεν θα βγούμε ποτέ στο ξέφωτο. Μόνο με την ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, θα υπάρξει πραγματική ελπίδα. Όποιος πολίτης δεν θέλει να μπει η χώρα σε νέο φαύλο κύκλο , έχει λύση, να στηρίξει την παράταξή μας.

• Τα ακριτικά Δωδεκάνησα έχουν εγκαταλειφθεί από την Κυβέρνηση. Η οικονομία τους δεν στηρίζεται πια και ενώ όλες οι ελπίδες εναποτίθενται στον τουρισμό, όταν αυτός έρχεται, όπως π.χ. στη Ρόδο, οι στοιχειώδεις υποδομές όπως το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα καταρρέουν.


Η Κυβέρνηση είναι ολοφάνερο ότι δεν έχει σχέδιο ούτε για τη χώρα, ούτε για τα νησιά, ούτε ευαισθησίες για τους νησιώτες. Κατάργησε με δική της πρωτοβουλία το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ των νησιών που είχε θεσμοθετηθεί επί ΠΑΣΟΚ, τη δεκαετία του ’80.

Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας το πρότεινε στους δανειστές. Δεν αντελήφθη ούτε καν ότι εθνικοί λόγοι επιτάσσουν τα νησιά να είναι βιώσιμα για τους κατοίκους τους και να μην εγκαταλειφθούν. Επέλεξε αυτήν την οικονομική πολιτική σε μια χρονική περίοδο που τα νησιά μας σηκώνουν δυσανάλογο φορτίο επιπτώσεων από διεθνείς κρίσεις και συρράξεις.

Ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ είναι το ελάχιστο μέτρο που θα έπρεπε πάση θυσία να εξασφαλίσει η Κυβέρνηση. Και αν σε όλα αυτά προστεθεί και το τέλος επί της διανυκτέρευσης που θα πληρώνουν από το 2018, τότε το πλήγμα στον τουρισμό μεγαλώνει. Και στα νησιά το τίμημα από την αλλοπρόσαλλη πολιτική και την ανικανότητα των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ είναι βαρύ.

Πηγή: protothema.gr