«Σφαγή» στις συντάξεις, καθώς δεν υπάρχει πλαφόν 18%

Gazzetta team
gazzetta default image fallback
Τεράστιες ανατροπές στις συντάξεις φέρνει το νέο, συμπληρωματικό Μνημόνιο, από το 2019 με το «μάρμαρο» να πληρώνουν ένα εκατ. σημερινοί συνταξιούχοι. Εντύπωση προκαλεί ότι στο κείμενο που διέρρρευσε δεν υπάρχει αναφορά σε πλαφόν 18%, όπως είχε γίνει γνωστό από διαρροές την προηγούμενη εβδομάδα.

Το μνημόνιο δεν λέει τίποτα περισσότερο από το γεγονός ότι θα πρέπει να εξοικονομηθεί το 1% του ΑΕΠ από την περικοπή των συντάξεων. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση, από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι θα υπάρξει πλαφόν στην περικοπή των κύριων και των επικουρικών συντάξεων ώστε η μείωση εισοδήματος να μην ξεπεράσει το 18%.

Η μέση περικοπή για ένα εκατ. συνταξιούχους που θα πληγούν από αυτό το «χτύπημα» αναμένεται να φθάσει τις 2.000 ευρώ τον χρόνο.

Πέραν των περικοπών στις συντάξεις που θα γίνουν από το 2019, όμως, η κυβέρνηση πρέπει το επόμενο διάστημα να ολοκληρώσει και τις υπόλοιπες δεσμεύσεις της για το Ασφαλιστικό, όπως ο επανυπολογισμός των κύριων και επικουρικών συντάξεων έως το Δεκέμβριο του 2017 και το νέο υπολογισμό στα εφάπαξ προκειμένου να υπάρχει αναλογιστική δικαιοσύνη.

Πέραν αυτού, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019 πρέπει να έχει καταργηθεί το ΕΚΑΣ για όλους τους δικαιούχους. Η περικοπή του γίνεται σταδιακά και οι στόχοι έχουν τεθεί ως εξής: Το 2017 η εξοικονόμηση πρέπει να φθάνει τα 570 εκατ. ευρώ, το 2018 τα 808 εκατ. ευρώ και το 2019 τα 853 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα τίθεται χρονοδιάγραμμα για την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων. Το 10% όλων των αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν μεταξύ 13 Μαΐου 2016 και Δεκεμβρίου 2016 πρέπει να υπολογιστεί εκ νέου ενώ ένα επιπλέον 20% θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2017.

Πηγή: iefimerida.gr