Ο Σόιμπλε «επιτίθεται» ξανά: Ας μην κατηγορεί εμένα η Ελλάδα για τα δικά της λάθη

Gazzetta team
Ο Σόιμπλε «επιτίθεται» ξανά: Ας μην κατηγορεί εμένα η Ελλάδα για τα δικά της λάθη
Την άποψή του πως η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να επιβαρύνει οικονομικά τα ασθενέστερα στρώμματα και πως δεν έχει τηρήσει αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε προεκλογικά εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, Ο Β. Σόιμπλε μιλώντας σε συνέδριο άφησε αιχμές για την ελληνική πολιτική ηγεσία που δεν προφυλάσσει τους αδύναμους πολίτες, αλλά και κατά του Αλέξη Τσίπρα που «υποσχέθηκε να καταργήσει τα προνόμια για τους εφοπλιστές και δεν το έκανε».

Ο Σόιμπλε επιμένει να μην κάνει πίσω στις θέσεις του σχετικά με το ελληνικό χρέος, υποστηρίζοντας πως δεν τίθεται θέμα συζήτησης για την ελάφρυνση του πριν την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου το καλοκαίρι του 2018.

Νέες δυσκολίες στο θέμα του χρέους

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, οι πιστωτές της ευρωζώνης είναι απίθανο να δεσμευτούν σε περαιτέρω λεπτομέρειες για τα μέτρα πέραν της επέκτασης της ωρίμανσης των δανείων, που συζήτησαν την περασμένη εβδομάδα, «Μια τέτοια συμφωνία μπορεί από μόνη της να μην είναι αρκετή για να πείσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αρχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα» ανέφεραν αξιωματούχοι τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο.

Παράλληλα, γίνεται λόγος και για την απροθυμία του ΔΝΤ που δεν επιθυμεί μέχρι τώρα να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση. «Οι πιστωτές της Ελλάδας δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να επιλύσουν τις διαφορές ως προς τα μέτρα που απαιτούνται για να μειωθεί το χρέος της χώρας – που βρίσκεται σήμερα περίπου στο 180% του ΑΕΠ- σε βιώσιμα επίπεδα. Ένας συμβιβασμός που πρότεινε η ευρωζώνη για παράταση έως και 15 χρόνια κρίθηκε ανεπαρκής απ’ το ΔΝΤ. Η απροθυμία του, πάλι, χάλασε τη δουλειά για τους Έλληνες λόγω των επιπτώσεων για τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και το σήμα που θα έστελνε στις αγορές», αναφέρει το δημοσίευμα.

Πηγή: thepressproject.gr